Balsavimas dėl renovacijos ir jo ypatumai

Būsto renovacija pagal Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizacijos) programą – svarbus įvykis, dėl kurio susirinkime sprendimą priima visi namo gyventojai. Anot Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) specialistės Rasos Bazarauskienės, pagal civilinį kodeksą, norint pradėti renovacijos procesą, reikia paprastosios daugumos – virš 50 proc.. Tuo tarpu bankai, teikdami kreditą, ir tvirtinant investicijų planą, reikalauja 60 proc. gyventojų pritarimo, kad būtų sumažinta rizika.

Šilumos kainos – renovacijos variklis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šilumos kainos – renovacijos variklis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 5, 2015, 4:04 PM, atnaujinta Nov 24, 2017, 4:29 AM

Kaip teigia BETA specialistai, žvelgiant į būsto renovacijos palaikymą ir balsavimus, iškyla visokių situacijų. „Variantų būna visokių – kartais vos surenkamas reikiamas skaičius žmonių, o jei pritaria daugiau nei 60 proc. gyventojų, tai dažniausiai pritaria didžioji dalis.“

Šilumos kainos – renovacijos variklis

Anot Romualdo Gėgžno, inicijavusio renovaciją viename iš namų Antakalnio mikrorajone, visi žmonės jame buvo iniciatyvūs. Nuomonės išsiskyrė nebent dėl kai kurių priemonių ir investicijų plano, tačiau renovacijai pritarimas buvo visuotinis. Ypatingai teigiamą požiūrį skatino didelės sąskaitos už šildymą.

„Visas priemones pavyko priimti dėl to, kad name buvo ypač neefektyvi šildymo sistema. Taigi, nors prieš tai ir buvo gyventojų, kurie nenorėjo renovuotis, padidėjusios šildymo kainos paskatino visus gyventojus suprasti renovacijos būtinybę. Po 2014 m. šildymo sezono priimant sprendimus buvo praktiškai šimtaprocentinis renovacijos palaikymas iš gyventojų“, – pasakojo R.Gėgžnas.

Iniciatyvūs gyventojai – greitas ir sėkmingas procesas?

Tuo tarpu, kaip pasakojo Silvestras Staliūnas, vieno iš Lazdynų mikrorajono namų renovacijos iniciatorius, problemų kilo kuriant bendriją, tačiau ją įkūrus, visas namas prisidėjo prie renovacijos klausimų sprendimo ir planų svarstymo.

„Mūsų name net apie 80 proc. žmonių pritarė procesui. Beveik visi dalyvaujantys susirinkimuose pritarė namo renovacijai ir tik keletas žmonių iš viso nesidomėjo pokyčiais. Mūsų įdėtas darbas iki bendrijos įkūrimo suvaidino nemažą vaidmenį, ir sprendimas dėl namo renovacijos susirinkime buvo priimtas vienbalsiai. Nepaisant to, kad buvo keletas gyventojų, pasisakiusių prieš renovaciją, didžioji dauguma gyventojų palaikė renovaciją“, – tikino pašnekovas.

Kai gyventojus tenka įtikinėti

Renovuoto namo Gerosios Vilties gatvėje bendrijos pirmininkas Antanas Šatkus teigė, kad nebuvo iniciatyvių gyventojų, ir būtent jam teko išjudinti renovacijos procesą: „Aš pats stūmiau gyventojus. Tik esant 60 proc. gyventojų sutikimui bankas suteikia kreditą, ir tik kalbėdamas sugebėjau įtikinti gyventojus, kad pasirašytų – pasirašė 70 proc.

Tačiau gyventojus teko įtikinėti net pusę metų – tris mėnesius teko kovoti vien už tai, kad į planą būtų įtraukta radiatorių automatizacija ir reguliacija.“ Ponas Šatkus sutiko, kad kai nuo 2013 m. programoje atsirado sąlyga, jog gaunantiems kompensacijas už šildymą ir prieštaraujantiems renovacijai gyventojams kompensacijos bus nutraukiamos, renovacija pajudėjo.

Anot Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) specialistų, šiuo metu vykdant projektus, visi gyventojai supranta renovacijos naudą. „Pensinio amžiaus žmonėms, gaunantiems kompensacijas už šildymą, dalyvavimas programoje yra nemokamas, tai irgi skatina juos norėti renovuotis, pajutus, kad padidėja būstų vertė, sumažėja šildymo kainos, o padidėjęs daugiabučio efektyvumas leidžia sutaupyti.

Tuo metu jaunimas visada norėjo renovuotis ir gyventi energiškai efektyvesniuose bei gražesniuose būstuose. Dėl to šiuo metu renovacijos nori praktiškai visi gyventojai, tačiau dėl skirtingų priežasčių – prieš tai vieni nenorėjo, ir pradėjo norėti „privalomai“, tačiau vėliau pajuto naudą, ir šiuo metu vykdant projektus vyrauja bendras sutarimas“, – sakė BETA specialistė R.Bazarauskienė.

www.atnaujinkimebusta.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.