Ar leidžiate sutuoktiniui kišti nosį į savo piniginę?

Jei finansinė būklė pagerėtų, daug šeimų planuotų pagausėjimą. Veik pusė jaunų šeimų nesiryžta daugiau gimdyti dėl nepakankamų pajamų. Ir atžalas, ir finansus sutuoktiniai planuoja drauge, tačiau dauguma savo uždirbtus pinigus laiko atskiroje sąskaitoje.

Tik 1 iš 5 Lietuvos jaunų šeimų pinigus tvarko bendrai. 67 proc. sutuoktinių sakė tiksliai žinantys, kiek uždirba antroji pusė.<br>123rf nuotr.
Tik 1 iš 5 Lietuvos jaunų šeimų pinigus tvarko bendrai. 67 proc. sutuoktinių sakė tiksliai žinantys, kiek uždirba antroji pusė.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė

Nov 20, 2014, 11:01 AM, atnaujinta Jan 21, 2018, 1:05 AM

Jei pajamos padidėtų 50 proc. daugiau, didžioji dalis šeimų ryžtųsi planuoti atžalą. Tai parodė DNB banko Jaunų šeimų nuomonės tyrimas.

Tik 1 iš 5 Lietuvos jaunų šeimų pinigus tvarko bendrai. 67 proc. sutuoktinių sakė tiksliai žinantys, kiek uždirba antroji pusė. „Manau, kad tiksliai žinau“, - atsakė 14 proc. respondentų.

„Nėra pasitikėjimo, nėra šeimos. Jei nori tiksliai planuoti finansus, reikėtų didesnio skaidrumo“, - apie šeimos bendros piniginės reikalus kalbėjo DNB banko valdybos narys Šarūnas Nedzinskas.

Jis svarstė, kad sutuoktiniai menkai domisi vienas kito pajamomis, nes daugelis apklaustų šeimų uždirba daugiau nei išleidžia.

„Turbūt nieko nestebina, kad vyrai uždirba daugiau nei moterys. Vyro alga vidutiniškai siekia 2000 litų, moterų – apie 1700 litų“, - sakė DNB valdybos narys.

Tipiškos jaunos šeimos (26-39 metų) mėnesio pajamos Lietuvoje viršija 3,5 tūkst. litų – šitaip suskaičiavo 55 proc. DNB apklaustųjų. Beveik trečdalis respondentų mėnesio būtinosios išlaidos siekia 1-3 tūkst. litų.

„Šeimų pajamos Lietuvoje nėra labai mažos“, - mano Š.Nedzinskas.

Didžiausios išlaidos – maistui (arti ketvirtadalio), komunaliniams mokesčiams ir būsto paskolai. Tačiau bankininkus nustebino dalis pinigų, kuriuos jaunos šeimos skiria alkoholiui ir tabakui, - tai net 9 proc.

Aštuonios iš dešimties šeimų pajamų likutį skiria taupymui. Sutuoktiniai paprastai būna išsikėlę tikslą sukaupt pinigų naujam būstui (beveik pusė), automobiliui (34,9 proc.), baldams (29,1 proc.), vaiko studijoms (26 proc.).

Tiesa, taupymo būdas Š.Nedzinską nustebino.

„Norėtųsi, kad šiais e-banko laikais būtų taupoma kitaip. Jaunos šeimos finansus planuoja kartus, bet net 40 proc. šeimų turi atskiras sąskaitas ir kaupia atskirai“, - stebėjosi Š.Nedzinskas.

39 proc. šeimų kaupia atskirose sąskaitose, 35 proc. šeimų atsideda grynųjų, 23 proc. turi bendrą indėlį. Bankininkai mano, kad lengviau pasiekti tikslą, kai sutuoktiniai pinigus taupo bendroje sąskaitoje.

Bendrai rūpintis pinigaus du trečdaliai apklaustų sutuoktinių ėmė pradėję gyventi kartu, tiesa, 7 proc. tokią ribą nubrėžė vaiko gimimas.

Daugelis šeimos linkusios pačios tvarkytis savo finansus, be banko ar kokio kito konsultanto pagalbos. O jei jau jau perleidžia šiuos reikalus bankui, tai reikalauja, kad juos konsultuotų itin aukštos kompetencijos specialistai.

„Gera žinia, kad net 80 proc. jaunų šeimų visko neišleidžia ir taupo ateičiai. Pagrindinis taupymo prioritetas – nauji namai.

Jauna šeima – atsakinga ir kelia sau aukštus reikalavimus, tačiau finansus valdo ne pačiu patikimiausiu būdu“, - tyrimą apibendrino Š.Nedzinskas.

DNB šeimos bankininkė Jurgita Pažūsė pateikė ir savo pavyzdį: ji turi bendrą sąskaitą su vyru, į finansinius sprendimus įtraukia ir savo sūnų.

Dažniausiai šeimos, banko klientės, į ją kreipiasi norėdamos kasdienio taupymo klausimais, dėl būsto kredito.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.