Metų korupcijos skandalas supurtė Rusiją

Kovos su korupcija fondas (FBK), kurį įkūrė opozicionierius Aleksejus Navalnas, paskelbė patį didžiausią 2015 metų tyrimą, kurio herojais tapo Rusijos Federacijos generalinio prokuroro Jurijaus Čaikos šeimos nariai.

FBK aktyvistai su Aleksejumi Navalnu priešakyje išsiaiškino visą grandinę nusikalstamų schemų, kurias organizuoja generalinio prokuroro Jurijaus Čaikos šeimyna.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
FBK aktyvistai su Aleksejumi Navalnu priešakyje išsiaiškino visą grandinę nusikalstamų schemų, kurias organizuoja generalinio prokuroro Jurijaus Čaikos šeimyna.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
Kremlius pareiškė, kad nematė A.Navalno eilinio tyrimo, susijusio su Čaika ir jo šeima.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
Kremlius pareiškė, kad nematė A.Navalno eilinio tyrimo, susijusio su Čaika ir jo šeima.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
FBK aktyvistai su Aleksejumi Navalnu priešakyje išsiaiškino visą grandinę nusikalstamų schemų, kurias organizuoja generalinio prokuroro Jurijaus Čaikos šeimyna.<br>AFP/Scanpix nuotr.
FBK aktyvistai su Aleksejumi Navalnu priešakyje išsiaiškino visą grandinę nusikalstamų schemų, kurias organizuoja generalinio prokuroro Jurijaus Čaikos šeimyna.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 2, 2015, 11:16 AM, atnaujinta Oct 1, 2017, 6:01 PM

FBK aktyvistai išsiaiškino nemažai nusikalstamų schemų, kurias organizuoja šeima. Tyrimo medžiagos pagrindu FBK sumontavo 44 minučių trukmės filmą. Tuo metu Kremlius pareiškė, kad nematė dar vieno A.Navalno tyrimo, susijusio su J.Čaika ir jo šeima. Apie tai agentūrai TASS pranešė prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

Su generalinio prokuroro Čaikos šeima susijęs tyrimas paskelbtas A.Navalno tinklaraštyje, jis susideda iš kelių dalių. Jame kalbama apie generalinio prokuroro sūnų Artiomą Čaiką, kurio nuotraukų, kaip išsiaiškino FBK aktyvistai, faktiškai neįmanoma rasti internete. Be to, fondo išsiaiškintose nusikalstamose schemose figūruoja ir generalinio prokuroro jaunesnioji atžala – Igoris Čaika.

Tyrime taip pat figūruoja Olga Lopatina, buvusi generalinio prokuroro Genadijaus Lopatino žmona, kuri, kaip paaiškėjo, buvo Capoko gaujos vadų žmonų verslo partnerė. Ši gauja – viena kruviniausių grupuočių Rusijos istorijoje.

Fondo darbuotojai išsiaiškino, kad Artiomas Čaika yra viešbučio „Pomegranate“ Graikijos Chalkidikės pusiasalyje savininkas. Šiam faktui patvirtinti tyrimo autoriai paskelbė išrašą firmai, kuriai priklauso viešbutis: viename dokumento puslapių įrašyta Čaikos (Chaika) pavardė. Firmos finansinėje atskaitomybėje yra Artiomo Čaikos ir Olgos Lopatinos parašai. Fondo vertinimu, vien viešbučio remontas kainuoja nuo 25 iki 29 mln. eurų.

Tyrimo autoriai pagal juridinių asmenų duomenų bazę išsiaiškino, kad Lopatina, kuri 2011 metais išsiskyrė su generalinio prokuroro pavaduotoju, yra viena iš akcinės bendrovės „Kubanės cukrus“ steigėjų. Kitos steigėjos – Natalja Cepoviaz ir Anžela Marija Capok – Viačeslavo Cepoviazo ir Segejaus Capoko žmonos. Šie du vyrai nuteisti už masinių žmogžudysčių organizavimą Krasnodaro krašte, Kuščiovskajos stanicoje. Cepoviazasnuteistas 20 metų kalėjimo, Capokas – kalėti iki gyvos galvos už ypač žiaurias dvylikos žmonių žudynes, tarp jų – keturių vaikų.

