Kodėl lietuviai labiau nori dirbti užsienio kapitalo įmonėse?

Kodėl tarptautinės kompanijos darbuotojams yra patrauklesnės? Kaip lietuviško kapitalo įmonės bando vytis „svajonių darbdavius“? Specialistų paieškos portalas cvmarket.lt atliko tyrimą „Patraukliausias darbdavys“, kuris parodė įdomias tendencija.

Lietuviai geidžiamiausiu darbdaviu tebelaiko „Barclays“.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuviai geidžiamiausiu darbdaviu tebelaiko „Barclays“.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Nors užsienio kapitalo bendrovės Lietuvos gyvebtojams atrodo patrauklesnės darbui, tačiau jas vejasi ir lietuviško kapitalo įmonės.
Nors užsienio kapitalo bendrovės Lietuvos gyvebtojams atrodo patrauklesnės darbui, tačiau jas vejasi ir lietuviško kapitalo įmonės.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

2015-08-28 10:41, atnaujinta 2017-10-18 13:08

Darbuotojas jaučiasi komfortiškai

2015 m. kovą-birželį atliktas tyrimas atskleidė, kad svajonių darbovietėmis Lietuvoje ir toliau išlieka čia veikiančios didelės tarptautinės kompanijos.

Pirmasis patraukliausių darbdavių Lietuvoje penketukas atrodo taip:

1. Barclays Technology Centre Lithuania 2. IKEA Lietuva (Felit) 3. SEB bankas, AB 4. Swedbank, AB 5. Google

Kodėl darbo vieta tarptautinėje kompanijoje vis dar laikoma pavyzdine? Anot balsavusiųjų, juos labiausiai traukia įmonės, siūlančios įdomų darbą, stabilų ir patrauklų atlyginimą bei priedus, puikią vidaus atmosferą.

„Tarptautinėse organizacijose yra aukštesnė organizacinė kultūra. Siekiama, kad žmogus darbe jaustųsi kiek įmanoma komfortiškiau. Rodoma didesnė pagarba darbuotojui kaip žmogui. Tikima, kad darbuotojas sukurs didesnę pridėtinę vertę organizacijai, jei jausis darbe saugus, vertinamas ir nejaus bereikalingo darbinio streso, nuolatinio spaudimo“ – darbo tarptautinėse kompanijose privalumus vardijo Mokymų ir psichologinio konsultavimo centro psichologė Vitalija Mikutaitienė.

Lietuviškos įmonės jau irgi vertinamos

Lietuviško kapitalo įmonės į pirmąjį penketuką nepateko. Tačiau jos jau lipa ant kulnų garsioms pasaulio kompanijoms, o kai kurias jų – Coca-Cola HBC Lietuva, Philip Morris Lietuva, DnB, IBM Lietuva, Statoil Fuel & Retail Lietuva – net ir lenkia. Pirmasis patraukliausių lietuviškų darbdavių penketukas atrodo taip: 1. Achema, AB (6 vieta bendrajame sąraše) 2. LESTO, AB (11 vieta) 3. A. Žilinskio ir ko UAB (12 vieta) 4. Vičiūnų grupė, UAB (13 vieta) 5. APRANGA LT, UAB (15 vieta)

Respondentai nurodė, kad jie vertina šių įmonių stabilumą, geras darbo sąlygas, galimybes tobulėti, rūpinimąsi darbuotojais.

„Tarptautinėse kompanijose daug investuojama į darbuotojų laisvalaikį, mokymąsi,  rūpinamąsi fizine sveikata, įrengiamos specialios poilsio, pramogų vietos. Bet tai jau jau seniai daroma ir pažangiausiose Lietuvos įmonėse. Tačiau lieka svarbiausias skirtumas, kaip darbuotojas vertina organizacijoje egzistuojančias vertybes. Ar jis pats jaučiasi vertinamas kaip darbuotojas, kaip žmogus?“, – pastebėjo psichologė V.Mikutaitienė.

Pasak psichologės, geras santykis su darboviete yra tada, kai didesnė žmogaus minčių apie darbą ir darbovietę dalis yra teigiamos, o ne neigiamos.

„Idealu, kai žmogus darbe gyvena ne tik mintimis apie savaitgalį ir artimiausias atostogas. Būna juk ir taip, kad darbuotojas iki pietų galvoja, ką valgys pietums, o po pietų svarsto, ką veiks vakare.

Geras santykis su darbu kaip ir su antrąja puse. Kai viskas gerai, neieškoma geresnės antrosios pusės. Mėgaujamės tuo, ką turime ir žinome, kad geriau nerasime“, – taip gerą santykį su darboviete apibūdino V.Mikutaitienė.

Emigracija – ne visada išeitis

Neretai lietuviai susidaro klaidingą įspūdį, kad jų svajonių darbovietė yra ne Lietuvoje, o kažkur svetur.

„Didžiąją dalį užsienio darbdavių įvaizdžio formuoja darbuotojų emigrantų pasakojimai, kurie ne visada yra visiškai teisingi. O žmonės linkę tikėti gražiomis istorijomis ir ieškoti laimės pas užsienio darbdavius. Tačiau visuose darbuose vertinami lojalūs darbuotojai, o ne ieškotojai“, – pastebėjo psichologė.

Patraukliausi Lietuvos darbdaviai renkami jau ketvirtus metus.

„Siekdami objektyvumo, nesiūlėme paruošto įmonių sąrašo – žmonės galėjo nurodyti bet kokį Lietuvoje veikiantį darbdavį. Svarbu ir tai, kad vertindami vieną ar kitą įmonę, atsižvelgėme ne tik į teigiamus, bet ir į neigiamus atsiliepimus apie ją. Mūsų technologijos leidžia atskirti už save masiškai balsuojančias įmones ir atmesti šiuos balsus. Visa tai leidžia teigti, jog tyrimas teisingai atspindi darbo ieškančiųjų nuomonę“ – sakė cvmarket.lt marketingo vadovė Raimonda Tatarėlytė.

Tyrimo „Patraukliausias Lietuvos darbdavys“ metu apklausta 2380 Lietuvos dirbančiųjų.

Patraukliausi darbdaviai 2015

Patraukliausių darbdavių 30-tukas atrodo taip:

1 Barclays Technology Centre Lithuania 2 IKEA Lietuva (Felit) 3 SEB bankas, AB 4 Swedbank, AB 5 Google 6 Achema, AB 7 TEO LT, AB 8 Western Union Processing Lithuania, UAB 9 Microsoft Lietuva, UAB 10 Bitė Lietuva, UAB 11 LESTO, AB 12 A. Žilinskio ir ko UAB 13 Vičiūnų grupė, UAB 14 NFQ Solutions, UAB 15 APRANGA LT, UAB 16 Hanner, AB 17 Švyturys – Utenos alus, UAB 18 Omnitel, UAB 19 Lietuvos geležinkeliai, AB 20 Krasta auto, UAB (Modus group) 21 Coca-Cola HBC Lietuva, UAB 22 Lietuvos draudimas, AB 23 Philip Morris Lietuva, UAB 24 Lietuvos energija, AB 25 DHL Lietuva, UAB 26 DnB, AB 27 IBM Lietuva, UAB 28 KG GROUP 29 Adform Lithuania, UAB 30 Statoil Fuel & Retail Lietuva, UAB

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.