Europos šalys atsisako smulkių monetų: Lietuva tam priešintųsi

Smulkios euro centų monetos vis labiau stumiamos iš Europos. Airija prisijungė prie būrio šalių, kurios išėmė vieno ir dviejų centų monetas iš apyvartos. Anksčiau tokių siūlymų būdavo girdėti ir Lietuvoje, kai čia buvo dar litai. Jei mūsų šalis nutartų išimti smulkiausio nominalo monetas, priešintųsi vartotojų teisių gynėjai, nes kainos būtų apvalinamos iki penkių centų.

Vis daugiau šalių atsisako smukiausio nominalo monetų, tačiau tam yra ir besipriešinančių.<br>„Corbis“ nuotr.
Vis daugiau šalių atsisako smukiausio nominalo monetų, tačiau tam yra ir besipriešinančių.<br>„Corbis“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

2015-10-19 16:07, atnaujinta 2017-10-09 03:22

Šalių tik daugėja

Nuo spalio pabaigos Airijoje parduotuvės jau nepriims smulkiausių monetų, rašo „The Guardian“.

Mažiausios vertės moneta Airijoje liks penkių centų. Taip šalis prisijungs prie Belgijos ir Nyderlandų, kuriose galima atsiskaityti ne mažesnio kaip 5 centų nominalo monetomis. Suomijoje taip pat atsiskaitoma ne mažesnėmis kaip penkių centų monetomis. Smulkiausių monetų taip pat yra atsisakiusios Danija ir Švedija, tiesa, pastarosios turi savo nacionalines valiutas.

Airijos centrinis bankas paskelbė, kad smulkių centų gamyba tiesiog yra per brangi. Pavyzdžiui, nukaldinti vieno cento monetą kainuoja 1,65 cento, dviejų centų – 1,94 cento.

Lietuvoje bijotų kainų suapvalinimo

Lietuvoje anksčiau skųstasi, kad kaldinti lito centus irgi buvo per brangu, tačiau monetų neatsisakyta. Airijoje tam priešinasi vartotojų teisių gynėjai, bet sprendimas jau priimtas. Lietuvos vartotojų teisių gynėjai sako, kad mūsų šalyje reikėtų atlikti apklausą, kiek žmonių palaikytų tą idėją.

„Bet manau, kad kainų suapvalinimas žmones išgąsdintų, todėl jie nepritartų, kad smulkiausi centai būtų išimami“, – lrytas.lt Lietuvos vartotojų teisių gynimo centro vadovas Paulius Mereckas. 

Panašiai mąsto ir Europos Komisija, kuri baiminasi, kad dar smulkiausių centų atsisakymas visoje euro zonoje žmones tik suerzintų.   Tiesa, Airijoje, panašiai kaip ir kitose šalyse, bus galima pamatyti prekių už 99 centus ar 1,99 euro, tačiau grąža bus atiduodama jau tik penkių centų monetomis.

Sunerimo ir aukų rinkėjai

Vartotojų ir prekybininkų apklausos parodė, kad dauguma pasisako už apvalinimą. 100 procentų apklaustų prekybininkų teigė už tai, kad smulkiausios monetos būtų išimtos iš apyvartos, pasisakė 85 procentai vartotojų.

Tačiau yra ir nepatenkintų. Pavyzdžiui, labdaros organizacijos mano, kad tai neigiamai paveiks žmonių dosnumą, nes dalis aukotojų į dėžutes meta smulkiausio nominalo centus.

Todėl Airijos labdaros organizacijos net paskelbė kampaniją, kuria ragino valdžią išlaikyti mažiausios vertės monetas. Labdaros organizacijos mokyklose, parduotuvėse, bankuose yra pastačiusios apie tris tūkstančius aukų dėžučių, į kurias galima mesti monetas. Tačiau atsisakius dalies monetų, labdara gali sumenkti, nerimauja savanoriai.

Bet Airijos centrinio banko atstovas Ronnie O'Tooleas neabejoja, kad tokį sprendimą pirkėjai ir pardavėjai sutiks su džiaugsmu. „Tiek vieni, tiek kiti palaikys suapvalinimą“, – sakė jis.

Airiai yra apskaičiavę, kad šalyje per visą laiką yra nukaldinta 2,5 milijardo vieno ir dviejų centų nominalo monetų. Būta siūlymų atsisakyti smulkių monetų ir visoje ES. Tačiau Europos Komisija mano, kad tai gali suerzinti europiečius, nes daugelis dar nepamiršo, kaip kainos buvo suapvalintos didėjimo tvarka, kai buvo įvestas euras. Vartotojų gynimo organizacijos taip pat perspėja, kad dėl to gali padidėti kainos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.