Duris atveria Jašiūnų dvaras

Lankytojams duris atvėrė restauruoti netoli Vilniaus esančio Jašiūnų dvaro rūmai. Jašiūnų dvaras – ne tik architektūros paminklas, turtinga ir šio dvaro istorija,– čia įkurtas muziejus, konferencijų centras, rūmų sodyba pritaikyta kultūriniam turizmui.

Rūmuose įkurtas muziejus, konferencijų centras, rūmų sodyba bus pritaikyta kultūriniam turizmui.<br>LRT.lt stop kadras
Rūmuose įkurtas muziejus, konferencijų centras, rūmų sodyba bus pritaikyta kultūriniam turizmui.<br>LRT.lt stop kadras
Daugiau nuotraukų (1)

Salomėja Pranaitienė, LRT TELEVIZIJOS naujienų tarnyba, LRT.lt

Sep 13, 2015, 9:34 PM, atnaujinta Oct 16, 2017, 12:51 AM

Atgimęs vėlyvojo klasicizmo stiliaus Jašiūnų dvaras- atvertas visuomenei. Gausybė svečių – iš aplinkinių kaimų, Šalčininkų. Pasak mero, tai -šventė ne tik Šalčininkų rajonui, bet ir visam Pietryčių Lietuvos kraštui, kur restauruotų ir puikiai sutvarkytų dvarų -negausu.

Beveik prieš du šimtus metų iškilę Jašiūnų dvaro rūmai,– žymaus architekto Karolio Podčašinskio kūrinys. Dvaras buvo to meto kultūros židinys, čia lankydavosi tuometis Vilniaus universiteto rektorius Jonas Sniadeckis, Adomas Mickevičius,

Mykolas Balinskis, Julijus Slovackis ir nemažai kitų 19-o amžiaus mokslo bei meno žmonių.

Kiekviena rūmų patalpa buvo skirtingai įrengta – puošnūs ištapyti ar paauksuoti skliaUtai, lipdiniai, durų apvadai. Buvusios bibliotekos salėje matosi freskų fragmentai.

„Tai išskirtinė vieta, susijusi su Vilniaus universitetu, žymiais žmonėmis. Labai svarbu, kad šis dvaras atgimsta būtent su šia tapatybe“, – sako Kultūros paveldo departamento direktorė Diana Varnaitė.

Rūmuose įkurtas muziejus, konferencijų centras, rūmų sodyba bus pritaikyta kultūriniam turizmui. Čia bus užsiimama edukacine veikla, atvykusieji galės susipažinti su to meto dvaro gyvenimu ir pramogomis. Taip pat numatoma bendradarbiauti su Vilniaus universitetu.

„Buvo kalbama apie Vilniaus universiteto bibliotekos parodos dalies perkėlimą kelioms savaitėms į Jašiūnų dvarą.Tam reikia praplėsti ekspozicijos plotą“, – aiškina Šalčininkų rajono M. Balinskio gimnazijos direktorius Kazimiežas Karpičas

Rūmams restauruoti ir prie jų esančiam parkui sutvarkyti prireikė 3 mln. Eurų. Daugiausia panaudota Europos Sąjungos fondų lėšų. Taip pat prisidėjo Šalčininkų rajono savivaldybė.

„Dar laukia nemažai darbų. Reikia pabaigti darbus šiose patalpose ir restauruoti dvaro oficiną, svirną. Pagrindinis mūsų tikslas – kad čia važiuotų žmonės ir pažintų dvarą, mūsų kraštą“, – tvirtina Z. Palevičius.

Pasak Kultūros paveldo departamento vadovės, Jašiūnų dvaras jau šeštasis šiemet Lietuvoje atvėręs duris po restaruravimo. Dabar atkuriama maždaug šimtas dvarų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.