Finansų aferistai, kuriems žmonės savanoriškai atiduoda pinigus

Rusijos VRM duomenimis šalyje vienu metu veikia keli tūkstančiai finansinių piramidžių ir sukčių. Nepaisant daugybės perspėjimų ir nuolatinių pranešimų apie panašių struktūrų žlugimą, žmonės ir toliau neša pinigus aferistams, žadantiems garantuotas pajamas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 12, 2015, 11:10 AM, atnaujinta Jan 10, 2018, 8:51 PM

Sergejus Mavrodi ir jo pasekėjai dirba pagal schemas, kurios nepasikeitė per šimtmečius.

Interneto paplitimas tik palengvino jų užduotį: dabar, norint investuoti pinigus į piramidę, pakanka pervesti pinigus internetu. Jūsų dėmesiui – didžiausią atgarsį visuomenėje turėjusios, su finansų rinkomis susijusios aferos Rusijoje, su kuriomis savo galerijoje supažindina“Forbes“.

„МММ-2011“, „МММ-2012“, „МММ-2015“

Įkūrėjas: Sergejus Mavrodis.

Statusas: nauja piramidė „МММ-2015“ pradėjo veikti metų pradžioje.

Žadėtas pelningumas: 30 proc. per mėnesį.

Dalyvių skaičius: nežinomas.

Piramidės dydis: nežinomas.

Aprašymas:

Skirtingai nei kiti aferistai, S.Mavrodis niekada neslėpė, kad kuria finansines piramides. „MMM“ įkūrėjo interneto svetainėje kiekviename puslapyje yra perspėjimas: „Atsargiai! Finansų piramidė!“ Tai nepadeda – žmonės nešė pinigus į „MMM“ ir 1994-aisiais, ir 2011-aisiais, neša ir 2015-aisiais metais.

S.Mavrodis tvirtina, kad veikianti finansų sistema neteisinga ir pavergia žmones. Todėl jis siūlo žmonėms išsivaduoti iš „finansinės vergijos pančių“ – o tam reikia įkurti „savitarpio pagalbos kasą“, kur kiekvienas norintis lyg į spintelę gali padėti kiek tik nori pinigų. O prireikus – pasiimti savo „indėlį“, kuris auga kosminiu greičiu: 790 proc. metinių palūkanų.

Suprantama, piramidės reguliariai sugriūva. 1994 metais „MMM“ piramidėje „sudegė“ kelių milijonų žmonių santaupos. „МММ-2011“ griuvo 2012 metų liepą. Tačiau S.Mavrodis vėl ir vėl savo projektams įpučia dvasios. Paskutinysis, 2015 metų variantas, kaip ir ankstesni, žada, kad investuoti pinigai padidės 30 procentų per mėnesį.

Sutrukdyti S.Mavrodžiui užsiiminėti piramidžių statymu pagal galiojančius Rusijos įstatymus nėra galimybių – jo finansinės struktūros neįformintos kaip juridinis asmuo, nėra generalinio direktoriaus, buhalterio, nesiverčiama verslais. Žmonės faktiškai dovanoja vieni kitiems pinigus. Įstatymą dėl panašių struktūrų uždraudimo mėginama parengti ir priimti jau ketveri metai, tačiau reikalas taip ir nepajudėjo iš mirties taško. Finansų ministerija niekaip negali rasti termino „Finansinė piramidė" tikslaus apibūdinimo.

Detalė: kurdamas „МММ-2011“ S.Mavrodis tvirtino, kad sugriaus finansų sistemą po devynių mėnesių, ir darė užuominas, kad jis yra vienas iš Biblijoje (paskutinėje apokaliptinėje Naujojo Testamento knygoje „Apreiškimas Jonui“) aprašytos Apokalipsės raitelių.

„Blackfield Capital“

Įkūrėjai: Kimas Karapetianas (foto), Vaginakas Mchitarianas.

Kompanijos statusas: žlugo 2014 metų spalį.

Žadėtas pelningumas: per 60 proc. per mėnesį.

Dalyvių skaičius: nežinomas.

