Su euro įvedimu susijusių pažeidimų sumažėjo 2 kartus

Per 2015 m. vasario mėnesį priežiūros institucijos dėl galimų kainų dviem valiutomis nurodymo pažeidimų atliko 3792 patikrinimus. Tai 80 proc. daugiau nei sausio mėnesį. Vasarį nustatyta 113 pažeidimų (2,98 proc.), o tai dvigubai mažiau nei sausį (5,4 proc. pažeidimų). Už Euro įvedimo Lietuvos Respublikoje įstatymo pažeidimus visiems 113 pažeidėjų priežiūros institucijos skyrė įspėjimus, piniginių baudų neskirta.

Absoliuti dauguma ūkio subjektų atsakingai vykdo euro įvedimą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimus dėl dvejopo kainų nurodymo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Absoliuti dauguma ūkio subjektų atsakingai vykdo euro įvedimą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimus dėl dvejopo kainų nurodymo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-03-17 16:47, atnaujinta 2018-01-09 16:55

„Ženkliai mažėjantis pažeidimų skaičius rodo tai, kad absoliuti dauguma ūkio subjektų atsakingai vykdo euro įvedimą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimus dėl dvejopo kainų nurodymo“, – sako Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos direktorius dr. Feliksas Petrauskas.

Nustatytų pažeidimų mažėja jau šeštą mėnesį iš eilės. Jeigu 2014 m. rugsėjo mėnesį už Euro įvedimo Lietuvos Respublikoje įstatymo pažeidimus sankcijos buvo pritaikytos 255 ūkio subjektams, tai š.m. sausį – 112. Vasario mėnesį, nors patikrinimų buvo atlikta dvigubai daugiau negu sausį, sankcijos pritaikytos tik 113 pažeidėjų. „Per paskutinius pusę metų priežiūros institucijos atliko 19700 patikrinimus prekybos ir paslaugų vietose bei nustatė 1058 pažeidimus. Tai sudaro 5,4 proc. nuo visų patikrinimų“, – teigia F.Petrauskas. Jis paminėjo, kad šiame procese aktyviai dalyvauja ir vartotojų asociacijos, kurios per visą privalomo dvejopo kainų nurodymo laikotarpį atliko beveik 4000 ūkio subjektų patikrinimus.

Iš vasario mėnesį užfiksuotų pažeidimų lygiai pusę (50 proc.) sudarė atvejai, kai kainos nebuvo nurodytos dviem valiutomis. 26 proc. – dėl kainų perskaičiavimo į eurus ne pagal nustatytą ir neatšaukiamą lito ir euro kursą, 9 proc. kainas nurodė neaiškiai ir klaidinančiai. Daugiausiai pažeidimų nustatyta Vilniaus (30,09 proc.), Klaipėdos (18,58 proc.) ir Kauno apskrityse (10,62 proc.). Mažiausiai – Alytaus (2,7 proc.), Šiaulių (3,54 proc.) ir Tauragės (5,31 proc.).

Įdomu tai, kad vasarį, lyginant su sausiu, padaugėjo pažeidimų viešojo maitinimo paslaugų srityje (nuo 5,3 iki 19,47 proc.), nors daugiausiai (51 proc.) pažeidimų nustatyta ne maisto ir paslaugų srityse.

Anot F.Petrausko, maitinimo sektoriuje pažeidimų padaugėjo dėl to, kad paskutiniu metu čia dažniau kainos buvo nenurodomos dviem valiutomis.

Tuo tarpu Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (VKEKK) pirmininkė Inga Žilienė sako, kad į jų tarnybą daugiausiai kreipėsi vartotojai, kurie domėjosi, ar teisingai vandentvarkos ir energetikos paslaugų teikėjai apvalina mokamas sumas už paslaugas. „Ypač daug klausimų kilo sausio mėnesį atsiskaitant už gruodį suteiktas paslaugas – po sausio 15 d. mokėti reikėjo jau tik eurais, tačiau 2014 m. gruodžio mėnesį galiojo litais suskaičiuoti tarifai“, – pasakoja I.Žilienė.

Anot jos, daugiausiai paklausimų buvo dėl to, kodėl vandens kaina išaugo 1 ar 2 euro centais. „Mes išsiuntėme paklausimus įmonėms. Įmonės nurodė, kad vandens kainą sudaro keletas dedamųjų: tarp jų ir vandens pateikimas, ir nuotėkų šalinimas. Kiekviena dedamoji turi atskirą kainą, kuri buvo apvalinama. Be to, VKEKK kainas yra nustačiusi be PVM, tad, vandens atveju, šis mokestis buvo apvalinamas du skaičiai po kablelio. Taigi, dėl PVM, apvalinant, ir susidarė minėtasis 1 ar 2 euro centų skirtumas“, – aiškino I.Žilienė.

VKEKK per paskutinius pusę metų atliko atliko 162 energetikos ir vandentvarkos įmonių patikrinimus. Pažeidimų nustatyta nebuvo. VKEKK gavo 54 vartotojų kreipimusis, susijusius su euro įvedimu. Vienu atveju, buvo nustatyta, kad elektros energetikos įmonė sąskaitoje už suteiktas paslaugas nebuvo nurodžiusi tarifo eurais. Šį pažeidimą įmonė per nustatytą terminą ištaisė.

„Vartotojai, kurie mano, kad jų teisės ir interesai yra pažeisti, turėtų kreiptis į VKEKK ir pasinaudoti galimybe skundą ar ginčą išnagrinėti išankstine neteismine tvarka“, – ragina VKEKK pirmininkė.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.