Kainos eurais Lietuvos gyventojų nebeaudrina?

„Manome, kad vartotojai pamažu apsiprato kainas skaičiuoti eurais, peržengtas psichologinis „naujų pinigų“ įvedimo barjeras“, – sako Valstybinės ne maisto produktų inspekcijos (VNMPI) viršininko pavaduotojas Taurintas Rudys. Tokią išvadą inspekcijos darbuotojai daro dėl to, kad gegužės mėnesį negavo nei vieno pranešimo iš vartotojų dėl prekių ir paslaugų dvejopų kainų nurodymo atitikties pažeidimų.

Manoma, kad vartotojai pamažu apsiprato kainas skaičiuoti eurais, peržengtas psichologinis „naujų pinigų“ įvedimo barjeras.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Manoma, kad vartotojai pamažu apsiprato kainas skaičiuoti eurais, peržengtas psichologinis „naujų pinigų“ įvedimo barjeras.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 5, 2015, 3:15 PM, atnaujinta Nov 24, 2017, 4:56 AM

Tuo pačiu, nuo 2015 m. sausio 1 d., Lietuvai įvedus eurą, kas mėnesį inspekcija gaudavo vis mažiau vartotojų pranešimų dėl prekių ir paslaugų dvejopų kainų nurodymo atitikties pažeidimų, kol gegužės mėnesį pranešimų iš vartotojų iš viso nebegauta.

Anot specialistų, tai teigiama tendencija. „Matomai antra kaina litais šiandien tapo jau ne tokia aktuali, kaip prieš euro įvedimą. Taip pat, kadangi atlikta daug patikrinimų, verslininkai „susitvarkė“ ir kainas nurodo tinkamai. Daug nusiskundimų anksčiau gaudavome dėl internetinėse parduotuvėse nenurodomų ar netiksliai nurodomų kainų. Šiuo metu tokių pažeidimų beveik nenustatome“, – analizuoja T.Rudys.

Ir nors vartotojai apie pažeidimus per gegužę nepranešė, bet VNMPI inspektoriai toliau buvo budrūs. Iš viso 2015 m. gegužės mėnesį inspekcija atliko 277 ūkio subjektų (106 miestų savivaldybėse ir 171 rajonuose) prekių ir paslaugų dvejopų kainų nurodymo atitikties patikrinimus. Užfiksuota 14,8 proc. patikrinimų su pažeidimais (40 patikrinimų). Dėl rastų pažeidimų 40 ūkio subjektų paskirti įspėjimai.

Inspekcija 2015 m. gegužės mėnesį patikrino 5521 pavadinimų prekių ir paslaugų dvejopų kainų nurodymo atitiktį. Iš jų 423 produktams nustatyti pažeidimai (7,7 proc. nuo visų tikrintų prekių/paslaugų). Kaip teigia VNMPI viršininkas dr. Renaldas Čiužas, nemažėja nustatytų pažeidimų dėl kainos nenurodytos dviem valiutomis (77 proc.), mažėja nustatytų pažeidimų: dėl kainos apvalinimo, neatitinkančio teisės aktų reikalavimų (10 proc.), kainų, nurodytų neaiškiai ir klaidinančiai (5 proc.) ir perskaičiuojant kainas, pritaikyto netinkamo keitimo kurso (8 proc.).

Tam, kad nemažėjo nustatytų pažeidimų kai kainos nenurodytos dviem valiutomis, turi ir paaiškinimą. „Šiuo metu dauguma patikrinimų atliekama mažesniuose miestuose bei specializuotose parduotuvėse (pvz., apie 10 % patikrinimų balandžio – gegužės mėn. atliekama dėvėtų rūbų parduotuvėse (kartu įvertiname ar dėvėti rūbai parduodami atlikus dezinfekciją). Tokios ir panašios prekybos vietos ir yra „rizikinis“ segmentas. Kai kurie pardavėjai galvodami, kad birželio 30 d. jau netoli „atsipalaiduoja“ ir „pamiršta“ nurodyti kainas dviem valiutomis“, – teigia T.Rudys.

Taigi, nors pažeidimų dėl dvejopų kainų nurodymo atitikties priežiūros įstaigos kas mėnesį suranda akivaizdžiai vis mažiau, vartotojai raginami būti aktyviais. Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba primena, kad vartotojai, kurie mano, kad pastebėjo LR Euro įvedimo įstatymo pažeidimų, gali apie tai informuoti telefonu (8 5) 262 6760, kiekvieną darbo dieną nuo 8 iki 17 val., penktadieniais nuo 8 iki 15.45 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.