Investuotojams padaryta žala: apie 30 mln. dolerių

Aprašymas:

Ši kompanija visai nepriminė finansinės piramidės. „Blackfield“ buvo įkurta 2009 metais ir ilgą laiką užsiiminėjo algoritmine prekyba Maskvos biržoje. Iš pradžių reikalai klostėsi visai neblogai – fondas samdė geriausius biržos brokerius, organizuodavo vakarėlius klientams.

Firmos savininkas Kimas Karapetianas atvažiuodavo į Maskvos tarptautiniame verslo centre „Moskva City“ įsikūrusią būstinę ištaigingu „Maybach“ automobilu ir nuomojosi naują biurą Jungtinėse Valstijose. Tačiau nuo 2014 metų spalio jis nebepasirodė darbe ir pasislėpė. Drauge su K.Karapetianu iš kompanijos sąskaitų dingo 30 mln. dolerių. Ar „Blackfield“ steigėjas vertėsi realia prekyba, ar klastojo ataskaitas klientams – dar teks išsiaiškinti.

Detalė: K.Karapetianas daugelį metų pasakojo investuotojams, kad baigė Londono ekonomikos mokyklą ir stažavosi JAV investiciniame banke „Morgan Stanley“. Po kompanijos žlugimo paaiškėjo, kad tai netiesa.

„Global gaming expo“

Įkūrėjas: Aleksejus Kaliničenko.

Statusas: piramidė sugriuvo 2006 metais.

Žadėtas pelningumas: 2-10 proc. per savaitę.

Dalyvių skaičius: apie 4000 žmonių.

Indėlininkams padaryta žala: apie 1 mlrd. rublių.

Aprašymas:

Norint sukurti piramidę nereikalingos žinios apie finansų rinkas. Aleksejus Kaliničenko, kuris nesugebėjo baigti netgi vidurinės mokyklos Jekaterinburge, pasižymėjo savybėmis, kurių turi visi ekstra klasės sukčiai: žavesiu, charizma ir sugebėjimu įtikinėti. Visiškai rimti žmonės atiduodavo jam dešimtis tūkstančių dolerių, pasikliaudami garbės žodžiu ir nereikalaudami ataskaitų. Su kai kuriais savo indėlininkais „genialusis brokeris“ bendravo, naudodamasis ICQ – viena iš pokalbių internetu kompiuterinių programų, per ją priimdavo ir paraiškas piniginėms lėšoms išimti.

Keletą metų A.Kaliničenko pateikdavo klientams suklastotas ataskaitas, kurios rodė, kad gaunamas pelnas tiesiog pasakiškas. O kada pinigų išmokoms ėmė trūkti, sukčius pabėgo į Italiją. Galų gale A.Kaliničenko, kuris savo nelaimei nuvyko į Maroką, buvo išduotas Rusijos pareigūnams, sutikus pačiam šios šalies ministrui pirmininkui Abbasui El Fassi. A.Kaliničenko buvo nuteistas 7,5 metų laisvės atėmimo bausme. Dabar teismas nagrinėja antrą baudžiamąją bylą – buvusiam biržos verteivai gali būti pridėta dar 10 metų.

Detalė: komercinis bankas „Bank24.ru“, kuriame vienu metu perskaičiavimo operacijų skyriaus viršininku dirbo A.Kaliničenko, 2014 metų rugsėjį neteko licencijos už „įtartinų operacijų vykdymą su didelėmis grynųjų ir negrynųjų pinigų sumomis“.

„MMCIS Group“

Įkūrėjai: Konstantinas Kondakovas ir Aleksandras Volkovas.

Kompanijos statusas: žlugo 2014 metų spalį.

Žadėtas pelningumas: 60-120 proc. per mėnesį.

Dalyvių skaičius: 100 000 žmonių.

Indėlininkams padaryta žala: 70 mln. dolerių.

