Pietų restorane kaina kyla kaip ant mielių

Statistikos departamentas

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Sep 10, 2014, 1:21 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 4:50 PM

Rugpjūtį Statistikos departamentas 100 pagrindinių vienarūšių vartojimo prekių ir paslaugų kainų stebėseną atliko 985 prekybos ir paslaugų įmonėse 18 Lietuvos miestų. Iš viso buvo fiksuotos 12 534 kainos.

Skaičiuojama, kad per mėnesį labiausiai pabrango malta natūrali kava - 14,6 proc., apelsinai - 9,8 proc., suskystintos dujos su pristatymu - 8,7 proc., suskystintos automobilinės dujos - 8,1 proc. Tuo metu daugiausiai pigo baltagūžiai kopūstai - 35,6 proc., bulvės - 34,6 proc., pomidorai - 30,4 proc. ir žaliosios vynuogės - 22,1 proc.

„Bet kurių kainų pokyčiams įtakos turėjo taikytos nuolaidos ar kainų atsistatymas po ankstesnį mėnesį taikytų nuolaidų ir sezoniškumas“, - pabrėžė Statistikos departamento Kainų statistikos skyriaus vedėjo pavaduotoja Nijolė Šaltenienė.

Pasak ekspertės, paslaugų kainos didėja žymiai sparčiau nei prekių, o paslaugų sektoriuje išsiskyrė viešojo maitinimo sektorius - jame kilo visos stebimos kainos. Dienos pietūs restorane ar kavinėje - sriuba ir karštas mėsos patiekalas - brango 1,9 proc., pilstomo šviesaus alaus kavinėje kaina didėjo 2,4 proc., vištienos krūtinėlės kepsnys su garnyru kavinėje pabrango 1 proc., juoda kava - 0,9 proc. Už išsinešamą vištienos kebabą su lavašu teko mokėti 2,3 proc. daugiau.

„Pastebime, kad brango viešojo maitinimo paslaugos, taip pat cheminis valymas, moteriškų batelių taisymas, šiek tiek pabrango odontologų ir gydytojų teikiamos paslaugos - tai žymiausi padidėjimai“, - pažymėjo N. Šaltenienė.

Fiksuojama, kad rugpjūtį kiek atpigo moterų kirpimas ir vyriškų batų taisymas, o kitų stebimų paslaugų kainos nesikeitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.