Lenkija traukia ir Lietuvos ligonius – ten pigesni vaistai

Lietuviai vos ne masiškai traukia į kaimyninę šalį pirkti nebrangių maisto produktų. Ir ne tik jų – dažnas nepraleidžia progos įsigyti ir vaistų, kurie ten perpus ar net dar pigesni.

Be receptų parduodamų vaistų lenkijoje galima nusipirkti ir maisto parduotuvėse.<br>D.Umbraso nuotr.
Be receptų parduodamų vaistų lenkijoje galima nusipirkti ir maisto parduotuvėse.<br>D.Umbraso nuotr.
Arčiau Lietuvos esančios lenkų vaistinės net įdarbina lietuviškai kalbančius farmacininkus, nes klientų – per akis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Arčiau Lietuvos esančios lenkų vaistinės net įdarbina lietuviškai kalbančius farmacininkus, nes klientų – per akis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Audrė Srėbalienė („Lietuvos rytas“)

Feb 13, 2016, 2:25 PM, atnaujinta Jun 8, 2017, 4:59 AM

Suvalkų prekybos centre „Suwalki Plaza“ esančioje vaistinėje galima be vargo susikalbėti lietuviškai. Čia pluša lietuvė farmacininkė, darbą Marijampolėje iškeitusi į Suvalkus.

Ne veltui – mūsų tautiečiai, nešini visose ES šalyse galiojančiais receptais, čia labai dažni klientai. Jie perka ne tik gydytojų išrašytus vaistus, bet ir maisto papildus ar kraujospūdžio matuoklius. Kaip kitaip, jei toks aparatas net 15 eurų pigesnis nei Lietuvoje.

Skirtumai bado akis

„Gydytojas, išrašęs vaistų, patarė receptą įduoti tiems, kurie važiuos į Lenkiją, nes ten pigiau. Artimieji Suvalkuose už dvi vaistų pakuotes sumokėjo 16 zlotų (apie 3,8 euro), o pas mus tokių pat viena pakuotė kainuoja 4,4 euro“, – sakė endokrinologo pacientė.

Ką mūsų vaistinėse galima nusipirkti už eurą? Nebent hematogeno batonėlį. Suvalkų vaistinėje vos 4 zlotus (dabar euras kainuoja 4,4 zloto) atsiėjo 50 tablečių „Magnez B6“ pakuotė.

Siaučiant peršalimo ligoms žmonės dažnai dairosi „Theraflu“, kurio 10 pakelių pakuotė mūsų šalyje kainuoja apie 7 eurus. Suvalkuose – 10 zlotų.

Neapsimoka registruoti

Pasak gydytojo endokrinologo profesoriaus Gintauto Kazanavičiaus, Lenkijoje receptiniai vaistai, pagaminti to paties gamintojo, yra daug pigesni.

„Vienas preparatų, kurio dažnai prireikia mano pacientams, Lietuvoje kainuoja 46 eurus, o ten – apie 8 eurus. Tad ir patariu, kad bandytų tų vaistų atsivežti.

Prireikia ir tokių vaistų, kurie Lietuvoje net nėra registruoti. Ne kartą kalbėjau su gamintojais, bet jų atsakymas paprastas – registracija kainuoja daug, o pacientų, kuriems jų reikia, – vienetai.

Juk tai verslas, tad gamintojai skaičiuoja sąnaudas“, – sakė G.Kazanavičius.

Per mažai ligonių

Lenkijoje medikamentai pigesni ir dėl mažesnio pridėtinės vertės mokesčio (PVM): nekompensuojamiems vaistams ten taikomas 8 proc. PVM, Lietuvoje – 21 proc. tarifas. Be to, kaimynai turi daug stiprių farmacijos įmonių.

Kainas Lenkijoje menkina ir didieji užsienio šalių vaistų gamintojai, nes tenykštė rinka – daugiau nei dešimt kartų didesnė už Lietuvos.

„Lietuvoje vaistai neplatinami, kai labai mažai tėra pacientų, kuriems jų reikia“, – neslėpė farmacijos įmonės „Berlin Chemie Menarini Baltic“ Lietuvos padalinio vadovas Petras Letauta.

Receptas – visai ES

Šiuo metu žmogus, turėdamas Lietuvoje išrašytą receptą, atitinkantį ES standartą, vaistų gali įsigyti bet kurioje ES valstybėje. Užsisakyti internetu – taip pat.

