„Maxima“ paskaičiavo – euro sutiktuvėms milijono neužteks

Vyriausybei paskelbus, kad euras bus, keitėsi vartojimo įpročiai – vartotojai ėmė riboti išlaidas. Visose Baltijos valstybėse matyti ta pati tendencija – sumažėjęs pirkimas buvo stebimas prieš euro įvedimą ir Latvijoje bei Estijoje.

„Maxima LT“ generalinis direktorius Žydrūnas Valkeris.<br>T.Bauro nuotr.
„Maxima LT“ generalinis direktorius Žydrūnas Valkeris.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Simona Viltrakytė

Oct 16, 2014, 11:30 AM, atnaujinta Jan 27, 2018, 3:03 AM

Maxima LT“ generalinis direktorius Žydrūnas Valkeris sako, jog artėjant eurui pirkėjai aktyviau perka stambias prekes, klientai dažniau atsiskaito banko kortelėmis bei smulkiomis litų kupiūromis.

Anot Ž.Valkerio, kad pirkėjai taupo, prekybininkai ėmė jausti prasidėjus Velykoms. Todėl akivaizdu, kad, lyginant šių metų pajamas su praėjusių metų, senose parduotuvėse pajamos šiemet bus menkesnės.

„Maxima LT“ vadovas tikisi, jog vartojimas atsigaus įpusėjus 2015-iesiems. Tokia prielaida daroma atsižvelgiant į tai, kaip įvykiai dėliojosi Latvijoje ir Estijoje.

Kainuos per milijoną

Ruošdamasis euro atėjimui, prekybos tinklas „Maxima LT“ jau investavo daugiau nei milijoną litų. Tačiau tai - ne riba. Ž.Valkeris skaičiuoja, kad iki šių metų galo su euru susijusios išlaidos padidės dar 300 tūkst. litų.

Daugiausia investicijų, 400 tūkst. litų, pareikalavo saugos užtikrinimas parduotuvėse: įsigyti euro klastotes atpažįstantys aparatai, sustiprinta fizinė apsauga parduotuvėse ir įdiegros papildomos pinigų inkasavimo paslaugos.

250 tūkst. litų kainavo tinklo IT sistemų pritaikymas prie euro – duomenų bazių parengimas, beveik 2 tūkst. apskaitos bei atsiskaitymų bankinėmis kortelėmis sistemų ir kasos aparatų įrengimas parduotuvėse, prekybos įrangos perprogramavimas – svarstyklių, kaupiklių ir pan. Dar 200 tūkst. litų investuoti į kainų etikečių pakeitimą, kurių per visą euro įvedimo laikotarpį bus pakeista net 15 milijonų vienetų.

Nedidelių papildomų investicijų prireikė ir papildomos parduotuvių įrangos – prekių vežimėlių ir saugos spintelių daiktams – pritaikymas prie euro. Savo lėšomis bendrovė apmoko ir beveik 4 tūkst. savo darbuotojų.

Įdarbins dviem savaitėm

Per pirmąsias dvi 2015-ųjų savaites, „Maximoje“ ketinama įdarbinti papildomų žmonių, kurie padėtų klientams išspręsti neaiškias situacijas, susidariusias dėl ėmusios cirkuliuoti naujos valiutos.

Taip pat bus įdarbinami ir kitose pamainose dirbantys prekybos tinklo samdiniai.

Skaičiuojama, jog „Maxima LT“ prekybos tinklo darbuotojai jau įvedus eurą per trumpą laiką turės pakeisti 5 mln. kainų etikečių.

„Neabejojame, kad pirmąsias dvi savaites po euro įvedimo tapsime pinigų keityklomis, nes pirkėjai dar galės mokėti litais, o grąža jiems bus atiduodama jau eurais. „Maxima“ prekybos tinklų Latvijoje ir Estijoje patirtis įvedant eurą rodo, kad itin svarbus iššūkis yra pakankamas naujos valiutos kiekio užtikrinimas grąžai kasose“, - teigė Ž.Valkeris.

Į plėtrą investuos 70 mln. litų

Šiais metais į parduotuvių atnaujinimą ir naujų prekybos taškų statybas investuota 70 mln. litų. Už šią sumą atnaujinta 13 ir pastatytos penkios parduotuvės.

Kitąmet „Maxima LT“ ketina plėstis pastatydama 15 naujų parduotuvių.

Šiandien Lietuvoje veikia 230 „Maxima“ parduotuvių, bendrovėje dirba daugiau kaip 16 tūkst. darbuotojų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.