Būkite atidūs: yra įmonių, kurios paskolas dalija užsimerkusios

Prašantis paskolos ir iš finansų įstaigos gavęs neigiamą atsakymą gyventojas paprastai laimę bando kitur. Ir neretai pasiseka.

24 proc. iš sudariusiųjų sutartis vėliau tapdavo skolininkais<br>V.Ščiavinsko nuotr.
24 proc. iš sudariusiųjų sutartis vėliau tapdavo skolininkais<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Simona Viltrakytė

Nov 18, 2015, 10:24 AM, atnaujinta Mar 23, 2022, 5:29 PM

Tą rodo kreditų biuro „Creditinfo“ ir finansų įstaigos „General Financing“ atliktas tyrimas.

Taip nutikdavo 52 proc. atvejų, kai pastaroji įstaiga paraiškas atmesdavo. Vis dėlto 24 proc. iš sudariusiųjų sutartis vėliau tapdavo skolininkais. „Šis skaičius – pakankamai didelis, kad galėtum teigti, jog tai – gana didelė problema“, – sako „Creditinfo“ teisininkas Anatolijus Kisielis.

„General Financing“ vartojimo kreditų nesuteikia daugiau nei pusei jų prašančiųjų asmenų. Pagrindinė to priežastis, kuri būdinga 32 proc. atvejų – per mažos pajamos ir per dideli jau turimi finansiniai įsipareigojimai. 8 proc. iš atėjusiųjų jau turi pradelstų įsipareigojimų. 11 proc. nesuteikiamos paskolos dėl pačios „General Financing“ nuostatų.

Vadinasi, apie 40 proc. asmenų, kurie čia gavo neigiamą atsakymą, apskritai neturėtų gauti paskolos jokioje kitoje finansų įstaigoje.

Vartojimo kreditų rinkai išgydyti, A.Kisielio manymu, pakaktų trijų taisyklių. Pirma: neskolinti asmeniui, kuris paskoloms grąžinti per mėnesį atiduota daugiau nei 40 proc. pajamų. Antra: tiems asmenims, kurie jau turi pradelstų skolų, nebesuteikti paskolų. Trečia: privalomai tikrinami finansiniai įsipareigojimai kreditų biure. Šiandien šia paslauga paskolą svarstanti suteikti paskolą finansų įstaiga gali pasinaudoti, tačiau tai nėra privaloma.

Tačiau, pasak „General Financing“ vadovo Konstantino Balakino, rinkoje netrūksta bendrovių, kurios kreditus išduoda, nors asmuo paskoloms grąžinti atiduoda daugiau nei 40 minėtų procentų.

A.Kisielius skaičiuoja, kad taip elgiasi iki 10 vartojimo kreditus dalijančių įmonių.

„Blogai ne tik tai, kad jos išduoda paskolas tiems, kurie jau nebeturėtų jų gauti. Problemų kyla ir dėlto, kad tokios įmonės nesidalija informacija, kokiems gyventojams kokias paskolas suteikė“, – komentuoja K.Balakinas.

Jo vadovaujamoje įmonėje apie 1,5 proc. paskolų yra pradelstos. Jei visi paskolas dalinantys rinkos žaidėjai keistųsi informacija, „General financing“ skaičiuoja, kad šį skaičių galėtų sumažinti iki 0,75 procento.

A.Kisielio manymu, pakaktų pusmečio, kad, taikant šias tris taisykles būtų galima sureguliuoti rinką. „Trūksta vykdymo kontrolės, nes visa tam reikiama infrastruktūra jau sukurta. Tereikia, kad ja būtų naudojamasi“, – kalbėjo „Creditinfo“ atstovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.