Sveikatos draudimo kortelių nėra, tenka vežiotis popieriaus lapą

Užsisakėte internetu Europos sveikatos draudimo kortelę, bet ligonių kasos ėmė ir atspausdino draudimo sutartį ant paprasčiausio popieriaus? Šiuo metu taip ir nutinka. O po Europą keliaujantiems žmonėms tai nepatinka.

Draudimo korteles ligonių kasos išduoda nuo 2006-ųjų.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Draudimo korteles ligonių kasos išduoda nuo 2006-ųjų.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Plastikas – baigėsi, todėl europos draudimo kortelių ligonių kasos negali išduoti.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Plastikas – baigėsi, todėl europos draudimo kortelių ligonių kasos negali išduoti.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Plastikas – baigėsi, todėl europos draudimo kortelių ligonių kasos negali išduoti.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Plastikas – baigėsi, todėl europos draudimo kortelių ligonių kasos negali išduoti.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Audrė Srėbalienė

Oct 27, 2015, 12:15 PM, atnaujinta Oct 7, 2017, 1:51 PM

„Užpildžiau Valstybinės ligonių kasos interneto svetainėje anketą – prašymą išduoti Europos sveikatos draudimo kortelę. Bet kai atvažiavau į Vilniaus teritorinę ligonių kasą jos pasiimti, paaiškėjo, kad kortelės nėra. Nes pasibaigė joms spausdinti skirtas plastikas. Todėl vietoj kortelės į rankas gavau popierinį sertifikatą. Tokį nešiotis nepatogu. Juk tai paprasčiausiais didžiulis popieriaus lapas, kuris ir lamdosi, ir kurio į piniginę neįsidėsi“, – pyktelėjo verslininkas A.G.

Anot vyriškio, jam buvo pasiūlyta į ligonių kasas užsukti po kokių trijų mėnesių. Esą, tuomet jau bus galima gauti ir plastikinę draudimo kortelę.

„Bet aš juk dirbu. Man nėra paprasta mesti visus darbus, ir lakstyti kas kelis mėnesius į tas ligonių kasas“, – sakė A.G.

Atspausdina iš karto

Europos sveikatos draudimo kortelė galioja trejus metus. Paprastai iš anksto pildyti anketos nė nereikia. Kortelė ant specialaus plastiko būdavo atspausdinama ten pat, ligonių kasose, per keletą minučių.

Kita vertus, prieš gerą dešimtmetį plastikinių draudimo kortelių nė nebūdavo. Ir žmonės, traukdami į Europos šalis, kaskart turėdavo pasiekti teritorines ligonių kasas. Jose draudimo sutartis būdavo atspausdinama ant paprasčiausio popieriaus lapo.

Žmonės, kuriems, keliaujant po Europą, yra tekę kreiptis į medikus būtinosios pagalbos, patyrė, kad be šio sveikatos draudimo ją gauti būtų keblu. Arba už visas medikų paslaugas tektų sumokėti savo pinigais.

„Važinėjant po Lenkiją mane ištiko apendicito priepuolis. Surietė šono skausmas, pakilo temperatūra. Teko kviesti greitosios pagalbos medikus. Pirmas jų klausimas ir buvo apie tai, ar turiu sveikatos draudimą. Pamatę kortelę, medikai patikino, kad viskas bus gerai. Ir nugabeno į ligoninę Varšuvoje, kur buvo atlikta operacija“, – patirtimi pasidalino kitas – ligos kelionėje užkluptas pašnekovas.

Tinka ir sertifikatas

Valstybinės ligonių kasos (VLK) atstovų teigimu, šiuo metu žmonėms, kurie rengiasi vykti į ES šalis ir teritorinėse ligonių kasose yra užsisakę Europos sveikatos draudimo kortelę, išduodami minėtą kortelę pakeičiantys sertifikatai.

Anot VLK, tai taip pat dokumentas, turintis tokią pačią juridinę galią kaip ir draudimo kortelė.

„Minėtas sertifikatas nuvertinamas visiškai be reikalo.

Šis dokumentas taip pat yra įrodymas, jog privalomuoju sveikatos draudimu apdraustas žmogus turi teisę gauti iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) apmokamas būtinosios medicinos pagalbos paslaugas ES šalyse“, – paaiškino VLK.

VLK jau yra pasirašiusi sutartį su konkursą laimėjusia įmone, kuri turi pagaminti draudimo korteles ir atvežti jas į VLK.

„Užsakymas gamybai pateiktas, pirmoji siunta netrukus turėtų pasiekti Lietuvą“, – patikino VLK atstovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.