Pinigus žarstantys kinai supirkinėja Europos meną

Kinijos milijardierius Liu Yiqianas lapkričio 7-ąją „Christie’s“ aukcione privertė išsižioti ne vieną. Vyras už italų tapytojo ir skulptoriaus Amedeo Modigliani paveikslą „Apsinuoginusi gulinti moteris“ (originalus pavadinimas yra „Nu Couche“. – Red.) suplojo net 170,4 mln. JAV dolerių (160 mln. eurų). O dabar šis turtuolis kinas ieško Europoje naujų trofėjų

Arbatą iš Mingų dinastijos porcelianinio puodelio gurkšnojantis Liu Yiqianas dabar įsigijo italo tapytojo A.Modigliani šedevrą „Apsinuoginusi gulinti moteris“.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Arbatą iš Mingų dinastijos porcelianinio puodelio gurkšnojantis Liu Yiqianas dabar įsigijo italo tapytojo A.Modigliani šedevrą „Apsinuoginusi gulinti moteris“.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Amedeo Modigliani „Apsinuoginusi gulinti moteris“ nuo šiol džiugins kinus.
Amedeo Modigliani „Apsinuoginusi gulinti moteris“ nuo šiol džiugins kinus.
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos rytas“

Nov 22, 2015, 6:00 PM, atnaujinta Oct 3, 2017, 9:08 AM

Pradinė paveikslo kaina buvo 75 mln. JAV dolerių (70,4 mln. eurų), o Liu Yiqianas ją iškėlė iki rekordinių aukštumų. Tai buvo antroji pagal dydį suma, aukcione sumokėta už meno kūrinį.

Tačiau stulbinamus pinigus sumokėjęs „naujasis kinas“ patenkintas – pirkinys papuoš jo meno kolekciją. Ji anksčiau buvo pildoma Kinijos menu, o dabar joje puikuosis ir garsiausių Europos dailininkų kūriniai.

Šis neseniai pralobęs Kinijos turtuolis šalyje ne vienintelis. Daugybė kinų verslininkų dabar gali sau leisti daug: anksčiau vieną po kito pirkę Prancūzijos vyno ūkius ir pilis, dabar jie dairosi Europos meno šedevrų.

Turtuolis prakaito neliejo

Lapkričio pradžioje „Christie’s“ aukcione pasigirdo ne vienas aikčiojimas, kai kaina už garsųjį A.Modigliani XX a. pradžioje nutapytą paveikslą perkopė 100 mln. dolerių (94 mln. eurų). Tačiau pagrindinis pirkėjas Liu Yiqianas buvo ramus.

„Kalbėjau telefonu su mergina iš „Christie’s“ padalinio Honkonge, kuri statė mano vardu. Ir ji vis numesdavo ragelį, nes labai nervinosi, – pasakojo turtuolis. – Aš jai pasakiau: „Kodėl tu taip nerviniesi? Juk moku aš ir visai nesijaudinu. Tiesiog nupirk jį.“

Per devynias minutes trukusias varžytynes Liu Yiqiano atstovė vis kėlė ir kėlė kainą, kol galiausiai nustūmė penkis kitus paveikslo geidusius pirkėjus.

Oficialiame „Christie’s“ pranešime skelbta, kad aukcioną laimėjo Šanchajaus Longo muziejus. Jo įkūrėjas ir yra 52-ejų milijardierius Liu Yiqianas bei jo bendraamžė žmona Wang Wei.

Pinigų paveikslui negaili

„Kai tik išgirdau, kad pirkėjas iš Azijos, jau žinojau, jog paveikslą nupirko jis, – pasakojo Liu Yiqiano žmona Wang Wei. – A.Modigliani nėra nutapęs daug aktų, o šis – vienas jo geriausių. Buvo verta tiek sumokėti.“

Šie sutuoktiniai Kinijoje gerai žinomi tarp meno gerbėjų kaip patys ryškiausi šalies meno kolekcininkai.

Tačiau daugelis kiną Liu Yiqianą dažniau apibūdina ne kaip meno puoselėtoją, o kaip nemandagų taksi vairuotoją, kuris virto milijonieriumi ir pradėjo gurkšnoti arbatą iš 36,3 mln. dolerių (34 mln. eurų) vertės Mingų dinastijos porcelianinio puodelio.

Tuo metu jo žmona laikoma pagrindine Longo muziejaus varomąja jėga ir įkvėpėja.

Per 20 metų į savo muziejų, kuris turi du padalinius, kinų pora surinko didžiulę tradicinio ir šiuolaikinio Kinijos meno kolekciją, o dabar ėmė žvalgytis jau ir į Europos šedevrus – tokius kaip naujausias jų pirkinys.

Nori paversti įžymybe

Ponas Liu ir ponia Wang į garsius Europos kūrinius ėmė dairytis ne veltui – pasakiškus pinigus skaičiuojantys sutuoktiniai turi didelių užmojų.

