Geros valios memorandumo tarpinė stotelė: pirmauja Ignalina

„Kaip būtų atrodę, jei man siūlytų pasirašyti Geros valios memorandumą, o aš atsisakyčiau. Kiltų klausimas, kodėl nesirašau? Vadinasi, prieštarauju gerai verslo praktikai. Nors su individualiais verslo užsakovais turime itin mažai reikalų“, - portalui lrytas.lt sakė Ignalinos rajone veikiančios įmonės „Meleksas“ vadovas Rimantas Zigmantas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 12, 2014, 12:53 PM, atnaujinta Jan 21, 2018, 4:56 PM

Būtent Ignalina kol kas pirmauja sąžiningiausio verslo savivaldybės rinkimuose. Čia prie Geros verslo praktikos memorandumo prisijungusios 48 įmonės.

Tačiau R.Zigmantas šių skaičių nesureikšmina: „Pas mus labai mažai verslo įmonių. Iš skaičių nereikia daryti toli siekiančių išvadų, nes jos bus neteisingos“.

Kitoje sąžiningiausios savivaldybės rinkimų lentelės pusėje - Šalčininkai, Molėtai, Trakai, Zarasų rajonas. Lapkričio 7-ąją buvo 21 savivaldybė, kurioje prie memorandumo prisijungė mažiau nei 20 verslo subjektų.

Molėtų krašto verslininkų asociacijos pirmininkė Raimonda Meiduvienė svarsto, jog tokių rezultatų priežastis yra ta, kad daugelis Molėtų verslininkų dirba paslaugų sektoriuje.

„Gal dėl to pasireiškia vangumas. Mes įsisiūbuojame apie gegužę, todėl ir valiutų perskaičiavimas nelabai aktualus. Nepaisant to, daugelis dirbame su užsieniečiais, todėl euro atėjimą labai noriai priimame. Ir kavinės, ir prekybos centrai aptarnauja užsieniečius. Jau senokai trukdo poreikis keisti valiutas“, - lrytas.lt kalbėjo R.Meiduvienė.

Euro laukia ir Ignalinos verslininkai. „Visi kaimynai jį turi, ant latvių, estų kailio išbandytas. Tam, kas važinėja į užsienį, įsivesti eurą – labai didelė prasmė, mums, vietos verslininkams, gal ir nelabai, bet tai netruko. Ir visai euro nebijom“, - sakė Ignalinos rajono verslininkas R.Zigmantas.

„Tikime, jog didžioji dalis įmonių prie Geros verslo praktikos memorandumo jungiasi ne dėl to, kad padėtų savo regionui laimėti sąžiningiausio verslo savivaldybės titulą, o pirmiausia suprasdamos savo atsakomybę prieš vartotojus, kuriems, tyrimų duomenimis, itin rūpi, ar verslininkai nepiktnaudžiaus euro įvedimu. Prisijungimas prie memorandumo – puiki galimybė viešai įsipareigoti euro įvedimo metu elgtis sąžiningai vartotojų atžvilgiu. Verslas kviečiamas ir galės prie memorandumo prisijungti iki pat gruodžio pabaigos“, - teigė ūkio viceministrė Rasa Noreikienė.

Sąžiningiausio verslo savivaldybės rinkimuose kol kas pirmauja Ignalinos, Utenos, Druskininkų, Joniškio ir Jurbarko savivaldybės. Nors pagal bendrą prisijungusių įmonių skaičių, be abejo, pirmauja Vilniaus miesto savivaldybė, tačiau šiuose rinkimuose laimėtojas renkamas ne pagal absoliutų memorandumo dalyvių skaičių, o pagal jų proporciją nuo savivaldybėje veikiančių įmonių. Vilniuje registruota beveik trečdalis Lietuvos įmonių, todėl natūralu, kad čia daugiausia ir memorandumo dalyvių.

R.Noreikienė svarsto, kas lemia skirtumą – kodėl vienose savivaldybėse verslininkai aktyvesni nei kitose. Pašnekovė atkreipia dėmesį, jog kai kuriuose miestuose ir be didesnių skatinimų įmonės aktyviai jungiasi prie memorandumo, demonstruodamos savo socialinę atsakomybę prieš partnerius ir klientus. Kai kuriuose regionuose (pvz., Druskininkuose) pastarosiomis savaitėmis savivaldybės pradėjo aktyviau skatinti vietos verslą prisijungti prie šios socialinės akcijos.

Konkurse laimėjusi savivaldybė galės vadintis sąžiningiausio verslo regionu, ir tai, ko gero, bus svarbiausias paskatinimas. Žinoma, numatytas ir prizas laimėjusiai savivaldybei – sąžiningiausio verslo savivaldybės vardą jai primins specialiai sukurta meninė instaliacija su lentele apie įvykusį konkursą ir jo laimėtoją.

Verslininkams prizai nėra numatyti – prisijungdamos prie memorandumo, įmonės gauna specialius lipdukus „Perskaičiuota sąžiningai“, taip pat turi teisę šį ženklą naudoti savo rinkodaros priemonėse ir taip informuoti apie savo sąžiningą elgesį euro įvedimo metu.

Prisijungti prie Geros verslo praktikos, įvedant eurą, memorandumo ūkio subjektai gali iki š. m. gruodžio 31 d. interneto svetainėje www.euras.lt užpildę prašymą elektroniniu būdu arba atsiuntę jį el. paštu memorandumas@euras.lt ar faksu 8 5 2312479. Prašymą taip pat galima pateikti ar atsiųsti savivaldybėms, VšĮ „Versli Lietuva“, Ūkio ministerijai, taip pat užpildyti per euro viešinimo renginius. Pasirašyti memorandumą regionuose vykstančiuose susitikimuose su verslininkais, skirtuose euro įvedimui, ragina ir Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos Regioninės veiklos koordinavimo skyriaus specialistai, dirbantys septyniose šalies apskrityse.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.