Išrinktieji pabudo: vanduo vėl visiems kainuos vienodai

Skirtingus įkainius už geriamąjį vandenį ir nuotekų tvarkymą raseiniškiams patvirtinę politikai nėrė į krūmus.

Raseiniuose vėl bus lygiava: visi gyventojai už vandenį ir nuotekų tvarkymą mokės vienodais įkainiais.<br>V.Ščiavinsko asociatyvioji nuotr.
Raseiniuose vėl bus lygiava: visi gyventojai už vandenį ir nuotekų tvarkymą mokės vienodais įkainiais.<br>V.Ščiavinsko asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys

2015-06-29 13:13, atnaujinta 2017-10-28 21:11

Atšaukti savo beprecedentį sprendimą suskubta, kai prieš tokią sveiku protu sunkiai suvokiamą tvarką piestu stojo gyventojai.

Raseinių išrinktieji naująją tvarką buvo įvedę birželio 4-ąją įvykusiame tarybos posėdyje. Nors svarstant šį klausimą kilo nemenkas triukšmas, valdantieji buvo kurti opozicijos siūlymui atsitokėti – „už“ balsavo 16 iš 21 posėdyje dalyvavusio politiko.

Pamalonino turtinguosius

Toks politikų sprendimas Savivaldybės įmonės „Raseinių vandenys“ vartotojus suskirtė į kelias grupes.

Daugiabučiuose gyvenantiems raseiniškių buvo patvirtintas 2,39 euro įkainis už kubinį metrą suvartoto vandens ir nuotekų tvarkymą. Tuo tarpu individualiuose namuose gyvenantiems vartotojams nustatyta mažesnė kaina – 2,17 euro.

Iki tol tiek vieni, tiek kiti mokėjo vienodą kainą – po 1,87 euro. Tad daugiabučių gyventojams įkainis buvo padidintas 27,8, o individualių namų savininkams – 16 procentų.

Tad valdžia nusprendė pamaloninti turtinguosius – tuos, kurie turi nuosavą namą.

Negeba kovoti su vagimis

Beprecedentis sprendimas priimtas, nes bendrovė „Raseinių vandenys“ neišbrenda iš nuostolių.

Įmonės vadovas Vaclovas Simonavičius patikino, kad nemenkos žalos patiriama tiekiant vandenį vartotojams. Pagrindinė problema – daugiabučiai, nes daugumos jų įvadinis skaitiklis rodo daugiau suvartoto vandens nei apskaitos prietaisai butuose.

Šį argumentą išsakęs įmonės vadovas sulaukė priekaištų, kad nesugeba kovoti su vagimis, o finansinė našta kažkodėl perkeliama vartotojų pečių. Tvarką naikino vienbalsiai

Raseinius valdanti koalicija buvo kurčia opozicijos priekaištams ir patvirtino naujus įkainius. Argumentuota, kad viskas suderinta su Valstybine kainų ir energetikos kontrolės komisija ir teisės aktais neprasilenkia. Tačiau skandalas netrukus įsiplieskė nauja jėga – paaiškėjo, jog toks sprendimas naudingas beveik visiems už jį balsavusiems politikams. Mat absoliuti dauguma projektą palaikiusių tarybos narių gyvena nuosavame name.

Išsigandę raseiniškių reakcijos, valdantieji suskubo gėdingai trauktis – atšaukė šį sprendimą. Posėdyje dalyvavę opozicijos atstovai nepraleido progos įgelti buldozeriu šį projektą stūmusiems valdantiesiems.

Beje, sugėdinti politikai už senųjų įkainių sugrąžinimą balsavo sutartinai. Prarado mokų klientą

Bendrovė „Raseinių vandenys“ į nuostolius įklimpo, nes prarado vieną didžiausių klientų – jos paslaugų nebereikia didžiausiam rajono darbdaviui įmonei „Norvelita“.

Pernai rudenį vienašališkai buvo užsukta sklendė ir iš žuvies perdirbimo įmonės nebepriimtos nuotekos. Motyvuota, kad dėl remonto darbų valymo įrenginiuose nebe iš visų vartotojų įstengiama priimti nuotekas.

Toks tiekėjo elgesys galėjo suduoti itin skaudų smūgį per metus 5 mln. eurų mokesčių sumokančiai įmonei, nes ji galėjo neįvykdyti įsipareigojimų partneriams. Tačiau „Norvelita“ jau buvo pasirengusi, nes panašaus išpuolio buvo sulaukusi ir anksčiau.

Įmonė jau tada turėjo įsirengusi savo artezinį gręžinį, o šį pavasarį baigė montuoti biologinius valymo įrengimus. Taip „Raseinių vandenų“ įmonė prarado kasmet apie 0,2 mln. eurų sumokėdavusį klientą.

Išgarsino keisti sprendimai

Raseinių valdžiai daugiabučių gyventojus iš kitų išskyrė nebe pirmą kartą. Nuo pernai spalio 30-osios rajone patvirtinta rinkliava kačių ir šunų šeimininkams. Šis mokestis netaikomas privačių namų šeimininkams.

Daugiabučių gyventojai turi mokėti 1,45 euro už šuns ir 0,58 euro už katės įregistravimą. Be to, per už augintinius privalu mokėti ir kas mėnesį: už šunį – 0,58, už katę – 0,29 euro.

Ne mažiau Raseinių valdžią išgarsino lengvatos per karščius dirbantiems valdininkams. 2013 m. vasarą priimtas sprendimas trumpinti darbo dieną valanda, jei valdininko kabinete temperatūra pasiekia 28,5 laipsnio.

Temperatūrai kylant, trumpėja ir darbo diena – po valandą kas pusę laipsnio. Tad užfiksavus 30,5 laipsnio temperatūrą į darbą Raseinių valdininkas popiet gali ir nebeateiti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.