Tikrintojų išsigandusios interneto parduotuvės prisnūdo žiemai

Internetinės parduotuvės – lyg nepavyzdingi mokiniai. Jos itin aplaidžiai seka nurodymais, kaip, ruošiantis euro atėjimui, vartotojams turi būti pateiktos kainos. Rugpjūčio-spalio mėnesiais patikrinus 288 elektronines parduotuves net kas trečioje  rasta pažeidimų. Iš jų kone 84 proc. sudarė pažeidimai ne maisto prekių ir paslaugų srityje. Aplaidžiausiai el.parduotuvių atstovai nurodo kainas dviem valiutomis. Per rugpjūtį-spalį iš visų pažeidimų kainų nenurodymas dviem valiutom sudarė 71,2 procento.

Rugpjūčio-spalio mėnesiais patikrinus 288 el.parduotuves net 30 proc. rasta pažeidimų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Rugpjūčio-spalio mėnesiais patikrinus 288 el.parduotuves net 30 proc. rasta pažeidimų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Simona Viltrakytė

Nov 13, 2014, 11:02 AM, atnaujinta Jan 21, 2018, 2:38 PM

„Esame labai nustebinti tokių skaičių“, - sakė Informacinės visuomenės plėtros komiteto direktorius Ramūnas Čepaitis.

Informacinės visuomenės plėtros komitetas susistemino visas Lietuvoje veikiančias el.parduotuves – jų 1,2 tūkstančio.

Beveik visi pažeidėjai – smulkaus ar vidutinio verslo įmonės. „Mus stebina pats faktas, kad absoliuti pažeidimų dauguma padaryta toje srityje, su kuria susiduriama kiekvieną dieną. Juk visi žino, kad kainos dabar turi būti nurodomos dviem valiutom. Be to, prieš patikrinimą visoms el.parduotuvėms išsiuntėme įspėjimus, kad pradėsime patikrinimą. 4,5 proc. iš 1,2 tūkst. el.parduotuvių užsidarė – suvedus jų adresą pasirodo užrašas „Under construction“, - sakė R.Čepaitis.

Kai kurios, pakeitusios kainodarą, netrukus vėl ėmė veikti, tačiau dalis el.parduotuvių neveikia ir dabar.

Spalio mėnesį priežiūros institucijos atliko 3365 patikrinimus dėl dvejopo kainų litais ir eurais nurodymo. Pažeidimų, palyginti su ankstesniais mėnesiais, sumažėjo, tačiau vis dėlto jų išvengti nepavyko. Spalį jų nustatyta 212 arba 6,3 proc. visų patikrinimų. Už pažeidimus skirti 209 įspėjimai ir trys piniginės baudos. Beje, iš spalio pažeidėjų - dešimt buvo pasirašiusių Geros verslo praktikos, įvedant eurą, memorandumą.

Didžiausia jų – 500 litų bauda – skirta parduotuvių tinklui „H&M”. Dar dvi įmonės nubaustos 100 ir 10 litų baudomis.

Per visą priežiūros laikotarpį nuo rugpjūčio 22 dienos jau skirta 11 baudų, dar 487 pažeidėjams skirti įspėjimai.

„Pažeidimų skaičius nuteikia optimistiškai. Jei rugpjūtį užfiksuota 10,2 proc. pažeidimų, rugsėjį – 7,5 proc., tai spalį – 6,3 proc.“, - kalbėjo Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos direktorius Feliksas Petrauskas.

Dažniausias pažeidimas arba 44 proc. visų aptiktų pažeidimų – tai kainų nenurodymas dviem valiutomis.

Anot F.Petrausko, su prekybos tinklų asociacija sutarta, kad jie pateiks analizę, kaip susidaro galutinė maisto kaina. „Visko nurašyti eurui negalime, nes kainos didėjo iki euro, didės jos ir po euro. Tačiau kai kurių verslininkų pasiryžimas gauti didesnę maržą pasirengiant eurui – lyg šaukštas deguto, pagadinantis statinę medaus“, - sakė Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos vadovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.