Įsivedusi eurą, Lietuva laikinai uždarys euro zonos duris

„Rytoj turėtų būti padarytas galutinis sprendimas dėl euro įvedimo Lietuvoje“, - konstatavo eurokomisaras Algirdas Šemeta. Pasak jo, visos aplinkybės rodo, kad Bendrųjų reikalų tarybos (BRT) sprendimas bus teigiamas.

Pasak A.Šemetos, Lietuva dabar turės svarų žodį priimant monetarinius sprendimus.<br>T.Bauro nuotr.
Pasak A.Šemetos, Lietuva dabar turės svarų žodį priimant monetarinius sprendimus.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eugenija Grižibauskienė, specialiai lrytas.lt, Briuselis

Jul 22, 2014, 3:24 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 7:37 PM

„Mes jau jaučiame euro įvedimo teigiamas pasekmes“, - sakė jis. Lietuvai jau padidintas skolinimosi reitingas, Lietuva įtraukta į prestižinį A skolinimosi reitingą. Jo žodžiais, tapusi euro zonos nare Lietuva taps dar saugesne.

„Įvedus eurą Lietuva turės kur kas daugiau suvereniteto, nei kada nors turėjo“, - sakė eurokomisaras.

Pasak jo, Lietuva dabar turės svarų žodį priimant monetarinius sprendimus.

Kas pasikeis Lietuvai tapus euro zonos nare? Pasak A.Šemetos, atlyginimai ir kainos bus skaičiuojamos eurais, Lietuvoje kursuos euro valiuta. Lietuva kiekvienais metais iki spalio 15 dienos turės pateikti savo šalies biudžetą. Euras užtikrintų Lietuvos finansinę drausmę. Mūsų šaliai atveriamas kelias į bankų sąjungą. Naujoje sistemoje tikimybė problemų, susijusių su bankų bankrotais, gerokai sumažėtų.

Lietuva iki šiol pasižymėjo kaip šalis, kurioje cirkuliuoja didelis grynųjų pinigų kiekis. Kai pinigų sistemoje daugiau ne grynųjų pinigų, visas pinigų cirkuliacijos procesas yra kur kas paprastesnis.

Pasak eurokomisaro, tolesnė euro zonos plėtra nėra aiški, Lietuva, 19-ji šalis, kol kas gali tapti paskutine, įstojusia į euro zoną. „Kol kas nėra kitų tokių šalių, kurios būtų pasiruošusios įstoti į euro zoną“, - sakė A.Šemeta.

Jis teigia, kad euro zonos valstybės turi turtingą euro įvedimo patirtį, todėl Lietuvos gyventojai neturėtų labai baimintis: kainų svyravimas anksčiau eurą įsivedusiose valstybėse tesiekė 0,5-1 eurą. „Euro zonos infliacijos lygis artimas nuliui. Žmonės intuityviai gali sieti bet kokius pokyčius su atsiradusiu euru, nors paprastai jie neturi nieko bendro“, – tikino europarlamentaras.

Anot eurokomisaro, svarbiausia Lietuvai – kuo giliau įsitraukti į ES branduolį, o euro zona, pasak A.Šemetos, kaip tik ir yra tas branduolys. „Lietuvai įstojus į euro zoną, ji bus pirmąkart tokia saugi, kaip niekad istorijoje. Tai, manau, laikytina labai dideliu pasiekimu“, - teigė A.Šemeta.

Lrytas.lt primena, kad trečiadienį Briuselyje į BRT susirinkę ES šalių užsienio reikalų ministrai priims galutinį sprendimą leisti Lietuvai nuo kitų metų sausio 1-osios įsivesti eurą ir pakvies mūsų šalį tapti euro zonos nare. Posėdyje taip pat bus patvirtintas neatšaukiamas lito keitimo į eurus kursas – jis liks toks pats kaip ir dabar – 3,4528 lito už vieną eurą.

Po BRT posėdžio vyks iškilmingas „Euro Festivities 2014“ renginys, skirtas Lietuvos prisijungimui prie euro zonos. Jame dalyvaus ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius, finansų ministras Rimantas Šadžius, finansų viceministras Algimantas Rimkūnas, Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas, užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.