Kaupkite pirkinių kvitus, mokesčių inspektoriai žada smogti

Jei ketinate tuoktis ir pirkti žiedus, išsaugokite kvitą mažiausiai 5 metus. O jeigu iš tėvų gausite kelis tūkstančius litų gyvenimo pradžiai, nusitempkite artimuosius pas notarą, rašo „Lietuvos rytas“.

Jeigu Lietuvos Seimas priims siūlomas pataisas, kiekvienam gyventojui teks laisvalaikiu padirbėti buhalteriu.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Jeigu Lietuvos Seimas priims siūlomas pataisas, kiekvienam gyventojui teks laisvalaikiu padirbėti buhalteriu.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

Sep 19, 2014, 7:47 AM, atnaujinta Jan 30, 2018, 11:41 AM

Svarbiausia – kruopščiai skaičiuokite visas savo išlaidas, nes to bet kurią akimirką gali prireikti mokesčių inspektoriams.

Seime kelią skinasi Mokesčių administravimo įstatymo pataisos, kurios iš esmės įpareigos Lietuvos gyventojus kaupti kvitus, skolų ar dovanojimo raštelius, nes bet kurią akimirką to galės paprašyti mokesčių inspektoriai.

Vakar parlamentarai kol kas išbraukė iš darbotvarkės šias pataisas, tačiau prie jų ketina grįžti artimiausiu metu.

Svarbiausia – įrodymai

Mokesčių inspekcija ir Seimas siekia užkurti pirtį gyvenantiems iš nežinia kaip uždirbtų pinigų. Labiausiai žadama medžioti tuos, kurių pajamos mažesnės nei išlaidos. Tad kai kuriems gyventojams teks įrodinėti, kokie aitvarai jiems sunešė turtus.

Tačiau kai kurie mokesčių ekspertai įsitikinę, kad perlenkiama lazda. Pavyzdžiui, jei jums tėvai ar kiti giminaičiai po 2010 metų padovanojo nemenką pinigų sumą, teks ieškoti tai patvirtinančių dokumentų.

Pasak Valstybinės mokesčių inspekcijos atstovo Dariaus Butos, apie finansavimo šaltinius nuo 2010 metų, kurie niekur nedeklaruoti, mokesčių administratorių reikės informuoti vieną kartą nustatyta tvarka. Jei nebus apie tai pranešta, teks aiškintis su inspektoriais, iš kur gavai pinigų.

„Bet juk kai motinos dovanoja vaikams pinigų studijų pradžios ar pabaigos proga, niekas vekselių nerašo. Tačiau dabar kažkaip reikės ieškoti įrodymų“, – svarstė konsultacijomis užsiimančios viešosios įstaigos „TaxHelp ekspertas Mindaugas Palijanskas.

Dažnai piktnaudžiauja

Iki šiol niekas nereikalavo kaupti tokių įrodymų. Todėl su bėdomis esą gali susidurti daugelis tų, kurie beveik per penkerius metus yra paskolinę ar pasiskolinę, tačiau to niekaip neįformino.

O Mokesčių inspekcija įsitikinusi, kad būtent tuo dažniausiai ir piktnaudžiaujama. Kai paaiškėja, kad žmogus nežinia iš ko praturtėjo, jis aiškina, kad pasiskolino.

Todėl dabar bus reikalaujama neginčytinų įrodymų.

„Pataisų tikslas – sudaryti prielaidas mokesčių administratoriui patikrinti, iš kokių lėšų asmuo įsigyja turto, iš kur gauna pajamų“, – sakė VMI atstovas D.Buta.

Mokesčių ekspertas M.Palijanskas pataisas vertina šiek tiek kitaip. „Tikslas, žinoma, geras. Tačiau dėl to kentės niekuo dėti žmonės, kurie dėl suprantamų priežasčių negalės įrodyti, iš kur gavo pinigų. Juk įstatymas taikomas visiems vienodai“, – aiškino M.Palijanskas.

Reikia skaičiuoti ir išlaidas

Pats laikas Lietuvos gyventojams įsigyti šeimos buhalterijos žurnalus. Kiek pernai išleidote už taksi? Kiek užpernai kainavo atostogos? Į tokius anketos klausimus gali tekti atsakyti visiems, kurie sukels įtarimų mokesčių inspektoriams.

Gyventojams gali tekti užpildyti „Paaiškinimą apie gyventojo (šeimos) apytiksles vartojimo bei kitas išlaidas“. Čia reikės įrašyti, kiek išleidai mokesčiams už būstą, kiek atsiėjo remontas, reikalaujama net suskaičiuoti, kiek mokėjai už gyvūnus ir jų priežiūrą.

Mokesčių inspektoriams taip pat įdomu, kiek išleidote už maistą, gėrimus, tabaką, sveikatos priežiūrą, drabužius. Poilsis, kultūra, restoranų ir kavinių lankymas bei mokslas irgi nepamiršti.

„Nors jokie teisės aktai nereikalauja skaičiuoti išlaidų, Mokesčių inspekcijai taip neatrodo. Todėl žmonėms reikia skaičiuoti visas savo išlaidas ne vienus, o kelerius metus.

Ar tai teisėta? Abejoju, tačiau bauda gali siekti tūkstantį litų“, – sakė M.Palijanskas.

Reikia kaupti kvitus

Laikas kaupti ir kvitus. Tiesa, šis reikalavimas įsigalios tada, kai bus palaimintos įstatymo pataisos. Gyventojams skirtose anketose reikalaujama atskleisti, kada ir už kiek buvo pirkti meno kūriniai bei juvelyriniai dirbiniai. Kaip įrodymą reikės pateikti ir kvitą.

„Kiekvienas žmogus turės registruoti, kiek ir kur išleido, ir saugoti kvitus, nes vieną dieną gali sulaukti mokesčių inspektoriaus skambučio.

Jeigu neturėsi kvito, būsi nubaustas“, – sakė „TaxHelp“ vadovas M.Palijanskas.

Jis stebėjosi tuo, kad Mokesčių inspekcija gali pareikalauti tokių duomenų: juk toli gražu ne kiekviena šeima tiksliai skaičiuoja, kiek ir kam išleido.

O svarbiausia, kad kvitų ar kitų įrodymų daugelis žmonių visiškai nekaupia.

***

Naujai siūloma tvarka sulaukė nemažo skaitytojų atgarsio. Rūpimus klausimus galite atsiųsti el.paštu verslas@lrytas.lt Į juos atsakys mokesčių ekspertas M.Palijanskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: iš kur paimti pinigų gynybai?