Kaip be nuostolio pasidalinti bendras sąskaitas?

Vasarą išlaidos malonumams paprastai šokteli į viršų. Atostogos, savaitgaliai su draugais gamtoje, muzikos festivaliai ar bent jau pietūs su kolegomis lauko terasose – tai tik keletas veiklų, kurioms vasarą negailime nei laiko, nei pinigų. O kur dar nesibaigiantis vestuvių ir krikštynų maratonas. Maloniai leidžiant laiką, neišvengiamai kartais tenka sumokėti už kitus. Juk pasitaiko, kad ir bendras dovanas dovanojate, ir kurui susimetate važiuodami į pajūrį. Tačiau padengus bendras išlaidas, smulkūs eurai ne visuomet grįžta atgal į piniginę.

„Swedbank“ Asmeninių finansų instituto vadovė O.Bložienė.<br>„Swedbank“ nuotr.
„Swedbank“ Asmeninių finansų instituto vadovė O.Bložienė.<br>„Swedbank“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Odeta Bložienė

Jul 16, 2015, 9:22 AM, atnaujinta Oct 25, 2017, 11:35 PM

Kad dalindamiesi bendras sąskaitas patiriame nuostolius, rodo ir šiemet „Swedbank“ atliktos apklausos rezultatai. Su smulkiomis negrąžintomis skolomis teigė susiduriantis kas antras lietuvis, o pagrindinė to priežastis ‒ nedidelės sumos tiesiog pamirštamos kaip nereikšmingos. Tokia situacija susiklosto dėl praktiškų priežasčių. Dažnai smulkios sumos neatiduodame iš karto, nes piniginėje neturime tikslios grynųjų sumos. Kita vertus, dėl kelių eurų atrodo neverta gaišti laiko pavedimams internetu. Paradoksalu, tačiau esame linkę lengviau grąžinti 20 eurų nei dviejų eurų skolas.

Jei bandytumėte prisiminti, kokią sumą tokiu būdu draugams esate „padovanoję“ per praeitus metus, ko gero išeitų bent jau pietūs restorane. Todėl jei retkarčiais savęs paklausiate „Kur dingsta mano pinigai?“, siūlau pasvarstyti, ar nevertėtų mažas skolas vertinti taip pat skrupulingai, kaip ir dideles.

Kitas svarus argumentas – skolos gali tapti tikru išbandymu draugystei. Ypač jei jūsų skolininkas apie pinigus pamiršto, o jūs – ne. Apklausų duomenimis, kas septintas lietuvis, paskolinęs pinigų, jų taip ir neatgavo, tačiau kai kuriais atvejais dėl negrąžintos skolos net nutrūko draugystės ryšiai arba santykiai su skolininku labai pablogėjo. Kita vertus, mes, lietuviai, esame kuklūs – primindami apie skolas, ypač mažas, dažnai jaučiamės nepatogiai, todėl verčiau tyliai šį faktą su kartėliu „nuryjame“.

Taigi kaip elgtis, kad mėgaujantis vasaros pramogomis su draugais nenukentėtų nei piniginė, nei santykiai? Apmokėdami bendras sąskaitas ar patys skolindamiesi, iš karto kartu susitarkite, kaip ir kada bus grąžinami pinigai. Nepamirškite šių sąlygų laikytis. Taip pat galite susitarti, kad „skolininkui“ pamiršus atiduoti pinigus, „kreditorius“ gali nesivaržydamas apie juos priminti.

Efektyviau kontroliuoti smulkias skolas padės ir technologijos. Pavyzdžiui, jei vykstate atostogauti su draugais, bendrą biudžetą padės vesti plačiai pasaulyje naudojama mobilioji programėlė „Comoney Lite“. Kelionės metu pasižymėjus kiekvieno komandos nario išlaidas bendroms reikmėms, programėlė automatiškai apskaičiuos, kas, kam ir kiek pinigų liko skolingas po kelionės.

O norėdami draugams priminti apie skolą po bendros pramogos ir palengvinti jos apmokėjimą, pasinaudokite bankų mobiliosiomis programėlėmis. „Swedbank“ klientai, pavyzdžiui, gali pasinaudoti programėlės funkcija „Gauti“, kuri leidžia išsiųsti priminimą apie smulkią skolą kaip SMS arba el. laišką. Draugas, gavęs šį pranešimą, kuriame jau yra suformuotas pavedimas, sąskaitą gali apmokėti patvirtinęs pavedimą vienu paspaudimu. Programėlė yra patogi tuo, kad, sumai neviršijus 15 eurų, nereikia įvedinėti jokių prisijungimo ir patvirtinimo kodų.

Žinoma, technologinių sprendimų finansų valdymui yra daug ir įvairių. Bent keletą jų prisitaikius sau, lengvai sukontroliuosite ne tik išeinančius, bet ir grįžtančius eurus, o malonaus laiko su draugais prisiminimų netemdys pamirštos skolos.

Komentaro autorė yra „Swedbank“ Asmeninių finansų instituto vadovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.