Mokesčių prievaizdai verslininkams davė dar vieną galimybę

Su Valstybine mokesčių inspekcija (VMI) reikalų turintiems mokesčių mokėtojams nesvetimas studento sindromas, kai tvarkyti reikalų susizgrimbama paskutinę dieną. Tačiau VMI padaliniai pirmadienį nuo lankytojų nesprogsta, nors tik trečdalis iš šešių tūkstančių mokesčių mokėtojų rado laiko kone per du mėnesius – nuo liepos 23-iosios iki rugsėjo 15-osios – išregistruoti ar perregistruoti kasos aparatus.

Daugiau nuotraukų (1)

Simona Viltrakytė

Sep 15, 2014, 2:17 PM, atnaujinta Feb 2, 2018, 12:24 PM

Aplaidiems verslininkams gresia ne tokios jau menkos baudos. Vis dėlto VMI atstovas Darius Buta tikina – nors oficialiai paskutinė diena kasos aparatams išregistruoti yra rugsėjo 15-oji, mokesčių prievaizdai nebaus nei ryt ar poryt pabudusių ir reikalus suskubusių tvarkytis verslininkų.

Ar pavyks išvengti baudos, priklausys nuo to, kaip mokesčių mokėtojas bendradarbiauja su VMI. Galbūt jis pranešimo apie prievolę susitvarkyti kasos aparatą negavo, nes buvo išvykęs. O baudos už įstatymų nustatytos prievolės nevykdymą gali siekti ir 50 litų, ir 15 tūkst. litų.

„Jei per artimiausias dienas mokesčių mokėtojas kasos aparato neperregistruos, išsiųsime nurodymą. Jei ir tuomet verslininkas nesusivoks ir naudos aparatą, kuris neturėtų būti naudojamas, VMI jam skirs ypatingą dėmesį“, – komentavo D.Buta.

6 tūkst. mokesčių mokėtojų, kurie privalo išregistruoti ar perregistruoti kasos aparatus, VMI surado, kai ėmėsi aiškintis, kiek Lietuvoje yra kasos aparatų, galinčių skaičiuoti dviem valiutom – eurais ir litais. Tuomet ir pastebėta, kad ne tiek jau mažai kasos aparatų, kurių dokumentai netvarkingi.

„Tai – kasos aparatai, priklausę jau bankrutavusioms įmonėms, sugedę ar tokie, kurie leidžiami naudoti iki pirmojo sugedimo, tačiau neva veikiantys jau keliolika metų“, - apie situaciją kalbėjo VMI atstovas.

Tiems, kurie imsis darbų paskutinę minutę, reikia kreiptis į bet kurią apskrities VMI. Tą turėtų padaryti ir tie mokesčių mokėtojai, kurie kasos aparatų pagal tiesioginę paskirtį nebenaudoja, bet numato juos panaudoti ateityje. VMI darbuotojams reikės pateikti Kasos aparato techninį pasą, kuriame turi būti kasos aparatų aptarnavimo įmonės specialisto įrašas apie paskutinius skaitiklių duomenis ir informacija apie aparato savininką arba apie aptarnavimo įmonę, kuri priėmė šį aparatą utilizuoti.

Jei kasos aparatas tapo nenaudojamas, mokesčių mokėtojai turėtų kreiptis į bet kurią to kasos aparato modelį aptarnaujančią įmonę dėl tokio kasos aparato utilizavimo.

Mokesčių mokėtojai, norintys išregistruoti prarastą kasos aparatą, VMI turi pateikti laisvos formos prašymą dėl kasos aparato išregistravimo, kasos aparato techninį pasą ir kasos aparato kasos operacijų žurnalą. Jei šie dokumentai prarasti, tarkime, dėl vagystės, mokesčių mokėtojai turi pateikti dokumentus, tai pagrindžiančius. Pavyzdžiui, policijos išduotą dokumentą apie vagystę. Jei to padaryti neįmanoma, nes dokumentai prarasti dėl kitų priežasčių, prašyme reikia pateikti kasos aparato praradimo aplinkybių motyvuotą paaiškinimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.