Kompanijos „Kubanės cukrus“ būstinė, kaip rodo dokumentai, yra Kuščiovskajos stanicoje.

Dar viena Lopatinos partnerė – Nadežda Starovierova yra buvusio RF generalinės prokuratūros reikalų valdybos viršininko Aleksejaus Starovierovo žmona. A.Starovierovas buvo nušalintas nuo pareigų, kai jo giminaičių name buvo aptikti GTA gaujos nariai – banditai, nužudę ir apiplėšę 14 žmonių Pamaskvio autotrasose. „Jo name (arba jo giminaičio name, kaip rašė vėliau) buvo aptiktas ginklų ir šaudmenų sandėlis, o gaujos vadeivos ten dirbo kaip „saugos darbuotojai ir tarnai“, – priminė FBK.

Tokiu būdu tyrimo autoriai rado paaiškinimą, kodėl Capokų gaujai „pavykdavo kontroliuoti ir laikyti baimėje didžiąją Krasnodaro krašto dalį, kaip šie žmonės tapo tūkstančių hektarų žemės savininkais ir doleriniais milijonieriais,  taip pat kodėl iki masinių žudynių jie buvo nebaudžiami“. Pasirodo, banditus globojo aukščiausi valdininkai iš RF generalinės prokuratūros.

Panašias išvadas padarė ir savo tyrimą atlikę laikraščio „Novaja gazeta“ žurnalistai. Jie rado ir dar vieną Artiomo Čaikos viešbutį, kurį šis nusipirko neseniai. 2015 metų gegužės mėnesį ta pati Graikijos kompanija „Portes Melathron“ nusipirko dar vieną, šįkart keturių žvaigždučių, viešbutį tame pačiame Chalkidikės pusiasalyje – „Potidea Palace Hotel“, kuris prigludęs prie pirmojo viešbučio. Jo pirkėjas pagal sutartį buvo Artiomas Čaika kaip oficialus Graikijos bendrovės atstovas.

Sandoris jam atsiėjo beveik 14 mln. eurų, iš jų daugiau kaip 6 mln. buvo sumokėta Graikijos banko „Piraeus“ pinigais ir čekiais, o dar 7,5 mln. eurų kreditą davė tas pats „Piraeus“ bankas, padengęs ankstesnius viešbučio pardavėjo įsipareigojimus.

Artiomas Čaika – Šveicarijos gyventojas ir vilos savininkas

Be to, FBK darbuotojai Chalkidikės pusiasalyje rado ant jūros kranto statomą vilą, kuri taip pat priklauso A.Čaikai. FBK pažymi, kad žemės dokumentai yra viešai prieinami, o statybos darbus vykdo „Pomegranate“ skyriaus valdytojo firma.

Tyrimo autoriai remiasi keletu interviu, kuriuose Jurijus Čaika pasakoja apie savo meilę šventoms vietoms ir ypač šventajam Atono kalnui. Kaip pažymi FBK, iš Artiomui Čaikai priklausančios vilos vaizdas atsiveria tiesiai į Atono kalną.

Netoli nuo A.Čaikos vilos stovi ne mažiau prabangi vila, priklausanti Olgai Lopatinai. Tai patvirtinantys dokumentai irgi yra viešai prieinami. O tokio nekilnojamojo turto kaina kelis kartus viršija deklaruotas Lopatinos pajamas (18 mln. rublių per trejus metus). FBK darbuotojai padarė prielaidą, kad vilos savininkės ir viešbučio bendraturtės skyrybos su generalinio prokuroro pavaduotoju 2011 metais buvo fiktyvios: greičiausiai valdininkas nepanoro deklaruoti nekilnojamojo turto Graikijoje.

