J.Bernatonis: euro įvedimas buvo sklandus

„Savo piniginėse tris mėnesius turime eurą. Dabar jau galime drąsiai teigti, kad euro įvedimas – buvo sklandus, – Teisingumo ministras Juozas Bernatonis sakė konferencijoje „Euro įvedimo iššūkiai bei vartotojų teisių apsaugos tendencijos 2015 – 2016 m.“ Konferenciją vartotojų dienos proga organizavo Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba (VVTAT) kartu su M. Romerio universitetu ir VŠĮ Europos vartotojų centru.

Savo piniginėse tris mėnesius turime eurą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Savo piniginėse tris mėnesius turime eurą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 19, 2015, 4:25 PM, atnaujinta Jan 9, 2018, 11:19 AM

J.Bernatonis pastebėjo, kad sklandžiam perėjimui nuo lito prie euro pasitarnavo geras visuomenės informavimas apie euro įvedimo procesus. „Ypač reikšmingas buvo kainų nurodymas litais ir eurais, teisingas kainų perskaičiavimas. Kompetentingos valstybės institucijos dėjo dideles pastangas įgyvendinant šiuos procesus, – teigė J.Bernatonis. – Priežiūros institucijos nuolat informuodavo, kad didelių pažeidimų nėra, o ir nustatyti pažeidimai dažniausiai būdavo greitai pašalinami. Tai parodė mūsų verslo brandą, procesų suvokimą, kad nereikėjo imtis drastiškų priemonių bei taikyti už pažeidimus maksimalias teisės aktais nustatytas sankcijas. Taigi, euro naudą visuomenė suvokia puikiai“. „Eurobarometro" tyrimo duomenimis, teigiamas euro įvedimo pasekmes Lietuvai įžvelgia 63 proc. gyventojų. Tai 20 proc. daugiau negu prieš keturis mėnesius. Per tuos pačius keturis mėnesius nuo 86 iki 58 proc. sumažėjo gyventojų, manančių, jog dėl euro įvedimo kils kainos. 86 proc. gyventojų euro įvedimą įvertino kaip sklandų ir efektyvų. 54 proc. apklaustų žmonių teigė manantys, kad euro įvedimo pasekmės asmeniškai jiems bus naudingos. Priešingos nuomonės laikėsi tik 22 proc. gyventojų – dukart mažiau nei prieš keturis mėnesius.

Konferencijoje dalyvavęs Finansų ministras Rimantas Šadžius privalumu laiko tai, kad į euro įvedimo procesą buvo įtrauktos ne tik valstybinės institucijos, sėkmingai pravedusios euro įvedimui skirtą gyventojų informavimo kampaniją, bei verslas, bet ir visa visuomenė, viešasis sektorius. „Viešojo sektoriaus įtraukimas – dažnai lieka tik popieriuje. Tačiau šiuo atveju pavyko įtraukti nemažai žmonių, kurie įsijungė į šią veiklą. Tarp jų – ir nevyriausybinės vartotojų organizacijos, kurioms šis procesas buvo ir smarkus išbandymas, ir galimybė „pastiprinti“ raumenis, – kalbėjo R.Šadžius.

„Nors jau daugiau kaip du mėnesius vienintelė atsiskaitymo priemonė Lietuvoje yra tik euras, tačiau iki birželio 30 d. kainos prekybos ir paslaugų teikimo vietose turi būti nurodomos ne tik eurais, bet ir litais. Priežiūros institucijos iki minėtos dienos kontroliuoja kaip laikomasi nustatytų reikalavimų dėl dvejopo kainų nurodymo ir kas mėnesį duomenis apie nustatytus pažeidimus teikia Valstybinei vartotojų teisių apsaugos tarnybai“, – sako institucijos vadovas F.Petrauskas. Anot direktoriaus per paskutinius pusę metų priežiūros institucijos atliko 19700 patikrinimus prekybos ir paslaugų vietose bei nustatė 1058 pažeidimus. Tai sudaro 5.4 proc. nuo visų patikrinimų.

Be to, nustatytų pažeidimų mažėja jau šeštą mėnesį iš eilės. Jeigu 2014 m. rugsėjo mėnesį už Euro įvedimo Lietuvos Respublikoje įstatymo pažeidimus sankcijos buvo pritaikytos 255 ūkio subjektams, tai š.m. sausį – 112. Vasario mėnesį, nors patikrinimų buvo atlikta dvigubai daugiau negu sausį, sankcijos pritaikytos tik 113 pažeidėjų.“Tai rodo, kad absoliuti dauguma verslininkų atsakingai vykdo su euro įvedimu susijusių teisės aktų reikalavimus“, – kalba F.Petrauskas.

Konferencijos metu buvo minėta ir tai, jog artimiausiu metu, įgyvendinant ES direktyvą dėl alternatyvaus ginčų sprendimo, vartotojams bus pasiūlytas prieinamas ir paprastas vartotojų teisių teisių gynimo būdas nesikreipiant į teismą.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.