Pažadai: jei darbdaviai pritars, minimali alga šuoliuos aukštyn

Vyriausybės, darbdavių ir profesinių sąjungų atstovus jungianti Trišalė taryba antradienį sės prie bendro stalo ir svarstys 25 eurais – iki 325 eurų didinti minimalią algą (MMA). Dar prieš susitikimą ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius teigė, kad Vyriausybė pritars šiam projektui ir jau planuojama nuo ateinančių metų sausio 1 dienos MMA didinti iki 350 eurų.

Žadama, kad kitąmet minimali alga padidės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Žadama, kad kitąmet minimali alga padidės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-04-21 09:46, atnaujinta 2018-01-06 07:52

„Tikiuosi, kad didžioji dalis pasisakys už minimalios algos didinimą. Nuo liepos 1 dienos MMA turėtų sudaryti 325 eurus. Vyriausybė tam tikrai pritars. MMA didinama jau trečią kartą. Ekonominiu sunkmečiu MMA tikrai nebuvo didinama.

Kalbant apie MMA ir lyginant su darbo užmokesčiu, atrodėme negražiai, palyginti su kitomis šalimis“, – antradienį sakė ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius interviu LRT radijui.

Pasak A.Butkevičiaus, nevertiant išorinio poveikio, su kuriuo Lietuva susiduria, matome, kad mūsų verslas dirba lanksčiai ir surado kitas užsienio rinkas. Produktų ir paslaugų eksportas nesumažėjo, o tai nuteikia optimistiškai.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija siūlo nuo liepos 1 dienos MMA padidinti 25 eurais – iki 325 eurų.

Kitais metais didės iki 350 eurų?

Premjeras teigė, kad nuo ateinančių metų sausio 1 dienos svarstoma dar padidinti MMA. Ji siektų iki 350 eurų. A.Butkevičius teigė, jog tokie ketinimai yra aptarti su finansų ministru Rimantu Šadžiumi, o šalies finansinė padėtis tam yra palanki.

„Tikimės, kad šį sprendimą priimsime politinėje taryboje. Mes turime tokią galimybę, nes įvertinome mūsų biudžeto pajamų surinkimą. Čia yra pirminė informacija, kurią mes esame aptarę su finansų ministru. Aišku, sunku kalbėti apie konkrečius skaičius.

Noras ir tikslas yra, kad nuo ateinančių metų sausio 1 dienos minimali mėnesinė alga būtų apie 350 eurų. Tai būtų didinimas 25 eurais“, – sakė A.Butkevičius.

Anot jo, tikimasi, kad geros finansinės padėties tendencijos išliks ir MMA bus galima be trukdžių padidinti nuo kitų metų sausio 1 dienos.

Pastarąjį kartą minimali alga didėjo nuo 2014 metų spalio 1 dienos – 10,1 euro iki 300 eurų. Vienas didžiausių šalies komercinių bankų „Swedbank“ pernai prognozavo, jog 2016 metų pabaigoje MMA gali siekti 350 eurų. 

Eurostato duomenimis, Lietuvoje MMA šiuo metu yra vienas mažiausių Europos Sąjungoje. 300 eurų siekiantis MMA lenkia tik minimalų atlygį Bulgarijoje (184 eurai) ir Rumunijoje (218 eurų).

Darbdaviai MMA didinimą siūlo sieti su ekonominiais rodikliais 

Darbdavių konfederacija, siekdama išvengti nepagrįstų ir neprognozuojamų minimalaus mėnesio atlyginimo (MMA) augimo, jo didinimą siūlo sieti su vidutinio darbo užmokesčio, darbo našumo ir vartojimo kainų indeksų pokyčiais. 

MMA būtų keičiamas kas dvejus metus, apie būsimą minimalaus darbo užmokesčio dydį būtų pranešama metų viduryje, o jis įsigaliotų ir būtų skaičiuojamas nuo kitų metų sausio 1 dienos, teigiama Lietuvos verslo darbdavių konfederacijos pranešime. 

