„Snoro“ indėlininkai vis dar ieško paklydusių pinigų

Tvarkė sūnaus pinigus

Dešimtys milijonų litų indėlių iš "Snoro" visa dar neatsiimti.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Dešimtys milijonų litų indėlių iš "Snoro" visa dar neatsiimti.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė

Sep 30, 2014, 6:26 PM, atnaujinta Jan 29, 2018, 2:42 AM

2011-ųjų rudenį bankrutavusio banko „Snoras“ indėlininkai mina ilgesniu keliu iki indėlių nei tie, kurie turėjo sąskaitas bankrutuojančiame Ūkio banke. Pastarojo veikla buvo sustabdyta 2013-ųjų vasarį.

Tačiau Ūkio banką suskaidžius į blogąją ir gerąją dalį, į pastarąją buvo perkelti ir visi apdrausti indėliai. Kadangi įsipareigojimus indėlininkams netrukus perėmė Šiaulių bankas, žmonės savo pinigus atsiėmė be didesnio vargo.

O buvę „Snoro“ indėlininkai dar ir dabar ieško pasiklydusių draudimo išmokų. Valstybės įmonės „Indėlių ir investicijų draudimas“ duomenimis, iki šių metų rugpjūčio buvę „Snoro“ indėlininkai dar neatsiėmė 43,7 mln. litų.

Tvarkė sūnaus pinigus

„Kažkas čia ne taip“, - sakė 71 metų Zenonas Duksa, rankose spausdamas sūnaus Vaidoto surašytą įgaliojimą.

Dar 2008-ųjų spalį jis su sūnumi Vaidotu pravėrė Vilniuje esančio notarų biuro duris. V.Duksa tuo metu jau buvo įsikūręs Airijoje.

Tačiau vyras turėjo terminuotųjų indėlių ir „Snore“, ir Medicinos banke. Todėl nutarė įgalioti savo tėvą, kad jis pasirūpintų bankuose esančiais pinigais ir tvarkytų visus finansinius reikalus.

Įgaliojime numatyta, kad Z.Duksa sūnaus vardu gali rašyti prašymus, sutikimus. Kitaip tariant, atlikti visus veiksmus, kurių tik gali prireikti tvarkant bankuose esančias sąskaitas ar vykdant bet kokias operacijas.

Šis dokumentas galioja iki 2015-ųjų pabaigos. Tad, turėdamas šį įgaliojimą, Z.Duksa vis pratęsdavo Medicinos banke bei „Snore“ esančių terminuotųjų indėlių sutartis, kol netikėtai pasiligojo.

Įgaliojimas neįtiko

„Sveikata pašlijo, ilgai teko gydytis ligoninėse. Lyg tyčia 2011-ųjų rudenį bankrutavo „Snoras“. Aš per savo rūpesčius pamiršau, kad reikia pasirūpinti sūnaus indėliais.

Vaidotas pats man neseniai priminė, kad susirasčiau įgaliojimą ir pasiimčiau pinigus iš abiejų bankų. Jis į Lietuvą nebeatvažiuoja, nes šiuo metu bando įsikurti Amerikoje“, - kalbėjo Z.Duksa.

Indėliai ne patys didžiausi - po kelis tūkstančius litų. Tiesa, nuo 2008-ųjų juos šiek tiek paaugino palūkanos.

Tad, sūnaus paragintas, rugsėjį Z.Duksa nukulniavo į Medicinos banką. Čia, pateikęs įgaliojimą, be jokių trukdžių atsiėmė pinigus. Tačiau SEB banke, kuris rūpinasi „Snore“ buvusių indėlių grąžinimu, vyriškis nieko nepešė.

„Anot SEB darbuotojų, įgaliojimas netinka. Jei sūnus pats atvažiuotų, jam pinigai būtų grąžinti be jokių problemų. Bet tik ne man.

Sūnus turi perrašyti įgaliojimą, kad galėčiau kreiptis į indėlių draudimo bendrovę. Esą reikia paskubėti, nes traukinys, nelaukdamas tų, kurie pramiegojo, gali ir nuvažiuoti“, - vyras negalėjo suprasti, kodėl bankui neįtiko dabartinis dokumentas.

Tačiau jei V.Duksa iš Amerikos sukartų kelią į Lietuvą vien dėl bankrutavusiame banke laikyto indėlio, kelionė kainuotų daugiau pinigų, nei jų buvo „Snoro“ sąskaitoje.

Įgaliojimas - nieko vertas

Pasak SEB atstovo Arvydo Žilinsko, panikuoti kol kas neverta: draudimo išmoką buvę „Snoro“ indėlininkai gali atsiimti per 5 metus nuo draudžiamojo įvykio dienos - iki 2016-ųjų rudens.

„Pats SEB bankas neperėmė „Snoro“ indėlių. Mes esame tik tarpininkai, išmokame „Indėlių ir investicijų draudimo“ apskaičiuotas draudimo išmokas.

Todėl notaro patvirtinti įgaliojimai, suteikiantys teisę naudotis banko „Snoras“ sąskaitose esančiomis lėšomis, nesuteikia galimybės gauti indėlių draudimo išmokos“, - aiškino A.Žilinskas.

Kai kas nesivargino dėl kelių litų

Valdonė Ugianskienė

„Indėlių ir investicijų draudimo“ Veiklos organizavimo skyriaus vadovė:

„Jeigu indėlininkas dėl tam tikrų priežasčių pats negali atsiimti jam priklausančios draudimo išmokos, pavyzdžiui, yra išvykęs ar serga, jis turi teisę įgalioti kitą asmenį, kad šis tai padarytų.

Priežasčių, kodėl dar neatsiimta daugiau nei 43 mln. litų draudimo išmokų, yra įvairių. Pavyzdžiui, tvarkomi paveldėjimo dokumentai, yra areštuotos draudimo išmokų gavėjų sąskaitos, asmenys atlieka bausmę, keičiasi užsienio piliečių ar įmonių duomenys, vyksta teismo procesai ar draudimo išmokos gavėjas negali bankui pateikti reikalingų dokumentų draudimo išmokai gauti.

Yra atvejų, kai tvarkomi įgaliojimai, nes asmenys yra išvykę iš Lietuvos. Taip pat yra nemažai tokių indėlininkų, kurie turėjo sąskaitoje kelis litus ir nusprendė jų neatsiimti.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.