Tikrinama, ar verslininkai teisingai nurodo dvejopas kainas

Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnyba (VVTAT) pristatė priežiūros institucijų rugpjūčio mėnesį atliktų dvejopo kainų nurodymo litais ir eurais prekybos ir paslaugų teikimo vietose patikrinimų apibendrintus rezultatus.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerija Kaulakienė

Sep 19, 2014, 1:20 PM, atnaujinta Jan 30, 2018, 10:25 AM

VVTAT kontroliuoja ir koordinuoja priežiūros institucijų veiklą, kurios tikrina ar ūkio subjektai kainas nurodo dviem valiutomis, ar perskaičiuojant kainas pritaikytas nustatytas perskaičiavimo kursas, ar kainos apvalinamos pagal matematines apvalinimo taisykles, ar nurodytos kainos eurais ir litais yra aiškiai suprantamos, neklaidinančios. Per 10 dienų, nuo rugpjūčio 22 iki 31 dienos priežiūros institucijos atliko 625 patikrinimus.

VVTAT direktoriaus dr. Felikso Petrausko teigimu, daugiausia dėmesio iš priežiūros institucijų pirmajame tikrinimų etape sulaukė grožio salonai, mažos parduotuvėlės, mažos kavinukės, pakelės maitinimo įstaigos, barai; prekybos ir paslaugų teikimo įmonės veikiančios regionuose. Taip pat tikrintos ne maisto produktais prekiaujančios didesnės įmonės.

Pagal veiklos sritis daugiausia pažeidimų nustatyta ne maisto prekių ir paslaugų veiklos srityje (41 proc.), maisto prekių (27 proc.) ir maitinimo paslaugų srityje (17 proc.). Nustatyti pažeidimai mokamų sveikatos paslaugų ir grožio paslaugų srityse sudaro po 6 proc. ir pašto bei ryšių paslaugų srityje – 3 procentus.

Ataskaitiniu laikotarpiu daugiausia patikrinimų atliko Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (243), Visuomenės sveikatos priežiūros centrai (108), Valstybinė ne maisto produktų inspekcija (100) ir Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (88).

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus pavaduotojo Zenono Stanevičiaus teigimu, per 10 dienų jų tarnyba patikrino 243 maisto tvarkovus, iš jų 26 objektuose rasti 35 neatitikimai arba pažeidimai euro įstatymo reikalavimams.

Daugiausiai atvejų (37 proc.), kai verslininkai nenurodė kainų eurais, antras pažeidimas (20 proc.) – neteisingas suapvalinimas, ir, trečioje pozicijoje, kad neteisingai buvo paskaičiuotas konvertavimo kursas, tai yra, po kablelio paskaičiuoti ne penki skaičiai, o du skaičiai.

Taip pat tikrintojai patikrų metu dėmesį kreipė į tai, ar aiškiai informuojamas vartotojas, ar vienodo dydžio šriftu žymimos valiutos, kadangi Vyriausybės rekomendacijose žymima, kad iki 2015 metų sausio 1 d. kainos eurais šriftas prekės etiketėje negali būti didesnis nei kainos litais.

Iš viso nuo rugpjūčio 22 iki 31 dienos 17 skirtingų šalies priežiūros institucijų daugiau nei 300 specialistų atlikę per 600 patikrinimų prekybos ir paslaugų teikimo vietose nustatė 64 pažeidimus, o tai sudaro apie dešimtadalį nuo visų tikrintų ūkio subjektų. Nustačiusios pažeidimus priežiūros institucijos 25 ūkio subjektams skyrė įspėjimus, 6 ūkio subjektams - baudas, o kitos sankcijų skyrimo procedūros ataskaitiniu laikotarpiu dar buvo neužbaigtos. Per ataskaitinį laikotarpį daugiausia pažeidimų nustatyta Klaipėdos, Vilniaus ir Kauno apskrityse, mažiausiai – Alytaus, Telšių, Tauragės apskrityse.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.