Daugėja įmonių, įsipareigojusių nepiktnaudžiauti euro įvedimu

Norą prisijungti prie Geros verslo praktikos, įvedant eurą, memorandumo, kas dieną parodo bent 50 verslininkų. Būna dienų, kai į Ūkio ministeriją su tokiu prašymu kreipiasi ir 300 įmonių atstovų. Lapkričio pradžioje daugiau nei 3 tūkst. Lietuvos įmonių viešai įsipareigojo nesinaudoti euro įvedimu kaip pretekstu didinti kainas. Būtent tiek įmonių prisijungė prie minėto Geros verslo praktikos, įvedant eurą, memorandumo.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 10, 2014, 11:44 AM, atnaujinta Jan 21, 2018, 9:52 PM

Į memorandumą pasirašiusių įmonių sąrašą įtraukti verslo atstovai gali savo paslaugų teikimo ir prekybos vietas pažymėti specialiu ženklu „Perskaičiuota sąžiningai“. Gali būti, kad šį lipduką jau matėte, mat teisę taip išsiskirti iš kitų turi ūkio subjektai, valdantys per 10 tūkst. prekybos ir paslaugų teikimo vietų.

„Vartotojus skatinčiau rinktis tas vietas, kuriose kabo logotipo ženklas“, - ragina Ūkio ministerijos Vidaus prekybos politikos skyriaus vedėja Birutė Janutėnienė.

Jos nuomone, negalima sakyti, kad Lietuvos verslininkai prie memorandumo jungiasi vangiai. O pastarosiomis savaitėmis kaip tik jaučiamas didesnis verslininkų suaktyvėjimas, mat kai kurios savivaldybės aktyviai imasi veiksmų, skatindamos vietos verslą parodyti socialiai atsakingą elgesį vartotojams. Kurioje savivaldybėje verslininkai bus aktyviausi, dar sunku sakyti. Kol kas pirmauja Ignalina.

Papildoma paskata

„Visos stambiosios prekybos įmonės jau prisijungė prie memorandumo, o dabar sulaukiama vis daugiau smulkiųjų – tiek prekybininkų, tiek paslaugų teikėjų – paraiškų jungtis prie Geros verslo praktikos, įvedant eurą, memorandumo“, - pastebi B.Janutėnienė.

Pasak Lietuvos smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos pirmininkės Zitos Sorokienės, Lietuvos įmonių prisijungimas prie memorandumo turėtų padėti išsklaidyti visuomenės baimes ir abejones dėl savaiminio kainų augimo įvedant eurą.

„Mes, smulkieji verslininkai, kaip niekada esame suinteresuoti neprarasti savo vartotojų, tad neabejoju, kad daugelis iš mūsų nesirengia piktnaudžiauti euro įvedimu. Juk jei būsi nesąžiningas, nuo tavęs tiesiog nusigręš, ypač tai galioja smulkiesiems verslininkams. Memorandumas mums yra ir papildoma paskata, ir ženklas klientams, kad kainos į eurus perskaičiuojamos sąžiningai“, – sakė Z.Sorokienė.

Idėja – pasiskolinta

Geros verslo praktikos memorandumas – tai sąžiningo ir socialiai atsakingo verslo iniciatyva, kuri buvo naudojama ir kitose eurą įsivedusiose valstybėse. Vienur vadinosi susitarimu, kitur – elgesio kodeksu.

Latvijoje prie panašaus memorandumo buvo prisijungusios 1224 įmonės su daugiau kaip 12 tūkst. prekybos vietų, Estijoje – 600 įmonių su 2,8 tūkst. veiklos vykdymo vietų.

Lietuvos Ūkio ministerijoje buvo sudaryta verslo aplinkos darbo grupė, kurioje dalyvavo įvairių verslo asociacijų, įmonių, valstybės institucijų atstovai ir memorandumo tekstas buvo sukurtas šioje grupėje.

Ūkio ministerijos Vidaus prekybos politikos skyriaus vedėja aiškina, kaip galima prisijungti prie Geros verslo praktikos, įvedant eurą, memorandumo. Paraiškas, kuriose išreikštas noras būti įtrauktiems į memorandumą pasirašiusiųjų įmonių sąrašą, galima atsiųsti paprastu ar elektroniniu paštu. Kitas būdas – prisijungti per svetainę www.euras.lt.

Prisijungti prie Geros verslo praktikos, įvedant eurą, memorandumo ūkio subjektai gali iki š. m. gruodžio 31 d. interneto svetainėje www.euras.lt užpildę prašymą elektroniniu būdu arba atsiuntę jį el. paštu memorandumas@euras.lt ar faksu 8 5 2312479. Prašymą taip pat galima pateikti ar atsiųsti savivaldybėms, VšĮ „Versli Lietuva“, Ūkio ministerijai, taip pat užpildyti per euro viešinimo renginius.

Nuo klaidų neapsaugo

Vis dėlto tai, jog įmonės atstovai pasirašė Geros verslo praktikos, įvedant eurą, memorandumą, negarantuoja, kad klaidų bus išvengta. Lietuvoje tokių atvejų jau būta. Latvijoje ir Estijoje – taip pat.

„Latvijoje buvo keturios įmonės, kurios pasirašiusios memorandumą prasižengė. Tai – įmonių sąžinės reikalas, jei jos, pasirašiusios memorandumą, jį pažeidžia. Tačiau kartais pažeidimai gali būti netyčiniai. Todėl pirmą kartą įmonė įspėjama, o už pakartotinį teisės aktų pažeidimą ji baudžiama bauda ir išbraukiama iš memorandumą pasirašiusių įmonių sąrašo ir praranda teisę naudoti logotipą. Atvejo, kad įmonė gali sugrįžti į memorandumą pasirašiusiųjų grupę, nenumatyta“, - aiškino Ūkio ministerijos Vidaus prekybos politikos skyriaus vedėja B.Janutėnienė.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.