Ž. Mauricas: mokestiniai pakeitimai yra žingsnis teigiama kryptimi

Vyriausybės siūlomi mokesčių sistemos pakeitimai yra žingsnis teisinga kryptimi, teigia „Luminor“ banko ekonomistas Žygimantas Mauricas

Žygimantas Mauricas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Žygimantas Mauricas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 12, 2018, 12:32 PM

„Efektyvumą mokesčių sistemos ta reforma turi nemažą potencialą pagerinti, ypač kad yra sujungtos „Sodros“ įmokos ir sumažintas „Sodros“ tarifas, nes Lietuvoje darbo apmokestinimas yra vienas didžiausių Europos Sąjungoje“, – parlamente vykstančioje diskusijoje sakė Ž. Mauricas.

Anot jo, siūlomais pakeitimais didinamas vertikalus teisingumas, nes palaipsniui didinant nepmokestinamųjų pajamų dydį mažesnes pajamas uždirbantys gyventojai mokės mažesnius mokesčius.

„Didžiausias trūkumas, kiek aš matau, yra horizontalus teisingumas, kuris turėtų tapti vis didesniu prioritetu, gal net prioritetu numeris vienas. Didžiausią nepasitenkinimą Lietuvos gyventojams kelia tai, kad vienodas pajamas uždirbantys asmenys moka skirtingus mokesčius“, - tvirtino Ž. Mauricas.

Pasak jo, efektyvusis mokesčių tarifas Lietuvoje yra regresinis, o nominalus vienodas, todėl šiuo klausimu reikėtų padirbėti daugiau.

Visgi, anot „Luminor“ ekonomisto, Vyriausybės siūlomus mokesčių pakeitimus galima vertinti teigiamai.

„Aš manau, kad tai yra žingsnis link mokesčių sistemos efektyvumo ir vertikalaus teisingumo gerinimo. (...) Vertinčiau tai kaip mažą žingsnelį teisinga kryptimi, tik niekada nereikia pamesti horizonto kur mes einame, suvokti, kad mokesčių sistema jau nebėra tik priemonė surinkti į biudžetą lėšas“, - sakė Ž. Mauricas.

Vyriausybė siūlo didinti neapmokestinamas pajamas, sujungti darbuotojo ir darbdavio socialinio draudimo įmokas, dviem procentiniais punktais mažinti socialinio draudimo įmokas ir įvesti „Sodros“ įmokų lubas, o bazinės pensijos mokėjimą perkelti į valstybės biudžetą.

Pensijų kaupimo pertvarkos planas numato, kad kitąmet „Sodros“ pervedimai į antros pakopos fondus bus nutraukti, tačiau analogišku dydžiu sumažinus socialinio draudimo įmokas, gyventojams bus sudaryta galimybė šias lėšas skirti privačiam pensijų kaupimui.

Seime daugiausiai diskusijų kelia Vyriausybės siūlymas 2 punktais mažinti socialinio draudimo įmokas ir perkelti bazinės pensijos mokėjimą į valstybės biudžetą. Nevienareikšmiškai vertinama ir „Sodros“ įmokų „lubų“ idėja - „valstiečiai“ Stasys Jakeliūnas ir Valius Ąžuolas bei „socialdarbiečiai“ Andrius Palionis ir Gediminas Kirkilas jau registravo projektą, kuriuo siūloma „lubų“ netaikyti.

Vyriausybė tikisi, kad siūlomi pakeitimai įsigalios nuo kitų metų pradžios.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.