Turizmo labirinte – nelegalių kelionių organizatorių pėdsakai

Lietuvoje atsiranda vis daugiau nelegalių kelionių organizatorių. Siekdami greitos naudos jie paprastai siūlo pigesnes keliones, tačiau nutyli, kad negali atsakyti už kelionės kokybę. Jų aukomis tampa žmonės, jiems patikėję savo atostogų pinigus. Tad kas yra nelegalus kelionių organizatorius, kaip jį atpažinti ir kodėl neverta iš jo pirkti atostogų kelionės?

Perkant kelionę iš legalaus kelionių organizatoriaus visada yra sudaroma kelionės sutartis.<br>V.Balkūno nuotr.
Perkant kelionę iš legalaus kelionių organizatoriaus visada yra sudaroma kelionės sutartis.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 25, 2015, 12:31 PM, atnaujinta Nov 26, 2017, 7:00 PM

Nelegalūs organizatoriai vengia mokesčių

„Lietuvoje vis atsiranda nelegalių kelionių organizatorių, kurie siūlo pigesnes keliones, nes paprasčiausiai „apeina“ mūsų šalyje galiojančius įstatymus ir nemoka mokesčių. Pavyzdžiui, keli draugai, prisidengdami kokia nors nepelno siekiančia organizacija ar klubu, sugalvojo suorganizuoti kelionę. Iš pirmo žvilgsnio, tai grupelė bendraminčių, kurie nori kartu praleisti laiką. Vis dėlto tiesa yra visai kitokia.

Pagrindinis tikslas dažniausiai būna uždarbis nemokant jokių mokesčių. Legalūs kelionių organizatoriai moka PVM, pelno mokestį ir visa tai padidina kelionių kainas, nelegalūs – siūlo pigesnes keliones“, – sakė vienos iš keliones organizuojančių bendrovių vadovas Dalius Duknauskas

Jo teigimu, yra žmonių, kurie sako, kad jiems nesvarbu, kas yra kelionių organizatorius, svarbu, kad būtų pigiau. Vis dėlto jei žmonės suvoktų riziką, kurią patiria pirkdami kelionę iš nelegalaus organizatoriaus, tikriausiai pasirinktų brangesnes, bet daugiau garantijų suteikiančias atostogas.

Būtina ir kelionės sutartis

Kartais atskirti, ar kelionių organizatorius veikla užsiima legaliai, ar ne, būna sudėtinga.

Nelegalūs kelionių organizatoriai kaip ir tie, kurie veikia pagal įstatymus, keliones siūlo viešai, vizualiai pasiūlymai atrodo labai panašiai kaip ir tikrųjų kelionių organizatorių bendrovių. Tiesa, nelegalūs organizatoriai kur kas dažniau keliones reklamuoja ir pardavinėja naudodamiesi socialiniais tinklais, neturi oficialių interneto svetainių ar realaus biuro mieste.

„Svarbu žinoti, kad perkant kelionę iš legalaus kelionių organizatoriaus visada yra sudaroma kelionės sutartis. Tai pagrindinis keliautojo dokumentas, įrodantis, kokia kelionė su kokiu paslaugų paketu buvo įsigyta. Jei jūsų pasirinktas kelionių organizatorius tokios sutarties nesuteikia, turėtumėte būti atsargūs ir pasidomėti, ar šį įmonė veikia legaliai“, – sakė D.Duknauskas.

Pasak D.Duknausko, kiekvienas kelionių organizatorius, norėdamas legaliai vykdyti veiklą, turi turėti Valstybinio turizmo departamento išduotą licenciją. Tad išsiaiškinti, ar jūsų pasirinktas kelionių organizatorius veikia laikydamasis įstatymų, galima labai paprastai – reikia tik apsilankyti Valstybinio turizmo departamento interneto svetainėje ir patikrinti, ar bendrovė yra pateikiama oficialiame kelionių organizatorių sąraše.

Rizikų – daugybė

Prieš sąmoningai renkantis pigesnę kelionę iš nelegalaus kelionių organizatoriaus vertėtų pasverti visas įmanomas rizikas. Tokie kelionių organizatoriai negarantuoja kelionės kokybės ir sėkmės, tad galite stipriai nusivilti atostogomis, negavę to, kas buvo žadėta.

„Nelegalūs kelionių organizatoriai neatsako už kelionę. Pavyzdžiui, jei kelionė neįvyksta ar nėra suteikiamos visos paslaugos, už kurias sumokėta, ši bendrovė nekompensuoja klientams išleistų pinigų. Negana to, jie net neturi kam pasiskųsti – Valstybinis turizmo departamentas nėra suteikęs licencijos šiam organizatoriui, tad ir padėti negali.

Žinoma, informuoti departamentą apie susiklosčiusią situaciją tikrai reikia, mat jis imsis atitinkamų priemonių nelegalaus kelionių organizatoriaus veiklai tirti ir stabdyti“, – sakė D.Duknauskas.

Pasak D. Duknausko, kartais geriau išleisti truputį daugiau pinigų, tačiau būti tikriems, kad atostogų kelionė pavyks ir grįšite laimingi ir pailsėję. Nesklandumai perkant keliones iš nelegalių kelionių organizatorių gali ne tik sugadinti jūsų poilsį, kainuoti nemažai papildomų išlaidų, bet ir tęstis dar ilgai po grįžimo iš kelionės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.