Makalius pataria: kaip apsisaugoti nuo vagysčių kelionės metu?

Praėjusią savaitę po Italiją pakeliauti išsiruošęs pusšimtis lietuvių pateko į itin nemalonią situaciją – Romos apylinkėse buvo apiplėštas jų autobusas. Vagys pasisavino viską: nuo lagaminų iki piniginių, kompiuterių ir telefonų. Nors tokių didesnių vagysčių kelionių organizatoriams dažniausiai pavyksta išvengti, kelionių ekspertas Rimvydas Širvinskas – Makalius teigia, kad pavienių atvejų, įvykstančių ne dėl organizatorių kaltės, deja, tačiau pasitaiko. Taigi, ką daryti, jei užsienyje praradote pinigus ir dokumentus? Kaip tam užkirsti kelią?

Rekomenduojama piniginę laikyti ne rankinėje(kuprinėje), bet kišenėje.<br>123rf nuotr.
Rekomenduojama piniginę laikyti ne rankinėje(kuprinėje), bet kišenėje.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-08-17 14:53, atnaujinta 2017-10-20 06:26

Tenka gabenti likusius namuose

„Daiktų praradimo atvejų tikrai pasitaiko, gi kas mėnesį turime apie keturis tūkstančius keliautojų. Ne paslaptis, kad kažkokiu būdu vis kažkam susiklosto tokių nemalonių situacijų. Esame turėję ir mirties atvejų, ir vagysčių, ir dokumentų pamiršimo, pametimo atvejų“,– keliautojus užklumpančias negandas vardija R.Širvinskas, Kelionių agentūros „Makalius“ įkūrėjas.

Anot jo, esama atvejų, kai dėl pamestų, prarastų dokumentų pagalbos kreipiasi net ne jų agentūros klientai. „Pasirūpiname ir ne tik savo keliautojais. Yra buvę tokių atvejų kai tarpininkavome. Žinojome, kad mūsų klientai netrukus vyks į Kretą ar Maltą, ir prašėme jų pagelbėti ten esantiems tautiečiams: iš artimųjų paimti namuose likusį antrąjį asmens tapatybės dokumentą ir nugabenti, kad šie galėtų sėkmingai grįžti į namus“,– pasakoja kelionių ekspertas.

Ir priduria, kad daugeliu atveju prarastų dokumentų istorijos baigiasi gerai, žmonės neužsilieka užsienyje. „Tačiau jei nėra galimybės atskraidinti namuose likusį atsarginį dokumentą, dažniausiai patariame kreiptis į artimiausiai esančią Lietuvos atstovybę, ambasadą. Tam, kad būtų atsiųstas laikinas, su kuriuo bus galima grįžti tėvynėn.“

Praradimo galima išvengti

Tam, kad būtų galima išvengti nemalonumų dėl prarasto asmens tapatybės dokumento, R. Širvinskas rekomenduoja į kelionę juos pasiimti abu. „Netyčia praradus vieną, jei jus apvogė ar jį pamėtėte, iš tiesų antras bus labai svarbus. Žinoma, reikia pasą ir asmens tapatybės kortelę įsidėti į skirtingas vietas. Tarkime, jei keliaujate su rankiniu bagažu, į jį įsidėkite vieną, į kišenę ar piniginę – kitą. Jei esate viešbutyje, nevenkite pasinaudoti seifu ir vieną dokumentą pasidėkite ten. Ir ši taisyklė galioja ne tik dokumentų klausimu. Taip pat ir su grynaisiais pinigais, banko kortelėmis. Jei vežatės tik grynuosius pinigus, laikykite juos keliose skirtingose vietose. Žinoma, tik nepamirškite, kur pinigus išslapstėte“,– pataria R.Širvinskas – Makalius.

Keli patarimai, kaip apsisaugoti nuo vagystės ar užpuolimo

Lietuvos kriminalinės policijos biuras taip pat pataria nesinešioti visų pinigų piniginėje. Be to, rekomenduoja nenešioti rankinės už nugaros, raktus laikyti ne rankinėje, bet kišenėje. Prie kasų, pirkdami bilietus, keisdami valiutą, pirkdami spaudą, keliautojai neturėtų savo daiktų palikti saugoti svetimam žmogui.

Rekomenduojama neskolinti mobiliojo ryšio telefono nepažįstamiems žmonėms, kai jie prašo paskambinti. Ne tik vakarais, bet ir dieną vengti vaikščioti nuošaliose vietose, neiti trumpiausiais maršrutais per kiemus, tarpuvartes.

Jeigu nepažįstamasis Jus užkalbino gatvėje nepirkti siūlomų daiktų, nesinaudoti siūlomomis paslaugomis, neskolinti ir neduoti pinigų.

Jei kas bando išplėšti rankinę, geriau atkakliai nesipriešinti ir atiduoti. Gyvybė ir sveikata brangesnė už bet kokią nuosavybę.

Jei atrodo, kad kažkas jus seka, reikia pereiti į kitą gatvės pusę. Jei spėjimas pasitvirtino, bėgti ten, kur gali būti žmonių: parduotuvę, autobusų, troleibusų stotelę arba prie apšviestos gatvės dalies ir šauktis pagalbos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.