Mašinų pardavėjai žino, kaip išvengti grynųjų pinigų ribojimo

Atgimusią idėją riboti atsiskaitymus grynaisiais ekspertai mala į miltus. Laisvosios rinkos instituto ekspertė Kaetana Leontjeva sako, kad tai sumažins konkurenciją, o bankams suteiks progą didinti savo įkainius.  

Daugiausiai grynaisiais pinigais atsiskaitoma automobilių turguose.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiausiai grynaisiais pinigais atsiskaitoma automobilių turguose.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

Nov 18, 2014, 12:28 PM, atnaujinta Jan 21, 2018, 5:00 AM

Naudotų automobilių prekeiviai raminasi, kad apribojimus bus galima apeiti, nors, kita vertus, šis verslas esą ir taip sparčiai lenda ir šešėlio.  Finansų ministras Rimantas Šadžius, pristatydamas kitų metų biudžetą pramonininkams, atskleidė, kad vėl grįžtama prie idėjos riboti atsiskaitymus grynaisias.

„Vakar pasirašiau įstatymo projektą, kurį teiksiu Vyriausybės svarstymui. Juo siūlome nustatyti ribą fiziniams asmenims, kurie nesiverčia jokia veikla, 15 tūkstančių eurų maksimalią atsiskaitymo grynaisiais sumą“, - sakė ministras.

Visiems kitiems kartelė dar labiau nuleidžiama – iki 3 tūkstančių eurų. Tiesa, jei vis tik atsiskaitymas grynaisias tebus vienintelė galimybė, Finansų ministerija siūlo, kad apie tai sandorio pusės iš anksto praneštų Mokesčių inspekcijai.

Taigi jei žmogus pirks naudotą automobilį turguje iš UAB, grynaisias galės sumokėti ne daugiau kaip 3 tūkstančius eurų.

„Pirkėjai iš Rytų mūsų turguje mašinas perka kaip fiziniai asmenys. Tad 15 tūkstančių riba jų smarkiai nepaveiks“, - lrytas.lt sakė Kauno automobilių turgų valdančios bendrovės „Varabnas“ vadovas Valentinas Naujanis.

Tačiau dabar dauguma naudotų mašinų iš Vakarų atrieda jau kaip UAB nuosavybė. Pasak V.Naujanio, jau dabar dalis atsiskaitymų vykdoma pavedimu. O jei kas ir susidurs su sunkumais, perves tik dalį pinigų, o kitą dalį padengs grynaisiais.

„Taigi šį ribojimą bus galima apeiti“, - neabejojo verslininkas.

Jei Seimas pritartų, tokios pataisos įsigaliotų jau kitų metų liepą.

Ministras vylėsi, kad tai padės kovoti su šešėliu, o į biudžetą suplauks daugiau pajamų. Beje, kitų metų biudžetas suplanuotas tikintis, kad didėjas pajamos tiek iš akcizų, tiek iš PVM.

Tai jau ne pirmas kartas, kai bandoma riboti atsiskaitymus grynaisiais. Tokių iniciatyvų būta ir konservatorių valdymo metais. Pastarąjį kartą idėja buvo atmesta balandį Seime, kai Vyiausybė siūlė riboti atsiskaitymus grynaisiais iki 10 tūkstančių litų.

Tuomet idėjos kritikai sakė, kad tai pradžiugintų nebent tik bankus. Panašiai siūlymas pasitiktas ir dabar.

„Žmonės neturės pakankamai alternatyvų atsiskaityti. Vienareikšmiškai tai būtų naudinga bankams“, -- sakė Laisvosios rinkos instituto ekspertė K.Leontjeva.

Lietuvos pramonininkų konfederacijos generalinis direktorius Gediminas Rainys irgi mano, kad tai sukurs papildomų problemų smulkiam ir vidutiniam verslui ypač regionuose. Tuo tarpu didžiosios įmonės atsiskaito per bankus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.