„Tai leistų prognozuoti ir pasirengti minimalaus darbo užmokesčio didinimui suinteresuotoms valstybės institucijoms, darbdaviams ir visiems kitiems socialiniams partneriams“, – pranešime tvirtino konfederacijos vadovas Danas Arlauskas. 

Verslo darbdavių konfederacija siūlo, kad MMA būtų keičiamas dydžiu, lygiu vidutinio darbo užmokesčio, darbo našumo ir vartojimo kainų indekso pokyčių per dvejus metus vidurkiui, padaugintam iš koeficiento 0,75. Anot konfederacijos, šis koeficientas reikalingas kaip rezervas tam atvejui, jei trijų minėtų indeksų pokyčių vidurkis vis dėlto būtų neigiamas dydis. 

„Tokiu atveju minimalus darbo užmokestis nebūtų mažinamas, panaudojant sukauptą rezervą. Minimalus darbo užmokestis vėl būtų didinamas, kai minėtų indeksų pokyčių vidurkis taptų teigiamas“, – pranešime sakė D.Arlauskas. 

Darbdavių konfederacija siūlo šį principą taikyti artimiausiam minimalaus darbo užmokesčio didinimui, atitinkamai pakoreguojant įstatymų ir kitų teisės aktų nuostatas. 

Anot konfederacijos, šiuo metu Lietuvoje MMA santykis su vidutiniu atlyginimu sudaro apie 42 proc. ir yra vienas didesnių pasaulyje, todėl reikėtų vengti nepagrįsto ir neprognozuojamo šio santykio didėjimo. Europos Sąjungoje šis santykis svyruoja nuo 35 proc. Čekijoje iki 50 proc. Prancūzijoje ir Graikijoje, kitose pasaulio šalyse – nuo 20 iki 50 procentų. 

Trišalės tarybos pirmininkė, profesinių sąjungų atstovė Gražina Gruzdienė BNS sakė, kad konkretus projektas oficialiai dar nepateiktas.

D.Arlauskas: pritrūkus ekonominės logikos, skelbsime moratoriumą MMA didinimui

Darbdaviai gali nepritarti minimalios algos (MMA) didinimui nuo liepos, jei jis nebus paremtas ekonomine logika. Darbdavių konfederacija tokiam sprendimui pritarti žada tik su tokia išlyga. 

„Labai aiškiai pasakome – jei bus protokolinis sprendimas (antradienį – BNS), kad MMA paskutinį kartą didiname remdamiesi gera valia, tuomet didinimui pritarsime. Priešingu atveju MMA didinimo klausimui konfederacija paskelbs moratoriumą“, – BNS sakė Darbdavių konfederacijos vadovas Danas Arlauskas. 

Konfederacija, siekdama išvengti nepagrįsto ir neprognozuojamo minimalaus atlyginimo augimo, jo didinimą siūlo sieti su vidutinio darbo užmokesčio, darbo našumo ir vartojimo kainų indeksų pokyčiais. 

Pasak D.Arlausko, verslo atstovai ne kartą siūlė diferencijuoti MMA pagal pramonės šakas, regionus. 

„Tačiau tenka konstatuoti, kad Trišalė taryba yra ne socialinė partnerystė, o manipuliavimo įrankis. Nors iniciatyvą dėl MMA didinimo turėtų teikti Trišalė taryba, projektą teikia Vyriausybės atstovai – tame nėra socialinės partnerystės“, – BNS sakė D.Arlauskas. 

Pasak jo, artėjant rinkimams į Seimą, politikai toliau žaidžia, norėdami pritraukti rinkėjus. 

Anot konfederacijos, šiuo metu Lietuvoje MMA santykis su vidutiniu atlyginimu sudaro apie 42 proc. ir yra vienas didesnių pasaulyje. Europos Sąjungoje šis santykis svyruoja nuo 35 proc., Čekijoje – iki 50 proc., Prancūzijoje ir Graikijoje bei kitose pasaulio šalyse – nuo 20 iki 50 procentų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.