Aprašymas:

Dar 2014 metų vasarą „MMCIS Group“ vykdė agresyvią reklaminę kampaniją Ukrainos, o vėliau ir Rusijos žiniasklaidoje,viliodama privačių investuotojų pinigus ir žadėdama pasakišką pelningumą – iki 120 procentų per metus. Kompanijoje, kuri nuo 2011 metų dirbo Ukrainos finansų rinkoje, buvo naudojama tokia pati schema pinigams paimti iš gyventojų, kokią naudojo ir jos pirmtakė Rusijoje „Global gaming expo“ (žr. aukščiau). Žmonės pervedinėjo pinigus į „MMCIS Group“ dukterinių kompanijų sąskaitas. Realybėje „MMCIS Group“ verteivos neprekiavo valiutų rinkoje, o klastojo ataskaitas, rodydami savo klientams pelną.

Piramidė sparčiai augo – 2014 metais „MMCIS Group“ atidarė ištaigingą biurą Maskvos tarptautiniame verslo centre „Moskva-City“. Bet jau 2014 metų rudenį ėmė trūkti pinigų indėlininkų išmokoms. Lapkritį naujasis „MMCIS Group“ prezidentas Romanas Komysa (K.Kondakovas spalį nusprendė palikti kompaniją) oficialioje svetainėje paskelbė pranešimą, kuriame jis apkaltino trečiąsias šalis bendrovės turto užgrobimu.

2014 metų gruodį Ukrainos vidaus reikalų ministerija pradėjo baudžiamąją bylą prieš vieną iš bendrovės steigėjų Konstantiną Kondakovą. Dabar tyrimą dėl „MMCIS Group“ veiklos atlieka ir Rusijos pareigūnai.

Detalė:  Laikraščio „Novaja gazeta“ duomenimis Romaną Komysą Ukrainos valdžia kaltino vagyste, grupiniu išprievartavimu, nepilnamečių įtraukimu į nusikalstamą veiklą, narkotinių medžiagų gaminimu ir laikymu, neteisėtu šaunamųjų ginklų laikymu ir reketu.

„Royal Max Brokers“ (RMB)

Įkūrėjas: Maksimas Neguliajevas.

Kompanijos statusas: žlugo 2012 metais.

Žadėtas pelningumas: 30-40 proc. per mėnesį.

Dalyvių skaičius: nežinomas.

Investuotojams padaryta žala: per 32 mln. dolerių

Aprašymas:

Skirtingai nuo kitų „statybininkų“, M.Neguliajevas sukūrė ištisą piramidžių sistemą, kuri dirbo su įvairiomis tikslinėmis grupėmis.Vyresnio amžiaus žmonėms, neturėjusiems daug pinigų, bendrovės „Formula zdorovja“ („Sveikatos receptas“) (neturinčios nieko bendra su to paties pavadinimo vaistinių tinklu) darbuotojai pardavinėjo maisto papildus, kurie turėjo išgydyti visas jų ligas. Vidutinio amžiaus klientams buvo siūlomos „parapsichologų“ konsultacijos (tuo užsiiminėjo bendrovės „Merlion“ ir „Linija žyzni“ („Gyvenimo linija“).Tokių per „Skype" teikiamų konsultacijų kaina svyravo nuo 20 000 iki 70 000 rublių.

Tačiau pagrindinis pajamų šaltinis sukčiams buvo finansinė piramidė, kuri nuolat keitė pavadinimą: „Market Advisors“, „First Moscow Currency Advisors“, „Royal Max Brokers“. Ši kompanija veikė pagal šabloną: klientai pervesdavo pinigus į jos sąskaitą Panamoje, ir daugiau jų nebematė. Kurį laiką patikliam indėlininkui skambindavo ir siūlydavo sudaryti keletą sandorių valiutų rinkoje. Dažniausiai klientas sutikdavo – ir, galų gale, po spartaus „indėlio“ augimo jis garantuotai prarasdavo visus pinigus.

Piramidei žlugus Maksimas Neguliajevas slapstėsi Ukrainoje, kur buvo sulaikytas 2012 metų pabaigoje, o po to išduotas Rusijos teisėsaugininkams.

Detalė: Tirdami šią bylą teisėsaugininkai sužinojo apie planuojamą pasikėsinimą nužudyti vieną iš RMB klientų Jevgenijų Jermilovą, praradusį 150 000 dolerių. Policininkai gavo informaciją, kad įtariamieji asmenys, susiję su RMB, veda derybas su samdomu žudiku, kuris turėjo pribaigti kompanijai problemų kėlusį klientą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.