Iš vieno turtingiausių planetos žmonių lūpų – nieko gero nežadančios pranašystės

Atsakydamas į interneto svetainės „Reddit“ vartotojų klausimus vienas iš bendrovės „Microsoft“ įkūrėjų Billas Gatesas papasakojo ir apie tai, kada žmonės išmoks gydyti Alzheimerio ligą.

 B.Gatesas prognozuoja naują krizę.<br>M.Patašiaus nuotr.
 B.Gatesas prognozuoja naują krizę.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kad ir kokie būtų nepatikimi virtualūs pinigai bitkoinai, kai kas iš to sugeba neblogai pasipelnyti.<br>Scanpix nuotr.
Kad ir kokie būtų nepatikimi virtualūs pinigai bitkoinai, kai kas iš to sugeba neblogai pasipelnyti.<br>Scanpix nuotr.
 Pastarosiomis savaitėmis Billas Gatesas – nuolatinis naujienų herojus.<br> Scanpix nuotr.
 Pastarosiomis savaitėmis Billas Gatesas – nuolatinis naujienų herojus.<br> Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2018-03-03 12:16, atnaujinta 2018-03-03 12:53

Pastarosiomis savaitėmis Billas Gatesas – nuolatinis naujienų herojus. Tai jis sielvartauja, kad kaip turtingas žmogus moka per mažai mokesčių, tai juokingai ir nevykusiai bando atspėti prekių iš prekybos centro kainas – ir vis prašauna pro šalį. Vasario 27 dieną vienas iš turtingiausių pasaulio žmonių („Forbes“ jo turtą vertina 92,2 mlrd. JAV dolerių – 75,75 mlrd. eurų dabartiniu kursu) ir „Microsoft“ steigėjų atsakė į „Reddit“ vartotojų klausimus.

Tradiciškai verslininkas pasidalijo mintimis apie labdarybę (Billo ir Melindos Gatesų fondas –  „Bill & Melinda Gates Foundation“ – didžiausias pasaulyje), sveikatos apsaugos reformą (ši tema pastaruoju metu yra labai populiari tarp amerikiečių milijardierių – ją gvildena taip pat Warrenas Buffettas, Jeffas Bezosas ir Jamie Dimonas) ir žmonijos ateitį. „Forbes“ atrinko įdomiausius jo atsakymus, su kuriais maloniai kviečiame susipažinti ir mūsų skaitytojus.

- Kokia, jūsų nuomone, yra svarbiausia problema, kurią visuomenė (arba veikiau vyriausybė) ignoruoja?

- Manau, kad išlaidos sveikatos apsaugai, švietimui ir skurdas/gyventojų susikimšimas nusipelno kur kas daugiau dėmesio ir naujovių nei šiandien. Ir jei atsirastų šių dalykų, efektas būtų tiesiog stulbinantis. Sklindant visoms toms dabartinėms kalboms apie nelygybę įdomu tai, kad mes ir toliau dirbame tokiose srityse, kaip sveikatos apsauga, švietimas, būstas, maistas ir t.t., pavieniui, o ne turėdami išsamų visų tų problemų, su kuriomis susiduria žmonės, vaizdą.

- Kokios technologijos jūs labiausiai tikitės per ateinančius 10 metų ir kokią įtaką supančiam pasauliui, jūsų nuomone, ji turės?

- Įdomiausia, kada kompiuteriai galės skaityti ir suprasti tekstą, kaip tą daro žmonės. Šiandien kompiuteriai gali daryti paprastus dalykus, pvz., ieškoti konkrečių žodžių, tačiau sąvokų „atostogos“, „karjera“ ar „šeima“ jie nesupranta. „Microsoft“ ir kiti stengiasi sukurti naudingą pagalbininką. Ši tema visada buvo savotiškas programinės įrangos „šventasis Gralis“ (suprask: sunkiai siekiamas tikslas. – Red.), ypač dabar, kai regėjimo ir kalbos problemos iš esmės yra išspręstos. Kitas etapas – robototechnika. Žmogaus gebėjimas judėti ir manevruoti yra įstabus, o ekspertai ginčijasi, ar analogui sukurti prireiks tik dešimties metų, ar žymiai daugiau.

- Kaip jūs matote automatizaciją, darančią įtaką ekonomikai per ateinančius 10–20 metų?

- Nuo pramoninės revoliucijos pradžios automatizacija buvo pramonės varomoji jėga, įskaitant tokias sritis kaip traktorių ir drabužių gamyba. Su programinės įrangos atsiradimu šis procesas ėmė spartėti, todėl mums reikia pagalvoti, kaip mokysime žmones naujų profesijų, kurios atsiras. Visiška automatizacija yra puikus dalykas – galiausiai mums nereikės dirbti tiek, kiek dirbame dabar, bet mes vis dar esame toli nuo globalių pokyčių.

- Ką jūs manote apie kriptovaliutas?

- Pagrindinis kriptovaliutų bruožas yra jų anonimiškumas. Nemanau, kad tai gerai. Kad valdžios institucijoms atsiranda galimybė aptikti pinigų plovimą ir mokesčių slėpimą arba terorizmo finansavimą, yra gerai. Tačiau šiuo metu kriptovaliutos naudojamos pirkti fentanilį ir kitus narkotikus, kitaip tariant, tai yra ypatinga technologija, kuri praktiškai tiesiogiai sukelia mirtį. Manau, kad spekuliacinė banga, apėmusi kriptovaliutas ir ICO (angl. Initial coin offering – pirminis monetų siūlymas – investicijų pritraukimo forma, kai investuotojams parduodamas nustatytas kriptovaliutų, gautų atlikus vienkartinę ar pagreitintą emisiją, vienetų skaičius. – Red.), yra pernelyg rizikinga tiems, kurie lošia orientuodamiesi į ilgalaikę perspektyvą.

