Pranašas iš JAV Martinas Armstrongas sako matąs euro galą

Mūšio dėl euro baigtis nulemta – jis pralaimėtas. Tokias niūrias prognozes interviu Vokietijos dienraščiui „Die Welt“ išsakė savo prognozių tikslumu išgarsėjęs amerikiečių finansininkas Martinas Armstrongas. Jis yra išpranašavęs daug įvairių finansinių krizių ir vertybinių popierių rinkų griūčių.

„Euro žlugimo rizika yra 90 procentų“, – teigia Martinas Armstrongas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
„Euro žlugimo rizika yra 90 procentų“, – teigia Martinas Armstrongas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 14, 2015, 11:29 AM, atnaujinta Jan 3, 2018, 9:14 PM

„Euro žlugimo rizika yra 90 procentų“, – teigia M.Armstrongas, išpranašavęs „juodąjį pirmadienį“ („Black Mondey“) JAV vertybinių popierių rinkoje 1987 metais – pirmąją akcijų rinkos griūtį po Antrojo pasaulinio karo, kai JAV akcijų kainos nuvertėjo 23 procentais per dieną, Nikkei indekso smigimą žemyn 1989 metais ir finansų krizę Rusijoje 1998 metais.

Anot jo, valiutų sąjunga Europos Sąjungoje gavo „gimdymo traumą“, kuri nesuderinama su gyvenimu. „Tam, kad euras turėtų šansą dolerio atžvilgiu, reikėjo iš pat pradžių kurti vieningą obligacijų rinką. Stambios investicinės bendrovės norėtų investuoti į Europos Sąjungos iždo obligacijas, o ne į Vokietijos ar Italijos obligacijas atskirai“, – aiškina M.Armstrongas.

Būtent dėl klaidų kuriant vieningą valiutą Europos bankinė sistema šiandien tokia nestabili, mano finansininkas.

„Finansų institutai negali įsigyti patikimų bendrų Europos vertybinių popierių, ir dabar jų balansuose – Graikijos, Italijos ar Ispanijos vyriausybių obligacijos, ir kada tai ar kitai šaliai iškyla problemų, jos ateina ir iki bankų sektoriaus“, – sako M.Armstrongas.

„Rezultatas yra tas, kad mes turime ant bankroto slenksčio atsidūrusių atskirų valstybių ir bankų nuodingą mišinį“, – daro išvadą „aiškiaregis“.

Euro zonos iširimo tikslios datos M.Armstrongas nenurodo, tačiau kitą griūtį jis gali prognozuoti dienos tikslumu: „Laikykitės kuo atokiau nuo Europos [šalių vyriausybių] obligacijų. Jos beviltiškai pervertintos. Mano modelis rodo krachą spalio 1 dieną“, – teigia ekspertas.

Armstrongo modelis – vadinamasis Pi kodas, įvertinantis stambių investuotojų kapitalų judėjimo duomenis. Finansininkas tvirtina, kad naudodamas savo formulę uždirbo milijonus dolerių.

Agentūra „Bloomberg“ teigia, kad „Martinas Armstrongas yra savamokslis ekonomistas, neatgailaujantis kriminalinis nusikaltėlis, atsėdėjęs 11 metų kalėjime už investuotojų mulkinimą ir jiems padarytą 700 mln. dolerių žalą, o taip pat už 15 mln. dolerių vertės turto nuslėpimą nuo mokesčių tarnybos“. Ieškinys teismui dėl M.Armstrongo machinacijų buvo pateiktas 1999 metais, apkaltinus jį finansų piramidės organizavimu.

Parengė Leonas Grybauskas

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.