„Pateptieji“ Kremliaus vaikai – pirmi prie lovio

„Nuo tada, kai naujienų agentūra „Reuters“ praėjusią savaitę papasakojo apie prezidento Vladimiro Putino dukteris, Rusijoje prasidėjo velniava“, – rašo austriško leidinio „Die Presse“ autorius  Eduardas Steineris.

Iš dabartinio privilegijuotojo visuomenės sluoksnio kilę palikuonys įsivaizduoja, lyg jie patys viską pasiekė savarankiškai, o ne savo tėvų ryšių dėka.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Iš dabartinio privilegijuotojo visuomenės sluoksnio kilę palikuonys įsivaizduoja, lyg jie patys viską pasiekė savarankiškai, o ne savo tėvų ryšių dėka.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Pasaulis tik dabar sužinojo apie jauniausiąją V.Putino dukterį, kurios pseudonimas Jekaterina Tichonova.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Pasaulis tik dabar sužinojo apie jauniausiąją V.Putino dukterį, kurios pseudonimas Jekaterina Tichonova.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V.Putinas formuoja dinastijų valdymo mechanizmą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V.Putinas formuoja dinastijų valdymo mechanizmą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

lrytas.lt

Nov 18, 2015, 6:50 PM, atnaujinta Oct 3, 2017, 11:02 PM

Žurnalistas vardija pikantiškas detales apie jauniausiąją V.Putino dukterį, kuri prisistato Jekaterina Tichonova, bei jos „pasiekimus“. Ji vadovauja inovacijų fondui, kurio valdyboje – V.Putino KGB laikų draugai, taip pat universitetinio miestelio statybai. Statybų vertė – 1,7 mlrd. dolerių.

„Akivaizdu, kad panašūs dalykai jau seniai šalyje nieko nestebina, – svarsto autorius. – Stebina kas kita: tai, kad iš dabartinio privilegijuotojo visuomenės sluoksnio kilę palikuonys įsivaizduoja, lyg jie patys viską pasiekė savarankiškai, o ne persavo tėvų ryšius“.

Rusijos opozicionierius Aleksejus Navalnas tai vadina „neofeodaline sistema“. Ir ji, sako, egzistuoja tikrovėje: „Tai žmonės, kurie per pastaruosius 15 metų iškilo V.Putino šešėlyje, – vieni todėl, kad kartu su prezidentu tarnavo KGB, kiti treniravosi su juo viename klube arba kartu steigė sodų kooperatyvą. Tie ryšiai atveria visas įmanomas duris jų vaikams“.

„Labiausiai krenta į akis tai, kad per pastaruosius porą metų tokių žmonių vaikai gavo vadovaujamus postus ar šiaip svarbias pareigas valstybiniuose koncernuose ar bankuose. Ir tai nepaisant, kad daugelis jų neturi nė 30-ies metų. Jie įsitaisę visur, kur tik įmanoma“.

Vienas iš tokių pavyzdžių – Sergejus Ivanovas, buvusio gynybos ministro, o dabar Kremliaus administracijos vadovo ir antrojo pagal svarbą V.Putino patarėjo sūnus. Iki šiol jaunesnysis  Ivanovas buvo trečiojo pagal dydį Rusijos banko „Gazprombank“ vadovo pavaduotojas, o dabar vadovauja antrai pagal dydį draudimo kompanijai „Sogaz“, kuri draudžia tokius kaip „Gazprom“ koncernus. Beje, Sergejaus pavaduotoju dirba prezidento giminaitis Michailas Putinas.

Pirmasis V.Putino patarėjas yra KGB auklėtinis ir Rusijos Federacijos saugumo tarybos sekretorius Nikolajus Patruševas. Dabar jo jaunesnysis sūnus vadovauja šeštam pagal dydį Rusijos bankui „Rosselchozbank“, o vyresnėlis Andrejus sėdi trečioje pagal dydį Rusijos naftos kompanijoje „Gaspromneft“.

„Mąstyk plačiai“, – panašu, kad būtent taip skamba valdžios devizas, rašo žurnalistas ir pabrėžia, kad „jų palikuonys veržiasi ne į kokias nors vidutines įmones, bet gauna postus svarbiausiose šalies kompanijose“.

„Borisas Kovalčiukas, V. Putino vasaros rezidencijos kaimyno ir bankininko Jurijaus Kovalčiuko sūnus, vadovauja energetikos kompanijai „Inter RAO“. Į šiltą vietelę Denisą įtaisė ir dabartinis Federalinio saugumo biuro vadovas Aleksandras Bortnikovas. Pastaruoju metu Denisas yra antrojo pagal dydį Rusijos banko VTB valdybos narys. Jo vadovas Andrejus Kostinas savo ruožtu įtaisė savo sūnų „Deutsche Bank“ padalinio Rusijoje valdybos pirmininko pavaduotoju“, – primena leidinys.

Bet karuselė sukasi toliau. Užsienio žvalgybos tarnybos vadovas Michailas Fradkovas turi du sūnus: vyresnysis Piotras dabar dirba valstybinio banko „Vnešekonombank“ pirmuoju valdybos pirmininko pavaduotoju, o jaunesnysis Pavelas buvo paskirtas Valstybės turto agentūros vadovo pavaduotoju.

„Visa tai sustiprina ir palaiko šiandieninį privilegijuotąjį visuomenės sluoksnį. Neretai tam pasitelkiamos ir vedybos“, – rašo žurnalistas ir pateikia keletą tokių vedybų pavyzdžių.

Tarkime, „Gazprom“ direktorių tarybos pirmininko Viktoro Zubkovo dukters vedybos su buvusio gynybos ministro Anatolijaus Serdiukovo sūnumi, buvusio transporto ministro Glebo Franko sūnaus vedybos su vieno turtingiausių Rusijos žmonių Genadijaus Timčenko dukterimi, taip pat „Rosneft“ vadovo Igorio Sečino dukters vedybos su buvusio generalinės prokuratūros vadovo, vėliau tapusio teisingumo ministru Vladimiro Ustinovo sūnumi.

Tai, kas iš pirmo karto atrodo kaip atsitiktinumas, iš tiesų turi konkretų tikslą, daro išvadą autorius.

„Prieš keletą metų mes visi galvojome, kad kalbama apie nepotizmą“, – interviu „The Financial Times“ sakė A.Navalnas. – Tačiau dabar mes suprantame, kad už viso to slypi kruopštus planavimas. V.Putinas formuoja dinastijų valdymo mechanizmą.“

Parengė Eugenija Grižibauskienė 

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.