Per atostogas svetur nuomojatės automobilį? Būkite atsargūs

Vartotojų teisių gynėjai skaičiuoja: išpopuliarėjus žemų sąnaudų bendrovių skrydžiams ir įsidrąsinus keliauti savarankiškai, daugėja ir skundų ne tik dėl netinkamo oro bendrovių elgesio, bet ir dėl nuvylusių automobilių nuomos įmonių. Ypač Italijoje ir Ispanijoje. Vienam lietuviui atostogų įspūdžius sugadino sniegas ant automobilio lango, tiksliau – kelių šimtų eurų bauda.

Padaugėjo vartotojų, besinaudojančių automobilių nuomos paslaugomis bei su šia sritimi susijusių skundų (ypač dėl Ispanijos ir Italijos paslaugų teikėjų) – 2014 metais jie sudarė 9 proc. visų skundų.<br>123rf nuotr.
Padaugėjo vartotojų, besinaudojančių automobilių nuomos paslaugomis bei su šia sritimi susijusių skundų (ypač dėl Ispanijos ir Italijos paslaugų teikėjų) – 2014 metais jie sudarė 9 proc. visų skundų.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 28, 2015, 6:01 PM, atnaujinta Oct 18, 2017, 12:20 PM

Lietuvis, panoręs pakeliauti po Italiją, šioje šalyje išsinuomojo automobilį. Kaip ir pridera, nuomos įmonės darbuotojas parodė sutartyje pažymėtas apgadintas automobilio dalis ir klientą nuvedė prie automobilio.

Kadangi automobilių stovėjimo aikštelėje buvo tamsu ir automobilis buvo padengtas sniegu, lietuvis tiesiog sėdo prie vairo ir išvažiavo. Vyras vylėsi, kad viskas sklandžiai klostysis ir grąžinant mašiną. Tačiau tokios viltys nepasiteisino.

Grąžinant automobilį paslaugos teikėjo atstovas apžiūrėjo automobilį ir atkreipė dėmesį į nedidelę, maždaug 3 milimetrų, žymę priekinio stiklo kairėje pusėje ir liepė klientui pasirašyti patikrinimo dokumentą.

Vartotojas su tuo nesutiko, mat žymė galėjo būti ir sudarant nuomos sutartį, tačiau dėl tamsaus paros meto ir sniego ji buvo nepastebima. Be to, vartotojo teigimu, žymė nebuvo didelė, tad nedarė įtakos priekinio lango kokybei.

Kadangi paslaugos teikėjo atstovas sunkiai kalbėjo angliškai, davė vartotojui užpildyti skundo formą italų kalba, kurioje vartotojas angliškai nurodė, kad nesutinka su padaryta žala.

Tuo istorija nesibaigė. Grįžęs namo ir patikrinęs banko sąskaitą, vartotojas išvydo, kad paslaugos teikėjas už žalą nuskaičiavo beveik 600 eurų. Vartotojas kreipėsi raštu į nuomos įmonę, tačiau jos atstovas atsisakė grąžinti pinigus.

Tada vartotojas kreipėsi pagalbos į Europos vartotojų centrą Lietuvoje. Centras savo ruožtu susisiekė su Europos vartotojų centru Italijoje, o lietuvis ilgainiui susigrąžino paslaugos teikėjo nuskaičiuotus pinigus.

EVC Lietuvoje teisininkai turi už ką pagirti šį vartotoją, o kiti atostogautojai – ko pasimokyti. Pirma, jis vietoje pareikalavo užpildyti skundą, kad nesutinka su padaryta žala. Antra, lietuvis išsaugojo visus dokumentus, o gavęs iš paslaugos teikėjo jį netenkinantį atsakymą, kreipėsi į Europos vartotojų centrą Lietuvoje.

2014 metais pirmavo skundai, susiję su pažeistomis keleivių teisėmis keliaujant lėktuvu, keltu, autobusu (47 proc. visų skundų). Iš jų daugiau nei 85 proc. sudarė skundai dėl oro keleivių teisių (atšauktų, atidėtų skrydžių, dingusio, vėlavusio ar sugadinto bagažo).

Išpopuliarėjus žemų sąnaudų skrydžių bendrovėms, padaugėjo vartotojų, besinaudojančių automobilių nuomos paslaugomis bei su šia sritimi susijusių skundų (ypač dėl Ispanijos ir Italijos paslaugų teikėjų) – 2014 metais jie sudarė 9 proc. visų skundų. Pagrindinės vartotojų įvardijamos problemos – nesuteiktas užsakytas automobilis, atsiradę papildomi mokesčiai.

Parengė Aida Murauskaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.