Kokį kelią pasirinkti, kad uždarbis džiugintų?

Darbo užmokestis neturi būti vienintelis kriterijus, pagal kurį reikėtų rinktis studijų kryptį. Pomėgiai ir gabumai daug svarbesni ieškant srities, kuri iš tikrųjų traukia. Bet juk svarbūs ir pinigai.

Studijų parodoje.<br>T.Bauro nuotr.
Studijų parodoje.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 8, 2015, 10:01 AM, atnaujinta Jan 11, 2018, 6:54 AM

Specialistai sako, kad žinant, kokio atlyginimo galima tikėtis vos pradėjus savo karjerą ir kaip jis augs ateityje, tikrai lengviau planuoti finansinę ateitį, nors baigiant vidurinę mokyklą ji atrodo tokia tolima.

Didžiausia tarptautinė darbo užmokesčio duomenų bazė „Payscale“ sukaupė per 40 milijonų darbuotojų iš viso pasaulio pateiktą informaciją apie jų atlyginimus, darbo sritis ir išsilavinimą.

Tyrėjai surikiavo, kokį išsilavinimą įgiję profesionalai pradėję karjerą gali tikėtis didžiausio atlyginimo, o kur jo augimo perspektyvos kur kas kuklesnės.

Tiesa, jie įspėja, kad suma priklauso ir nuo kompanijos, ir nuo šalies, kurioje dirbama. Akivaizdu, kad Lietuvoje tokio atlyginimo tikėtis nederėtų. Tačiau jeigu sustatytume apklaustus įvairių pasaulio šalių darbuotojus į vieną eilę, išvystume, kad panaši eilė rikiuotųsi ir mūsų šalyje.

O ir Lietuvoje atlikti absolventų įsidarbinimo tyrimai parodė: geriausiai vos gavę diplomą įsitvirtina kompiuterijos, inžinerijos specialistai. Dažnas jų iškart gauna atlyginimą, kuris aukštesnis už rinkos vidurkį.

„Payscale" tarptautiniame tyrime geriausių pradinio atlyginimo sąraše taip pat dominuoja įvairių sričių inžinerija. Kur kas geriau finansiškai gyvena tie, kurie baigė informatikos, matematikos, elektronikos ir elektrotechnikos mokslus.

Prasčiausiai atlyginimai auga srityse, susijusiose su pagalba kitiems žmonėms. Darželio auklėtojai ar auklės – karjeros pradžioje uždirba mažiausiai – apie 2360 eurų per mėnesį. Jie taip pat gali tikėtis vos 13 procentų darbo užmokesčio augimo per artimiausią savo karjeros dešimtmetį.

„Vaikų ugdymo specialistų darbas visur yra apmokamas kukliai. Pedagogai neturi tokių gerų galimybių kilti karjeros laiptais, kaip, tarkime, techninių profesijų atstovai. Nesiekiame atbaidyti jaunuolių nuo ne tokių pelningų studijų krypčių – pateikiame duomenis, kad būsimieji studentai galėtų spręsti patys. Gal jiems svarbiau prasmė, kurią suteikia darbas, o ne pinigai“, – portalui „Business Insider" teigė „Payscale“ analitikė Kayla Hill.

Parengė Justė Adakauskaitė

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.