Blogi „Brexit“ vyrukai: kas pagrindinį „Brexit“ rėmėją sieja su Rusija

Jungtinėje Karalystėje tebeverda aistros dėl artėjančio šalies pasitraukimo iš Europos Sąjungos. 2016 metų birželio 23 dienos referendume 51,9 proc. iš 72,2 proc. atėjusių išreikšti savo valią JK rinkėjų balsavo už „Brexit“ – šalies išstojimą iš Europos Sąjungos.

 „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
 „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Reuters/Scanpix nuotr.
Reuters/Scanpix nuotr.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 19, 2018, 1:41 PM, atnaujinta Jun 19, 2018, 3:39 PM

Jungtinės Karalystės žiniasklaida čia mėgina užčiuopti meškos leteną.

Milijonierius Arronas Banksas, „Brexit“ kampanijos rėmėjas ir dosniausias finansinės paramos teikėjas, yra susijęs su Rusija ir jau ne kartą bendravo su oficialiais šios šalies pareigūnais prieš referendumą ir po jo. Apie tai paskelbė britų laikraštis „The Sunday Times“, kuris gavo galimybę susipažinti su verslininko elektronine korespondencija.

Pasak leidinio, A.Banksas buvo tris kartus susitikęs su Rusijos ambasadoriumi Jungtinėje Karalystėje Aleksandru Jakovenka, apie du iš jų anksčiau nebuvo pranešta. Apie vieną iš susitikimų su A.Jakovenka – 2015 metų rugsėjo mėnesį Londone  – pats A.Banksas papasakojo savo knygoje „The Bad Boys of Brexit“ („Blogi „Brexit“ vyrukai“).

Laikraščio duomenimis, A.Jakovenka siūlė verslininkui dalyvauti sandoryje, susijusiame su „šešiomis aukso kasyklomis Sibire“, kurias valdo Rusijos verslininkas Sergejus Povarenkinas.

Organizuojant susitikimus tarpininkavo diplomatinės atstovybės darbuotojas Aleksandras Udodas – jis paliko Jungtinę Karalystę po to, kai buvo išsiųsti Rusijos diplomatai, apkaltinus šią šalį dėl buvusio GRU karininko Sergejaus Skripalio ir jo dukters apnuodijimo.

Pasirodžius laikraščio „The Times“ straipsniui Britanijos vyriausybės kabineto ministras Davidas Lidingtonas paragino ištirti A.Bankso ryšius. 

Kai A.Bankso paklausė, ar jis kada nors gavo paramą ar pinigų iš Rusijos „Brexit“ kampanijai, šis nusijuokė ir atsakė: „Ne, žinoma, ne. Matote, jei būčiau gavęs, aš iki šiol laukčiau čekio“.

Verslininkas pridūrė, kad „The Times“ straipsnis yra nesąmonė, o visa situacija primena raganų medžioklę. Pasak A.Bankso, kampanijos metu „Brexit“ šalininkai susitiko „ne tik su rusais“, bet ir, pavyzdžiui, su JAV valstybės departamento atstovais.

„Taip kad jei jau mes esame rusų šnipai, taip pat turėtume būti ir Amerikos šnipai“, – pabrėžė verslininkas.

2016 metais Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas tvirtino, jog Maskva į „Brexit“ „nesikišo, nesikiša ir neketina kištis“, nes „tai yra Didžiosios Britanijos piliečių pasirinkimas“.

Dar 2017 metų rudenį Jungtinėje Karalystėje buvo aptarinėjamas klausimas dėl galimo Rusijos bandymo per socialinius tinklus paveikti visuomenės nuomonę dėl „Brexit“ – parlamente net buvo parengtas atitinkamas užklausimas kompanijoms „Facebook“ ir „Twitter“.

Parengė Leonas Grybauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.