Kinijos bendrovė laimėjo kepsnį už du milijonus dolerių

Daugiau kaip 2 mln. dolerių už pietus su investavimo korifėjumi ir biržos guru Warrenu Buffettu paklojo Kinijos bendrovė „Dalian Zeus Entertainment“. Labdaros vakarienės su W.Buffettu – brangiausios tarp panašių renginių. Investuotojai iš viso pasaulio kovoja už galimybę sužinoti jo asmeninės sėkmės paslaptis ar tikėdamiesi, kad W.Buffettas patikės jiems savo pinigų valdymą, rašo žurnalistas Dmitrijus Dokučiajevas portale „newizv.ru“.

Labdaros vakarienės su W.Buffettu – brangiausios tarp panašių renginių.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Labdaros vakarienės su W.Buffettu – brangiausios tarp panašių renginių.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 9, 2015, 4:55 PM, atnaujinta Nov 23, 2017, 12:43 PM

Teisė papietauti su vienu turtingiausių pasaulio žmonių tradiciškai buvo pasiūlyta interneto aukcionų svetainėje „eBay“.

Galimybę ja pasinaudoti laimėjo Kinijos bendrovė „Dalian Zeus Entertainment“, užsiimanti kompiuterinių (internetinių ) žaidimų kūrimu. Už keletą bendravimo valandų su įžymiuoju investuotoju Kinijos bendrovė paklojo apvalią sumą – 2,3 mln. dolerių. Dabar firma gali pasiųsti iki aštuonių savo darbuotojų į susitikimą su milijardieriumi prabangiame elito lankomame mėsiškų patiekalų restorane „Smith and Wollensky“ Niujorko centre Manhatane.

Tačiau aukciono dalyviai moka beprotiškus pinigus, suprantama, ne už tai, kad galėtų sušveisti sultingą kepsnį, o dėl Warreno Buffetto – dar gyvo legenda tapusio 84 metų amerikiečių investuotojo, „Berkshire Hathaway“ kontroliuojančiosios bendrovės savininko – asmenybės. Šiandieną W.Buffettas yra žurnalo „Forbes“ skelbiamo milijardierių reitingo trečiojoje vietoje. Jo turtas – 59 mlrd. dolerių, o 2008 metais jis apskritai buvo šio reitingo viršuje.

Pats milijardierius pastarojo aukciono rezultatus komentavo taip: „Kasmet tokie pietūs man tampa vis įdomesni. Aš sutikau daug puikių žmonių, įsigijau naujų draugų, pasamdžiau vieną žmogų, o be to, suvalgiau daug skanių kepsnių. Neturiu kuo skųstis“. W.Buffettas papasakojo, kad pietūs paprastai trunka apie tris valandas, per juos nagrinėjamos įvairios temos, išskyrus jo paties investicinius planus.

Teisė papietauti su W.Buffettu parduodama kasmet nuo 2000-ųjų metų. Pirmą kartą nugalėtojui pavyko papietauti su finansininku už 25 tūkstančius dolerių. Per visą tokių aukcionų rengimo laiką verslininkui pavyko surinkti daugiau kaip 17,9 mln. dolerių. Nesunku paskaičiuoti, kad vidutiniškai galimybė papietauti su milijardieriumi laimingajam atsieina per 1 mln. dolerių. O kainos rekordas pasiektas 2012 metais ir sudarė beveik 3,5 mln. dolerių. Nugalėtojas tą kartą panoro likti nežinomas.

Visos iš šio renginio gaunamos pajamos tradiciškai patenka į labdaros fondą „Glide Foundation“, kuris varguoliams užtikrina medicininę pagalbą ir apie milijoną porcijų nemokamo maisto per metus. O ir apskritai didžiąją savo milžiniško turto dalį W.Buffettas testamentu paskyrė labdarai, o pats gyvena gana kukliai – pasiskyrė sau 100 tūkst. dolerių atlyginimą per metus, valgo paprastose užkandinėse, naudojasi naudotu automobiliu ir visą gyvenimą praleido gimtojoje Omahoje (didžiausiame Nebraskos valstijos mieste Jungtinių Valstijų šiaurės rytuose – Red.).

Jo darbo principai seniai aprašyti ir iš pirmo žvilgsnio atrodo labai paprasti. Pavyzdžiui, jis investuoja pinigus tik į tas verslo rūšis, kurios jam suprantamos ir kurių produkcija jam asmeniškai patinka, ir tiki savo strategija, be išlygų ja vadovaudamasis ir tikėdamas jos ilgalaikiu rezultatyvumu, kaip besusiklostytų dabartinė padėtis rinkose.

Tačiau W.Buffeto principų paprastumas, pasirodo, neduoda galimybės plačiam investuotojų ratui pakartoti arba bent jau priartėti prie jo sėkmės. Visa tai ir skatina žmones taip plačiai atverti pinigines, kad galėtų pamėginti sužinoti biržos guru paslaptis bendraujant akis į akį. Pavyzdžiui, investuotojas Guy Spieras, pietavęs su W.Buffettu 2007 metais, netgi parašė knygą apie tai, kokią įtaką šis pokalbis padarė jo požiūriui į investavimą.

Kalbant apskritai, labdaros pietūs Amerikai ne naujiena, taip elgiasi daug pramogų verslo, sporto ir politikos žvaigždžių. Tačiau pasėdėjimo su jais už vieno stalo kaina – dėšimtys, geriausiu atveju, šimtai tūkstančių dolerių. Ir tik senjoras W.Buffettas sugeba už pietus išpešti porą-trejetą milijonų.

„Daug metų W.Buffettas dirbo, kad pelnytų sau ir savo vardui šlovę, o dabar jo vardas dirba jam, – pažymi kompanijų grupės SRG valdantysis partneris Fiodoras Spiridonovas. – Jo vardas – labai brangus prekės ženklas, ir už ryšį su juo žmonės pasirengę mokėti“. F.Spiridonovo nuomone, kuo labiau W.Buffettas sensta, tuo didesniu legendų skaičiumi apauga jo vardas. O bendravimas su legenda gali kainuoti neįsivaizduojamai brangiai.

Parengė Leonas Grybauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.