- Kas yra jūsų mėgstamiausios garsenybės?

- Melinda (B.Gateso žmona. – „Forbes“ pastaba) ir Warrenas (Buffettas. –  „Forbes“ pastaba) – mano du favoritai, po kurių eina Bono (grupės U2 solistas. – „Forbes“ pastaba). Su daugeliu  įžymybių aš nesu labai gerai pažįstamas. Aš buvau susitikęs su daugeliu politinių lyderių, ir didžiausią įspūdį man padarė Nelsonas Mandela. Jimmy Carteris taip pat yra nepaprastas žmogus.


- Kokia knyga yra geriausia iš tų, kurias perskaitėte 2018 metais?

- Yra dvi nuostabios knygos. Viena iš jų yra Steveno Pinkerio „Enlightenment Now: The Case for Reason, Science, Humanism and Progress“, o kita – Hanso Roslingo „Factfulness“. Abi jos yra labai gerai parašytos ir aiškina, kad pasaulis tampa vis geresnis.

- Labas, Billai! Ką manote, kas turėtų būti padaryta siekiant užtikrinti, kad ateityje kiekvienas turėtų pakankamai maisto?

- Yra vienas puikus darbas kaip gaminti mėsą nenaudojant gyvūnų, kuris bus aktyviai  plečiamas. Mūsų fondas finansuoja mokslinius tyrimus siekiant pagerinti fotosintezės efektyvumą ir jos potencialą. Jeigu mums pavyks padidinti žemės derlingumą Afrikoje, galėsime pamaitinti pasaulį, tačiau turime diegti naujoves, kad gautume geriausių sėklų.

- Kokie yra trys pagrindiniai jūsų tikslai šiuo metu?

- Fondui trys pagrindiniai tikslai bus kova su vaikų mirtingumu, nepakankama mityba ir poliomielito paplitimu. Inovacijų srityje tai bus siekimas padaryti svarbų mokslinį atradimą energetikos srityje ir pagerinti mūsų vaikų švietimo kokybę. Mano šeimai tai yra garantija, kad mano vaikai bus pasirengę stoti į koledžą ir ten įgyti reikalingos patirties. Gavosi daugiau kaip trys, o aš dar nepaminėjau savo pasiekimų tenise.

- Sakykite, ką jūs galvojate apie ekonominės nelygybės augimą pasaulyje? Kas, jūsų manymu, neteisinga sistemoje, kuri sukelia tokią ekonominę nelygybę? Kaip jūs galvojate, ką čia reikia daryti?

- Manau, kad saugumo lygis ir galimybių vienodumas turi didėti. Prieš 100 metų iš esmės nebuvo jokios saugumo sistemos, bet šiandieną ji tampa vis galingesnė. Aš esu nustebęs, kad kai kuriose šalyse nėra nekilnojamojo turto mokesčių, juk jie leidžia perskirstyti turtą ir išvengti dinastijų atsiradimo. Mūsų ekonominė sistema sukūrė turtą, kurį dabar galime skirstyti visiems, taip kad ji padarė didelį proveržį per pastaruosius 200 metų, nepaisant visų jos trūkumų.

- Labas, Billai! Kada jūs supratote, kad jums nusišypsojo sėkmė?

- Yra daug sričių, kuriose turi lydėti sėkmė. Mane lydėjo sėkmė vidurinėje mokykloje. Man pasisekė, kai dar neturėdamas dvidešimties metų parašiau gerą kompiuterinę programą. Svajonė, kad asmeninis kompiuteris taptų darbiniu įrankiu kiekvienam žmogui išsipildė praeito amžiaus paskutiniojo dešimtmečio pradžioje. Dabar aš dirbu, stengdamasis būti geru tėvu ir įgyvendinti ambicingus fondo tikslus, įskaitant kovą su poliomielitu ir maliarija. Manau, kad visada yra gerai turėti tikslų, kurie verčia abejoti savo jėgomis, ir taip su manimi yra daugelyje sričių, įskaitant darbą, kurį atlieku klimato kaitos srityje.

- Kaip jūs manote, ar artimiausioje ateityje bus dar viena finansų krizė, panaši į tą, kuri buvo 2008 metais?

- Taip. Sunku pasakyti kada, bet tikrai bus. Laimei, mes gana sėkmingai susidorojome su ankstesne. Warrenas (Buffettas. – Red.) kalbėjo apie tai, o jis supranta šiuos dalykus žymiai geriau už mane.
Nepaisant prognozių, kad prieš akis yra dar daug sunkumų, aš gana optimistiškai žiūriu į tai, kaip naujovės ir kapitalizmas gerina žmonių padėtį visame pasaulyje.

- Ar realu artimiausioje ateityje sukurti vaistus nuo Alzheimerio ligos ir ar jie bus prieinami žmonėms nemokamai, finansuojant valstybei?

- Buvo daug nesėkmingų bandymų gydyti Alzheimerio ligą. Gera  naujiena yra ta, kad naujos priemonės, kurias mes turime, padeda mums geriau suprasti ligą, pavyzdžiui, neuroglijų (pagalbinių nervų sistemos ląstelių. – Red.) vaidmenį. Esu pilnas optimistiškumo ir manau, kad per ateinančius 20 metų turėsime vaistų, kurie galės padėti, jei mes sutelksime dėmesį į problemą, įskaitant duomenų rinkimą ir pagalbą pradedančioms įmonėms, vadinamiesiems startuoliams. Aš dalyvauju kai kuriuose šios srities projektuose.

Parengė Leonas Grybauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.