Renovacija ir kaimynų skolos: kas mokės?

Net tiems senų daugiabučių gyventojams, kurie neabejoja renovacijos nauda, neretai kyla klausimų, susijusių su finansine daugiabučių atnaujinimo puse. Kas bus, jeigu vienas iš kaimynų taps nemokus? Ar už nepritarusius renovacijai gyventojus turės mokėti kiti kaimynai?

Daugiabučių renovacija gali vykti nepriklausomai nuo gyventojų finansinės padėties – net socialiai remtini asmenys turi galimybę renovuoti būstą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiabučių renovacija gali vykti nepriklausomai nuo gyventojų finansinės padėties – net socialiai remtini asmenys turi galimybę renovuoti būstą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-03-11 10:48, atnaujinta 2018-01-10 23:25

Kuriant paskolų daugiabučių renovacijai sistemą, pagalvota apie visus galimus scenarijus – patikina Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) ir Viešųjų investicijų plėtros agentūros (VIPA) ekspertai pokalbyje apie tai, kaip veikia paskolų sistema susidūrus su nenumatytomis aplinkybėmis.

Ar tikrai už negaunančius pajamų moka kaimynai?

Daugiabučių renovacija gali vykti nepriklausomai nuo gyventojų finansinės padėties – net socialiai remtini asmenys turi galimybę renovuoti būstą.

„Asmenims, turintiems teisę į kompensaciją už šildymą, yra apmokamos jiems tenkančios išlaidos projekto (jo dalies) parengimui, statybos techninei priežiūrai, projekto įgyvendinimo administravimui bei kreditui ir palūkanoms. Taigi, visoms minėtoms išlaidoms yra teikiama valstybės parama.“, – sako BETA direktoriaus pavaduotoja Ginta Tautkutė. Kas moka už nepritariančius?

Kitas dažnai kylantis klausimas ruošiantis renovacijai – ką daryti, jei name atsiranda žmonių, nepritariančių modernizacijai? Ar tai reiškia, kad gyventojų dauguma, pasisakiusi už renovaciją, turės padengti ir nesutinkančiųjų išlaidas? „Sprendimui atnaujinti būstą turi pritarti daugiau nei pusė butų savininkų – pagal formulę 50 proc. + 1 balsas. Priimtas daugumos savininkų sprendimas galioja visiems butų savininkams, todėl kiekvienas savininkas turi padengti išlaidų dalį, priklausančią tik jų būstui.“ , – sako Ginta Tautkutė.

Tiems gyventojams, kurie nesutinka mokėtis dėl to, kad iš esmės nepritarė renovacijai, taikoma tokia pat tvarka, kaip atidėliojantiems ir nemokantiems savo paskolos dalies. „Už vėluojančių įmokų išieškojimo vykdymą, taip pat ir priverstinį, atsakinga VIPA. Su renovacija sutinkantiems gyventojams vėluojančių įmokų klausimu rūpintis netenka“, – primena VIPA ekspertas Žilvinas Kačiuška.

Skola – kaip yla iš maišo

Atsakingų institucijų specialistai atkreipia dėmesį, renovacijos finansavimo mechanizmas sukurtas taip, kad apie visus gyventojų įsiskolinimus, susidariusius tiek prieš renovaciją, tiek po juos, informacija gaunama, todėl skolos tikrai neišlys kaip yla iš maišo. Ž.Kačiuška atkreipia dėmesį, jog teoriškai daugiabučio renovacijos planus tikrai gali sužlugdyti kitų gyventojų turimos skolos už komunalines paslaugas: „Paskolos paraiška yra atmetama, jei gyventojų, turinčių įsiskolinimų už komunalines paslaugas, viršijančių 289,62 euro, skaičius didesnis 10 proc.“, – sako jis.

Po renovacijos atlikimo, atsiskaitymo už ją klausimu rūpinasi renovacijos projekto administratorius. „Projekto administratorius privalo žinoti, kiek padaryta individualių ir bendrųjų investicijų ir kaip jos pasiskirstytos kiekvienam butui. Buto savininkas bet kada gali administratoriaus pasiteirauti, kiek jis yra skolingas VIPA. O projekto administratorius, kaip paskolos gavėjas, privalo tokią informaciją žinoti, nes VIPA, projekto administratoriaus prašymu, už rangos darbus tiesiogiai atsiskaito rangovui“ – detalizuoja ekspertas.

www.atnaujinkimebusta.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.