Sveikatos srityje sumažėjo euro įvedimo pažeidimų

Net tris kartus – tiek nuo 12,4 proc. sausio mėn. iki 3,7 proc. vasario mėn. – sumažėjo euro įvedimo įstatymo pažeidimų sveikatos sektoriaus kontroliuojamuose objektuose.

Sveikatos srityje sumažėjo euro įvedimo pažeidimų.<br>D.Umbraso nuotr.
Sveikatos srityje sumažėjo euro įvedimo pažeidimų.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-03-25 13:03, atnaujinta 2018-01-08 07:45

„Nuo 2014 m rugpjūčio mėnesio, kai kainos buvo pradėtos nurodyti ir litais, ir eurais, pažeidimų skaičius iki šiol dinamiškai mažėjo. Nusižengimų pikas buvo šių metų sausio mėnesį. Šis ūgtelėjimas siejamas su tuo, kad pirmąjį žiemos mėnesį kainas jau buvo reikalaujama nurodyti pirmiau eurais, o tik paskui – litais. Tai yra pagrindinė sausio mėnesio nusižengimų priežastis. Tad nereikia manyti, kad atėjus naujiems metams buvo atlikta daugiau patikrinimų nei visuomet. Inspektoriai specialių reidų nedarė“, – sako Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Rizikos sveikatai valdymo ir kurortologijos skyriaus vedėja Rita Sketerskienė. Anot jos, inspektoriai, kaip visuomet, ir euro įvedimo laikotarpiu atlikinėjo tik planinius patikrinimus. Jiems tiesiog papildomai buvo pridėta funkcija prižiūrėti, ar planine tvarka tikrinamos įmonės laikosi euro įvedimo įstatymo.

Nuo 2014 m. rugpjūčio 22 d. iki 2015 m. vasario 28 d. SAM institucijos atliko 3445 patikrinimus. Daugiausiai jų atliko Visuomenės sveikatos centrai apskrityse (2942), Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba (479).

Įdomu tai, kad per pusę metų daugiausiai pažeidimų (58,9 proc.) buvo aptikta grožio paslaugas teikiančių subjektų veikloje. „Grožio paslaugas teikiantys subjektai dažnai yra fiziniai, o ne juridiniai asmenys. Jie nuomojasi patalpas, tarkime, grožio salonuose, bet dirba individualiai. Tad tokį didelį skaičių ir nulėmė būtent gausus šioje srityje dirbančių pavienių žmonių skaičius“, – padėtį nagrinėja R.Sketerskienė.

Visų pažeidimų statistika rodo, kad daugiausiai nusižengimų buvo padaryta apvalinant kainas ne pagal teisės aktų reikalavimus ir neteisingai nurodant kainas dviem valiutomis.

Taip pat buvo tikimasi, kad įmonės, pasirašiusios Geros verslo praktikos įvedant eurą memorandumą pažeidimų nedarys. Tačiau net 12 vaistinių bei 2 apgyvendinimo ir pirčių paslaugas teikiančios įmonės sugebėjo pažeisti šį savo prisiimtą įsipareigojimą.

Beveik visais atvejais pažeidėjams buvo skirti įspėjimai. Baudas po 2 eurus gavo tik trys grožio paslaugų teikėjai. Vienintelė stambesnė bauda buvo skirta odontologijos klinikai, kuri atsisakė geranoriškai ištaisyti nustatytus pažeidimus.

Ne tik sveikatos, bet visose srityse už euro įvedimo pažeidimų kontrolę yra atsakinga Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba. Ši institucija skaičiuoja, kad per visą priežiūros laikotarpį nuo 2014 m. rugpjūčio 22 d. iki 2015 m. vasario 28 d. visos Lietuvos priežiūros institucijos atliko 19700 patikrinimų prekybos ir paslaugų vietose ir nustatė 1058 pažeidimus. Tai sudaro 5,4 proc. nuo visų atliktų patikrinimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.