Jie nori paversti Longo muziejų lankytina pasaulinės klasės vieta, kuri galėtų konkuruoti su tokiais muziejais kaip Solomono Guggenheimo Niujorke ar tame pačiame mieste esančiu Moderniojo meno muziejumi (MoMa).

Ir niekas nepriartina prie šios svajonės taip, kaip nuoga tamsiaplaukė A.Modigliani mūza, kuri jau tuoj trauks žvilgsnius muziejuje Šanchajuje.

„Kiekvienas muziejus svajoja turėti A.Modigliani nutapytą aktą, – savo pirkiniu didžiuojasi Liu Yiqianas. – Dabar Kinijos muziejus turi pasaulyje pripažintą šedevrą ir mano šalies piliečiams daugiau nereikės vykti į užsienį norint pamatyti vakarietišką meno kūrinį. Aš tuo didžiuojuosi.“

Vis dėlto žinutė, kurią naujasis Kinijos turtuolis siunčia Europai, ne tokia jau ir draugiška.

„Mano užuomina Vakarams aiški: mes įsigijome jų pastatus, mes nusipirkome jų kompanijas, o dabar rengiamės perimti ir jų meną“, – pareiškė Liu Yiqianas.

Užmojai kelia nerimą

Dabar, kai šis kinas įsigijo vieną žinomiausių XX a. kūrinių, ši žinutė išties gali bauginti.

„Šis pirkinys buvo jo prisistatymas pasauliui, – mano internetinio aukciono „Paddle8“ vadovas Thomas Galbraithas. – Žmonės, meno pasaulyje iki šiol negirdėję Liu Yiqiano vardo, dabar jį tikrai sužinojo“.

Liu Yiqianas užaugo darbininkų šeimoje. Paauglystėje jis metė mokyklą ir uždarbiavo pardavinėdamas rankines bei vairuodamas taksi.

Vėliau, jau prasidėjus ekonominei Kinijos liberalizacijai, jis ėmė krautis turtus po sėkmingų investicijų į kelias augančias įmones.

Dabar Liu Yiqianas vadovauja holdingui „Sunline Group“, kuris valdo kelias chemikalų gamyba, nekilnojamuoju turtu ir finansų valdymu užsiimančias įmones.

Skaičiuojama, kad jo turtas 2015-aisiais siekia 1,22 mlrd. dolerių (1,1 mlrd. eurų).

Pasirinkimą lėmė žmona

Tiesa, kolekcionuoti brangiai kainuojančius meno kūrinius Liu Yiqianą pastūmėjo žmona, kuri save vadina „meno fanatike“.

„Visi mūsų draugai pirko privačius lėktuvus ir jis taip pat sakė, kad tokio nori, – apie vyrą pasakojo Wang Wei. – Aš paprieštaravau. Pasakiau: „Tiesiog skirkime daugiau pinigų ir atidarykime muziejų. Tai bus gerai Šanchajui, tad bus gerai ir visai šaliai.“

Tad 2012-aisiais pora atidarė Longo muziejų Šanchajaus Pudongo rajone. 2014 metais duris atvėrė ir antrasis muziejus Vakarų Bundo rajone.

Pastarasis tapo vyriausybės remiamo projekto, kuriuo siekiama Šanchajaus pakrantę paversti privačius muziejus ir pramogų centrus sutelkusia vieta, dalimi.

Wang Wei pasakoja, kad išlaikyti abu muziejus jai ir jos vyrui kasmet kainuoja maždaug 9,5 mln. dolerių (8,9 mln. eurų).

Puikus kartos pavyzdys

Kaip teigia „Christie’s“ padalinio Kinijoje prezidentas Cai Jinqingas, ši turtuolių pora yra „geriausias šių laikų kinų meno kolekcininkų pavyzdys“.

„Jie pradėjo nuo to, ką išmano, – Kinijos meno.

Po to perėjo prie visos Azijos, o dabar jau žvalgosi į Vakarus“, – sakė Cai Jinqingas.

Tiesa, nedaugelis Kinijos kolekcininkų taip viešai demonstruoja savo turtą kaip Liu Yiqianas ir Wang Wei. Ypač todėl, kad šalies vyriausybė dabar akylai stebi, kokiais būdais turtuoliai užsidirbo savo pinigus. Tačiau Liu Yiqianas tuo nesirūpina ir tikina uždirbęs savo pinigus legaliais būdais.

Daug kas porą kritikuoja dėl išlaidavimo bei prasto skonio ir sutuoktinius vadina pašaipiu terminu „tuhao“ – „naujaisiais kinais“.

„Aš tikrai esu „tuhao“, – nė kiek nesijaudina Liu Yiqianas. – Bet šis „tuhao“ atveža Kinijai šedevrą, kad žmonės juo grožėtųsi.“ („The New York Times“, LR)

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.