FBK darbuotojai atkreipė dėmesį į tai, kad dokumentuose, paliudijančiuose nuosavybės teises į viešbutį „Pomegranate“, Artiomas Čaika pavadintas „Šveicarijos gyventoju“. Neoficialioje Šveicarijos adresų bazėje buvo aptiktas fiktyvus RF generalinio prokuroro sūnaus ir jo žmonos Marinos adresas – namas, kurio dokumentai įforminti ukrainiečio Bohdano Lisurenkos, netiesiogiai taip pat susijusio su Lopatina, vardu.

Veikiai FBK darbuotojai atrado Šveicarijoje ir nekilnojamąjį turtą, kurio dokumentai įforminti Artiomo Čaikos vardu. Pasirodė, kad 2014 metų rugsėjį jis įsigijo namą, kurio įkainojimo vertė – 2,7 mln. frankų. „Dabar galima tvirtinti, kad Artiomas Čaika ne tik įformino sau gyventojo vizą, bet ir įsigijo ten nekilnojamojo turto. Galima numanyti, kad turint būstą yra atidarytos ir sąskaitos vietiniuose bankuose, būtinos namui išlaikyti“, – padarė išvadą tyrimo autoriai.

Generalinio prokuroro šeima turi juridinę firmą Šveicarijoje

FBK taip pat priminė, kad Čaikų šeima turi nuosavą juridinę firmą Rusijoje ir Šveicarijoje. Juridinė kontora „FT Conseils“, esanti Lozanoje, rūpinasi Čaikų šeimos reikalais Šveicarijoje.

2015 metų kovą Artiomas Čaika iš savo brolio Igorio nupirko maždaug 40 proc. firmos akcijų.

Igoris Čaika valdė šią dalį nuo 2013 metų – kol ėjo Pamaskvio gubernatoriaus patarėjo pareigas. Pažymėtina, kad sudarant šeiminį sandorį dėl juridinės kontoros akcijų įsigijimo Artiomas Čaika nurodė savo fiktyvų šveicarišką adresą, įformintą ukrainiečio Lisurenkos vardu.

FBK darbuotojai taip pat atkreipė dėmesį į brolių Čaikų partnerį Šveicarijoje – François Taraną. Tai valdininkas, kuris specializuojasi imigracijos klausimais. Tyrimo autoriai padarė prielaidą, kad būtent jis padėjo Artiomui Čaikai gauti Šveicarijos gyventojo statusą, tad generalinio prokuroro sūnus gavo galimybę įsigyti vilą.

Iki „FT Conseils“ atsiradimo Čaikų sąskaitomis Šveicarijoje rūpinosi kita juridinė firma, kuriai vadovavo dabartinis Adygėjos senatorius  Muratas Chapsirokovas, esantis dešimties turtingiausių Federacijos Tarybos narių sąraše. Jo tėvas Naziras Chapsirokovas buvo tiesiogiai susijęs su prokuratūra: nuo 1994 iki 2000 metų jis dirbo šios institucijos reikalų valdybos viršininku, o generalinio prokuroro pareigas laikinai ėjo Jurijus Čaika.

Naziras Chapsirokovas prokuratūroje skirstė žinybinius būstus. Tyrėjai primena, kad 1998 metais Jurijus Čaika gavo sklypą prestižiniame Rubliovo plento rajone, kurį vėliau perrašė žmonai Jelenai, o po to – sūnui Artiomui. Namas įtrauktas įskaiton kaip Artiomo Čaikos nuosavybė tik 2015 metais, tai yra nuo 1998 metų RF generalinis prokuroras šiurkščiai pažeidinėjo įstatymą, nedeklaruodamas savo valdų.

Naziras Chapsirokovas susijęs ir su Lopatinu: būtent jis įtaisė jį Generalinėje prokuratūroje ir parūpino reikalų valdytojo kėdę po savęs.

