Piniginėse - verkiantys litai

Ašaras liejantys lakūnai Steponas Darius ir Stasys Girėnas, apsiašaroję tautos patriarchas Jonas Basanavičius, poetas Maironis... Nenustebkite, jei netrukus ir savo piniginėje aptiksite banknotų su ašarėlėmis. Apyvartoje ėmė cirkuliuoti „verkiantys“ litai. Taip juos ženklina vis gausėjantis nacionalinės valiutos gerbėjų būrys, rašo „Lietuvos žinios“.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2014-07-15 13:47, atnaujinta 2018-02-11 23:35

Socialiniame tinkle „Facebook“ susibūrusi grupė „Verkiantys litai“ jau vienija beveik 6 tūkst. internautų. Šie žmonės prisideda prie simbolinių nacionalinės valiutos – lito – išlydėtuvių ir gausina ašarėlėmis paženklintus banknotus. Akcijos sumanytojai nėra nusiteikę prieš euro įvedimą, tačiau jie pabrėžia, kad nacionalinę valiutą simboliška apraudoti.

Tuo metu Lietuvos banko atstovai pažymi, jog yra ir oresnių būdų atsisveikinti su litu – negadinant banknotų.

„Viskas prasidėjo nuo diskusijos tarp draugų apie tai, kas nutiks litų banknotams kitąmet. Jie bus su-naikinti, perdirbti? Pradėjome svarstyti, jei jau litams liko mažiau nei pusmetis, būtų galima deramai su jais atsisveikinti. Pagalvojome, kad „pravirkdyti“ ant banknotų esančius tautos herojų portretus, nupiešiant po ašarėlę, būtų simboliškas atsisveikinimas“, – „Lietuvos žinioms“ pasakojo anonimu pageidavęs likti vienas idėjos sumanytojų.

Kol kas nėra tiksliai žinoma, kiek „verkiančių“ litų cirkuliuoja apyvartoje. „Jei bent pusė žmonių, esančių „Facebook“ grupėje, piešia ašarėles, apyvartoje jų turėtų būti jau nemažai, nors asmeniškai gauti grąžos „verkiančiais“ litais dar neteko“, – tikino idėjos sumanytojas.

Kaip „Lietuvos žinias“ informavo Lietuvos banko atstovai, taisyklės numato, kad mokėjimams ir atsiskaitymams vykdyti tam tikrais atvejais priimami ir sugadinti pinigai – sutepti (išskyrus specialiais, apsaugai nuo vagystės naudojamais dažais), prirašinėti, pripiešti, suplyšę, perplėšti ar kitaip sugadinti banknotai. Susidėvėję ar turintys nurodytų ir kai kurių kitų sugadinimo požymių pinigai privalo būti nemokamai keičiami Lietuvos banke ir komerciniuose bankuose.

„Be formalių reikalavimų, yra ir moralinis aspektas. Nuo 2015 metų sausio 1 dienos į Lietuvą ateina Europos Sąjungos bendroji valiuta euras. Litas užims garbingą vietą Lietuvos pinigų istorijoje. Todėl siūlome su juo atsisveikinti oriai ir negadinti banknotų“, – tvirtino Lietuvos banko Grynųjų pinigų tarnybos Pinigų gamybos organizavimo ir ekspertizės skyriaus viršininkė Danguolė Liaugminienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.