Paskolinote bičiuliui pinigų? Ruoškitės teikti turto deklaraciją

Įvedus eurą ne tik bankų darbuotojai, bet ir šalies vadovai kraipė galvas, kai žmonės, neretai pensininkai, keisti į eurus iš namų nešė krūvas litų. Vienas gyventojas grynaisiais atsinešė net 700 tūkstančių. Tačiau greitai visiems gali būti privaloma pagrįsti, iš kur atsirado bent keli tūkstančiai santaupų.

Finansų ministerija rengia pataisas, kad visi gyventojai privalėtų deklaruoti kiekvieną pirkinį, paskolą ar dovaną, jei jos vertė didesnė nei 5 tūkst. eurų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Finansų ministerija rengia pataisas, kad visi gyventojai privalėtų deklaruoti kiekvieną pirkinį, paskolą ar dovaną, jei jos vertė didesnė nei 5 tūkst. eurų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gedas Salyga („Lietuvos ryto“ televizija)

Oct 28, 2015, 2:10 PM, atnaujinta Oct 7, 2017, 7:29 AM

Finansų ministerija rengia pataisas, kad visi gyventojai privalėtų deklaruoti kiekvieną pirkinį, paskolą ar dovaną, jei jos vertė didesnė nei 5 tūkst. eurų. Tai esą reikalinga, kad Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI) būtų lengviau nuspręsti, kurių gyventojų finansus tikrinti. Dabar turtą reguliariai deklaruoja tik valstybinių įstaigų darbuotojai.

Tačiau suabejota, ar tikrai VMI nepakanka ir dabar turimų priemonių gyventojų finansams stebėti.

„Žmonės jau dabar deklaruoja turtą, kai jiems sueina 18 metų. Po to VMI mato visas jų pajamas. Šiuo atveju paprastiems žmonėms uždedama prievolė deklaruoti įsigytą turtą, kurio vertė – per 5 tūkst. eurų. Prie visuotinio pajamų deklaravimo, kas yra labai didelis pokytis, judame apie tai rimtai neišdiskutavę ir nepasitarę“, – sakė Lietuvos laisvosios rinkos instituto prezidentas Žilvinas Šilėnas.

Dalis politikų pabrėžia, kad turto deklaravimo tvarkos keisti nereikėtų, jei geriau dirbtų prokurorai ir teismai.

Gavę VMI informaciją, prokurorai kasmet pradeda apie 100 tyrimų, tačiau teismus pasiekia vos kas dešimta byla, o teismai nuteisia vos vieną kitą. Šimtai neteisėtai praturtėjusiųjų sumoka mokesčius ir neskaidriai įgyto turto nepraranda.

Finansų ministerijos siūlymą įpareigoti visus gyventojus deklaruoti turtą dar turi patvirtinti Vyriausybė ir Seimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.