Laisvės nuo mokesčių dienai – kritikos ir pašaipų banga

Šiemet Laisvės nuo mokesčių diena yra penkiomis dienomis vėliau nei pernai, skelbia Lietuvos laisvosios rinkos instituto skaičiavimai.

Laisvės nuo mokesčių dieną kasmet būdavo ridenamas simboliškas akmuo.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Laisvės nuo mokesčių dieną kasmet būdavo ridenamas simboliškas akmuo.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

May 15, 2015, 1:25 PM, atnaujinta Jan 3, 2018, 4:31 PM

Šiemet Laisvės nuo mokesčių diena yra penkiomis dienomis vėliau nei pernai, skelbia Lietuvos laisvosios rinkos instituto skaičiavimai.

Instituto ekspertės Kaetanos Leontjevos teigimu, simbolinės dienos vėlinimas rodo, jog žmonės privalo ilgiau dirbti, kad sumokėtų mokesčius viešojo sektoriaus išlaidoms apmokėti, ir tai yra bloga žinia mokesčių mokėtojams.

Tačiau Laisvės nuo mokesčių diena kasmet sulaukia ir kritikų bangos. Ne išimtis ir šie metai.

„Tą pačią dieną būtų galima atšvęsti ir dieną, kuomet tampame „laisvi“ nuo nemokamo mokslo, nemokamos sveikatos, krašto, visuomenės ir socialinės apsaugos, tampame laisvi ir nuo viešosios tvarkos. – ironiškai „Faceboook“ paskyroje dėsto „Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis.

Policininkai laisvi nuo pareigos užtikrinti viešąją tvarką, mokytojai laisvi nuo pareigos mokyti vaikus, gaisrininkai laisvi nuo rūpesčio gesinti degančius namus, gydytojai – laisvi nuo pareigos gelbėti žmogaus gyvybę. Pensininkai nuo šiandien yra laisvi nuo vargo gauti senatvės pensiją“.

Jo pastebėjimu, niekam nepatinka mokėti mokesčius. „Tačiau tokios makabriškos šventės, teigiančios, kad mokesčiai yra „skirti valdžiai“, dar labiau kursto mokesčių vengimą ir šešėlinę ekonomiką“, – įsitikinęs „Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas.

Su juo sutinka ir Valstybinės mokesčių inspekcijos atstovai.

„Lietuvoje šios „šventės“ rengėjai pabrėžia, kad sumokėti mokesčiai neva panaudojami neatsakingai – taip ne tik skatindami mokėti mokesčius, bet priešingai – kone nemokėti mokesčių.

Tokia nuostata inspekcijai nėra priimtina, nes didžioji dalis mokesčių mokėtojų mokesčius deklaruoja ir sumoka laiku ir sąžiningai“, – teigė inspekcijos atstovas Darius Buta.

Vienas iš naktinės mokesčių reformos autorių, buvęs premjeras Andrius Kubilius sako, kad tokios dienos šventėjai vadovaujasi „važinėjimosi zuikiais troleibuse filosofija“.

Opozicijos lyderio nuomone, susidaro įspūdis, kad džiaugiamasi tarsi išsivadavus iš vergovės, o mokesčiai mokami tarsi svetimai valstybei.

„Mokesčiai – mūsų pareiga susimokėti už paslaugas, kurias gauname iš valstybės“, – Žinių radijuje samprotavo A.Kubilius.

Todėl Laisvės nuo mokesčių dieną jis pavadino „neišmintinga ir neracionalia švente“.

Kritikos šiai simbolinei dienai negaili ir konsultacijas teikiančios Viešosios įstaigos „TaxHelp“ ekspertas Mindaugas Palijanskas.

„Pirmiausia, kažkas yra blogai su šios dienos apskaičiavimu. Jei jau norime sužinoti, iki kada dirbame tik mokesčiams, tai diena turėtų būti maždaug liepos mėnesį, nes sumokame daugiau nei pusę savo pajamų. Vadinasi, mokesčiams dirbame daugiau nei pusę metų“, – dėstė M.Palijanskas.

Todėl jis labai abejoja tiek šios simbolinės dienos minėjimu, tiek jos reikšme.

„Kai kalinys kalėjime naktį miega – ar jis gali jaustis simboliškai esantis laisvėje?“, – simboliškai palygino mokesčių ekspertas.

Liberalai tradiciškai šią dieną paminės įvairiais renginiais Vilniuje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.