V. Vasiliauskas slepia, kad popierinius eurus veš iš Vokietijos

Po oficialios Lietuvos priėmimo į euro zoną ceremonijos Briuselyje Lietuvos banko vadovas Vitas Vasiliauskas tryško gera nuotaika. Jo teigimu, priėmimas į euro zoną reiškia, kad Lietuvos ekonomika yra „geros kokybės, kad ji išlaikė egzaminą.“ Artimiausias Lietuvos banko vadovo rūpestis – iš kur pasiskolinti Lietuvai popierinių eurų.

Daugiau nuotraukų (1)

Eugenija Grižibauskienė, specialiai lrytas.lt, Briuselis

Jul 23, 2014, 5:31 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 6:56 PM

Eurus skolinsimės iš „Deutshe Bank“

„Man, kaip banko vadovui, ypač svarbus prisijungimas prie bankų sąjungos. Džiugu pažymėti, kad į bankų sąjungą mes įeisime su skaidria, aiškia, puikiai kapitalizuota bankų sistema. Tai vėlgi yra Lietuvos pergalė“, - gerų emocijų neslėpė bankininkas.

Jis patarė Lietuvos gyventojams neskubėti keisti litų į eurus. „Tikrai tą nemokamai bus galima padaryti po Naujųjų metų. Rekomenduoju pinigus padėti į banko sąskaitą, ir viskas vyks automatiškai. Kaip matote, kursas liko toks, koks ir buvo“, - komentavo V.Vasiliauskas.

Lietuvos banko valdybos pirmininkas neatskleidė, iš kokio Europos centrinio banko bus perkami euro įvedimo pradžiai būtini popieriniai banknotai. „Iš vieno didžiausių Europos centrinių bankų. Jie mums skolins tuos banknotus, bet kol kas vyksta derybos dėl sutarties, todėl jo pavadinimo negaliu atskleisti“, - sakė banko vadovais. Jis tikisi, kad artimiausiu metu sutartis bus pasirašyta.

Lrytas.lt turima informacija, popierinius eurus Lietuva skolinsis iš „Deutshe Bank“. Euro monetas jau kaldina Lietuvos monetų kalykla.

A.Butkevičius: „Būčiau atsistatydinęs“

Premjeras Algirdas Butkevičius teigė pirmiausia norintis pasveikinti Lietuvos žmones su atsivėrusia galimybe įsivesti eurą.

„Lietuva išlaikė pasiruošimo egzaminą, kuris truko beveik pusantrų metų. O mano galvoje abejonių dėl euro niekada nebuvo. Žinau, kad žmonės šimtu procentu naujovių niekada nepriima. Reikalingas nuolatinis darbas aiškinant jiems euro privalumus“, - teigė A.Butkevičius.

Europos Komisijos būstinėje surengtoje spaudos konferencijoje jis prisipažino: jei EK Bendrųjų reikalų komisija būtų pasisakiusi prieš eurą Lietuvoje, jis iš karto būtų pasitraukęs iš premjero pareigų.

R.Šadžius: „Išlaidas suskaičiuosime rytoj“

Finansų ministras Rimantas Šadžius teigia, kad šiandien reikia skaičiuoti būsimą euro naudą, o „išlaidas skaičiuosime rytoj“.

„Lietuvoje atverčiame naują istorijos puslapį. Tai yra svarbiausias mūsų visų pasiekimas. Dabar istoriją pradėsime rašyti nuo pirmos eilutės. Ir kaip patys parašysime, taip ir gyvensime. Bet mes to šansą, kurį atveria maždaug trečdalį milijardo gyventojų turinti euro zona, panaudosime mūsų žmonių gerovei. Juk mūsų visų tikslas yra geriau gyventi“, - kalbėjo R.Šadžius.

Ministro teigimu, nauda bus akivaizdi – buvimas euro zonoje pradės sparčiau plėtoti Lietuvos ekonomiką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.