FBK įtaria Čaiką Lenos aukštupio laivininkystės užgrobimu

Kovos su korupcija fondas taip pat įtaria Artiomą Čaiką neteisėtu valstybinės įmonės – Lenos aukštupio laivininkystės – užgrobimu ir mažiausiai 12 laivų pasiglemžimu. Buvęs laivininkystės direktorius Nikolajus Palenas, viešai apkaltinęs Čaiką laivų užgrobimu vienoje televizijos laidoje, po kelių dienų buvo rastas pakartas savo garaže.

Teisėsaugos institucijos jo mirties aplinkybių netyrė. FBK mano, kad gautas lėšas Čaika pervedė į sąskaitas Šveicarijoje.

Tyrimo autoriai mano, kad Artiomas Čaika „užvaldė milijoninės vertės įmones visoje Rusijoje“, dalis kurių anksčiau priklausė valstybei.

Dar 2014 metų spalį „Forbes“ paskelbė tyrimą apie Artiomo Čaikos verslo imperiją, gaunančią 200 mln. dolerių įplaukų. Artiomas Čaika ir iki tol žiniasklaidos buvo akylai stebimas, ypač kai kilo įtarimų dėl jo galimo dalyvavimo suteikiant „stogą“ kazino. „Forbes“ taip pat priminė skandalus, susijusius su bandymu užgrobti įmonę „Serpuchovskije niedry“ („Serpuchovo žemės gelmių turtai“).

Igoris Čaika uždirba iš valstybinių užsakymų rangos darbams atlikti

FBK tyrimo atskira dalis skirta generalinio prokuroro jaunesniajam sūnui Igoriui Čaikai, kuris 2014 metais buvo paskirtas Maskvos srities gubernatoriaus patarėju kultūros, jaunimo reikalų ir sporto klausimais. Tyrimo autoriai pažymi, kad Igoris Čaika, skirtingai nei brolis Artiomas, uždirba iš valstybinių užsakymų rangos darbams atlikti.

FBK darbuotojai rašo, kad Igoris Čaika „laimi valstybinius užsakymus rangos darbams atlikti visoje šalyje – nuo olimpinių kelių įrengimo iki medelių sodinimo sostinės parkuose“.

„Igoris Čaika – generalinio prokuroro šeimos verslo svarbiausia grandis, jis kontroliuoja kompanijas, kurių apyvarta – 300 mlrd. rublių, ir visiškai įtraukė į verslą vyresnįjį brolį. O ir savi Igorio Čaikos reikalai klostosi neprastai. Jo aistra urbanistikai ir aplinkotvarkai iš tikrųjų paaiškinama tuo, kad būtent šiose sferose jis uždirba pinigus – per firmas, priklausančias jam tiesiogiai ar jo kontroliuojamas.

Beje, tarp brolių Čaikų verslo yra svarbus skirtumas. Vyresnysis brolis Artiomas be jokių ceremonijų užgrobia jam įdomius aktyvus, o jaunesnysis, Igoris, pasirinko kitą modelį – jis uždirba iš valstybinių užsakymų rangos darbams atlikti“, – rašo FBK darbuotojai.

Tyrime pažymima, kad 2014 metais, kada Igoriui Čaikai sukako 25 metai, jis buvo paskirtas Maskvos srities gubernatoriaus Vorobjovo patarėju kultūros, turizmo, jaunimo politikos ir sporto klausimais. „Iškart po paskyrimo Igoris Čaika davė išsamų interviu, iš kurio darosi aišku, kad jis – patyręs verslininkas (nuo antro kurso užsiima rimtu verslu!) ir planuoja revoliucinį proveržį Pamaskvio aplinkotvarkoje“, – pridūrė FBK.

Tyrimo pabaigoje FBK atstovai pažymėjo, kad reikalauja „neatidėliotino Čaikos ir visos Generalinės prokuratūros vadovybės atsistatydinimo“,  taip pat „didelio masto antikorupcinio tyrimo atlikimo“ dėl generalinio prokuroro šeimos.

Priminsime, kad Kovos su korupcija fondas (FBK) yra nekomercinė organizacija, kurią įkūrė A.Navalnas 2011 metais.

Parengė Leonas Grybauskas

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: parlamentarų komentarai prieš rytinį Seimo posėdį