Klaidos ir dviračių parduotuvėse brangiai kainuoja

Perkat naują ir gražų dviratį, bet ne tokį, kokio reikia minant prastais keliais? Perkat padėvėtą išvaizdų dviratį, bet nesugebate įvertinti, kokios jis techninės būklės? Perkat pirmą pasitaikiusį dviratį ir nepasidomit, kiek jis kainuoja kitur? Nepulkit į dviračių parduotuves ar padėvėtų dviračių turgų lyg akis išdegę, nes pinigai bus išmesti į balą.  

Dviratį geriau išsirinkti pagal poreikį, o ne grožį.<br>T.Bauro nuotr.
Dviratį geriau išsirinkti pagal poreikį, o ne grožį.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 16, 2015, 3:17 PM, atnaujinta Jan 3, 2018, 1:30 PM

Per pirmus keturis šių metų mėnesius, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai, dviračių pardavimai lizingu išaugo beveik 70 proc. Bent jau taip teigia bendrovės „Mokilizingas“ atstovai.

Važinėjimosi dviračiais kultūra Lietuvoje populiarėja, tuo pačiu auga ir žinių apie juos lygis. Visgi ekspertai atkreipia dėmesį, jog klaidų renkantis dviratį dažniausiai neišvengiama.

Ir važinėjasi, ir važiuoja į darbą

  Bendrovės „Mokilizingas“ pardavimo skyriaus vadovas Saulius Kuliešius teigia, jog augančiam dviračių populiarumui didžiausios įtakos turi besikeičiantis gyventojų požiūris – ant dviračių sėdama ne tik norint turiningai praleisti laisvalaikį, jie aktyviai pradėti naudoti ir kaip transporto priemonė, pavyzdžiui, važiavimui į darbą. Lietuvoje dažniausiai perkami miesto dviračiai, o jų įsigijimui lizingu vidutiniškai skiriama 470 eurų.   Dviračių pardavimo ekspertai taip pat įvardijo klaidas, kurių dažniausiai neišvengiama renkantis dviratį. Jos kainuoja brangiai, kadangi tenka nemažai pinigų skirti dviračio remontui arba net apskritai pirkti naują.

Klaidos, kurių galima išvengti

Pirmoji klaida. Dviratis pasirenkamas ne pagal poreikius, o pagal grožį. Prieš perkant dviratį, reikėtų įsivertinti, kokia trasa daugiausiai bus važinėjama.

Interneto parduotuvės Bikko.lt direktorius Julijus Zaura atkreipia dėmesį, jog dėl plačių padangų, spalvingesnės ir originalesnės išvaizdos, gyventojams labai patrauklūs kalnų dviračiai.

Tačiau, jeigu pirkėjas 80 proc. važinėjimosi laiko neketina praleisti dviračių trasose ar bent važinėti sunkesnio pravažumo keliais, pavyzdžiui, miško takeliais, tai tokio tipo dviratis nėra geriausias pasirinkimas. Tos techninės savybės, kurios praverčia miške, mieste trukdo.   

Antroji klaida. Perkami naudoti dviračiai ir permokama už jų remontą.

Pasak Bikko.lt atstovo, perkant naudotą dviratį gyventojui sudėtinga įvertinti, kiek jis iš tiesų vertas, kiek tiksliai kainuos remontas.

Pasitaiko atvejų, kuomet naudotas dviratis įsigyjamas gana brangiai, o jo atnaujinimui ir remontui taip pat tenka skirti nemažą sumą pinigų. Galiausiai jis kainuoja brangiau nei naujas panašių techninių duomenų dviratis.  

Trečioji klaida. Dviratis perkamas bet kur. Pasak „Veloma“ parduotuvės direktorės Ramunės Vilinauskienės, dažnai klaidingai manoma, jog dviratį galima įsigyti bet kur – juk vis vien jis važiuos, nes turi du ratus ir vairą.

Nereikėtų nuvertinti dviračio surinkimo kokybės. Nauji dviračiai gaunami dėžėje, todėl reikia kvalifikuoto specialisto, kuris sugebėtų ne tik kruopščiai suveržti tvirtinimo taškus, bet ir tinkamai dviratį sureguliuoti. Visa tai užtikrina malonų važiavimą ir ilgą dviračio tarnavimą.

Ketvirtoji klaida. Dviratis pasirenkamas pagal komplektaciją, o ne kategoriją.

„MyBike“ vadovas Aistis Baronas pasakoja, jog prieš įsigyjant reikėtų išbandyti bent kelių skirtingų stilių dviračius, išsiaiškinti, kokio dydžio rėmas yra tinkamiausias. Jeigu rėmas bus per didelis ar per mažas, važinėjimasis nebus patogus ir malonus.

Išsirinkus patogiausią, paaiškės, kokia dviračių klasė atitinka poreikius, ir tada bus galima apsvarstyti, koks komplektacijos variantas iš esamų toje klasėje yra geriausias.  

Penktoji klaida. Pamirštama įvertinti ne tik dviračio kokybę ir kainą.

„Veloma“ vadovė teigė, jog yra tekę ne kartą girdėti pasakymą, jog blogų dviračių nebūna, būna tik jo neteisinga kaina. Išsirinkus dviratį, tikslinga pasitikrinti, kiek jis kainuoja ir kitose parduotuvėse. Tačiau lyginant kainas reikėtų ne tik sužiūrėti, kad dviratis būtų tokios pačios komplektacijos, bet ir įvertinti, kokia bei kokios trukmės garantija jam suteikiama bei ar ji tik suteikiama, ar ir vykdoma, t. y. ar yra serviso paslaugas teikiantys meistrai.

Svarbu ir paskolos sąlygos

Bendrovės „Mokilizingas“ pardavimo skyriaus vadovas S. Kuliešius pataria, jog ruošiantis pirkti dviratį lizingu, rekomenduojama jo kainą lyginti ne tik skirtingose parduotuvėse, bet ir pasidomėti, kokias lizingo sąlygas siūlo skirtingos lizingo bendrovės.

„Kiekviename pasiūlyme yra nurodyta bendros vartojimo kredito kainos metinė norma, sutrumpintai vadinama BVKKMN. Ji leidžia objektyviai palyginti skirtingus pasiūlymus, kadangi šis rodiklis apima ne tik palūkanas, bet ir visas kitas su sutartimi susijusias išlaidas. Mažiausias BVKKMN procentas parodo, kur lizingo paslaugos kaina yra patraukliausia“, – pasakoja S. Kuliešius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: esminiai pokyčiai Vilniaus oro uoste