Abejotina nauda: uždirbs daugiau, bet to nepajus

Nuo kitų metų Rusijoje padidės minimali mėnesio alga – net 411 rublių. Tačiau iš tiesų gyventojų piniginės nuo to tikrai neišsipūs.

Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandras Procenka („Lietuvos rytas“)

Dec 5, 2014, 9:20 AM, atnaujinta Jan 19, 2018, 10:28 PM

Iki šiol minimalus mėnesio atlyginimas Rusijoje siekė 5554 rublius. Praėjusiais metais tai buvo 4,11 euro per dieną, nes euras kainavo 45 rublius.

Dabar, kai euras buvo perkopęs ir 67 rublių ribą, per dieną mažiausią algą gaunantys darbininkai uždirba mažiau nei tris eurus. Nuo kitų metų pridėjus dar 411 rublių, jų padėtis ne ką tepasikeis.

Tiesa, vidutinė alga Rusijoje gerokai didesnė – ji šiemet siekia 33,28 tūkst. rublių. Tačiau sausį ši suma prilygo 717 eurų, o dabar sumenko iki 479 eurų.

Maža to, Rusijos banko pirmininko pavaduotoja Ksenija Judajeva įspėjo, kad infliacijos viršūnė šalyje anaiptol nepasiekta ir didžiausias kainų kilimas laukia kitų metų pradžioje.

Valdžia skelbia, kad kol kas šįmetė infliacija Rusijoje siekia 9 proc. Bet nepriklausomi ekspertai tikina, kad iš tiesų ji sukasi apie 12–15 proc., nelygu, koks produktų krepšelis skaičiuojamas.

Tyrimų kompanija „Romir“ atliko apklausą ir nustatė, kad dėl prastėjančios ekonomikos būklės 19 proc. rusų ėmė taupyti maisto sąskaita, o 17 proc. perka mažiau drabužių ar atsisako pramogų.

Valdžia, siekdama įsiteikti tautai, paskelbė, kad kitąmet nebus didinami valstybės tarnautojų atlyginimai. Bet pastarieji neturėtų skųstis, nes vien šįmet jų algos pasistiebė 18,3 proc. Vidutinis federalinių žinybų tarnautojų atlyginimas siekia 96,5 tūkst. rublių (per 5 tūkst. litų) – triskart daugiau nei šalies vidurkis.

Didžiausios algos – prezidento administracijoje. Čia jų vidurkis siekia 216 tūkst. rublių (11,5 tūkst. litų) per mėnesį, o per metus jos ūgtelėjo beveik 14 proc.

Nelabai atsilieka ir vyriausybės aparatas, kuriame atlyginimai pakilo 8,5 proc. ir dabar vidutinė alga yra 200 tūkst. rublių (10,6 tūkst. litų).

Liūdni rekordai

Kuri pasaulio valiuta per šiuos metus nuvertėjo labiausiai? Tuo pasidomėjęs portalas rbc.ru rado atsakymą: Ukrainos grivina ir Rusijos rublis. Iki jų toli net ir pilietinio karo draskomos Sirijos svarui.

Ukrainos grivina nuo metų pradžios neteko 46 proc. savo vertės JAV dolerio atžvilgiu ir šiuo atžvilgiu pasaulyje užtikrintai pirmauja. Tačiau laisvojo kritimo pagreitį įgavęs rublis gali ją nesunkiai pasivyti.

Nuo sausio Rusijos valiuta nuvertėjo 39 proc., užtat per pastaruosius 6 mėnesius ji savo vertės netenka sparčiausiai pasaulyje – kursas krito net 35 proc. (grivinos – 21 proc.).

Nuo metų pradžios nemenkai nuvertėjo ir Ganos sedis (26 proc.), Argentinos pesas (24 proc.). Tačiau per pastaruosius 6 mėnesius šių valiutų vertė mažėjo lėčiau – atitinkamai 7 ir 5 proc. Pilietinio karo tebekamuojamos Sirijos svaras nuo sausio nukrito 19 proc.

Beje, sumenko ir Skandinavijos valstybių valiutų pozicijos: Švedijos krona atpigo 14, Norvegijos – 13 proc.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.