Pavyzdžiui, preparatas, skiriamas gydant hipofizės (posmegeninės liaukos) auglį, Lietuvoje neregistruotas. Anot G.Kazanavičiaus, medikai buvo išsirūpinę, kad kaina būtų dengiama iš retoms ligoms skirtų pinigų.

Bet vos gydytojai suskato tų vaistų skirti didesniam skaičiui ligonių, Sveikatos apsaugos ministerija nutraukė tokią paramą. Esą tebūna preparatas užregistruotas, o įrašius jį į kompensuojamųjų vaistų sąrašą dalis kainos bus padengiama bendra tvarka.

Tačiau gamintojai, apskaičiavę, kad to daryti jiems finansiškai neverta, registracijai paraiškos taip ir nepateikė.

Registravimo kainos skiriasi kelis kartus

Portalo, skelbiančio vaistų registravimo kainas ES valstybėse, duomenimis, Lietuvoje vaistinio preparato registracijos sąlygų keitimas kainuoja kone 613 eurų, Suomijoje – 1 tūkst. eurų, Latvijoje – apie 213 eurų, Estijoje – 399 eurus, Prancūzijoje – 1400 eurų, Italijoje – 9187 eurų, Vokietijoje 1600 eurų ir Lenkijoje – apie  3890 eurų.

Centralizuota procedūra, kai preparatas registruojamas Europos Komisijos sprendimu, kainuoja 278 tūkst. eurų.

Kai vaistas registruojamas nacionaliniu lygiu, Lietuvoje tai kainuoja 5413 eurų, Latvijoje – 5691 eurą, Estijoje – 1307 eurus, Suomijoje – 13 tūkst. eurų, Lenkijoje – 84 tūkst. eurų, Prancūzijoje – 34 tūkst. eurų, Vokietijoje – 51,1 tūkst. eurų.

Yra keli vaistų registrai Dovilė Zacharkienė Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos Vaistų registracijos skyriaus vedėjo pavaduotoja

 “Visi vaistai – ir tie, kurie parduodami pagal receptus, ir berecepčiai vaistai turi būti įrašomi į vaistų registrą. Paprastai farmacijos įmonės naujausius preparatus, skirtus vėžiui, diabetui, kitoms sunkioms ar retoms ligoms gydyti bei sukurtus pagal pažangiausias technologijas ar genų inžinerijos būdu – įrašo į Bendrijos vaistinių preparatų registrą. Tokia registracija galioja iš karto visose Europos ekonominės erdvės valstybėse.

  Tačiau dar daug vaistų įmonės registruoja kiekvienoje ES šalyje atskirai. Būna, kad kurioje nors iš ES šalių jos to nedaro, nes joms tai – per maža rinka. Lietuva yra būtent viena tokių.

 Lietuvoje vaistų registracijos kainos yra vienos mažesnių – kuklesnės ir už Lenkijos, ir už Latvijos.“

Naujas projektas

Tomas Alonderis

Sveikatos apsaugos ministerijos atstovas

„Negalima iškart tvirtinti, kad vaistai Lenkijoje yra pigesni nei Lietuvoje, nes ten yra ir pigesnių, ir brangesnių.

Lietuvoje kompensuojamųjų vaistų bazinės kainos apskaičiuojamos pagal aštuonių referencinių šalių vidurkį, iš jo atimant 5 proc. Tai Latvija, Estija, Lenkija, Čekija, Vengrija, Slovakija, Bulgarija, Rumunija.

Vyriausybė jau pritarė projektui, kuriuo siūloma pakeisti taisykles: apskaičiuojant visų vaistų bazines kainas būtų remiamasi to paties bendrinio pavadinimo (nepriklausomai nuo gamintojo) vaistų kainomis referencinėse šalyse. Įteisinus šią nuostatą atsiras galimybė mažinti kompensuojamųjų vaistų kainas.“

Vaistai, kurių prireikia peršalus ar įsimetus skausmui

Analogiškų vaistų (to paties gamintojo, tos pačios dozės) kainos Lenkijoje ir Lietuvoje*   „Isla Mint“ (30 pastilių) 11,99 zloto (2,75 euro) 5,75 euro   „Coldrex Max Grip“ (10 pakelių ) 9,47 zloto (2,15 euro) 6,76 euro

Paracetamol 500 g (10 tablečių) 1,99 zloto (0,45 euro) 0,84 euro   „Ibuprom Max sprint“ 400 g (10 tablečių) 5,99 zloto (1,36 euro) 3,69 euro   „Neurofen Forte“ 400 g (12 tablečių) 7,97 zloto (1,81 euro) 3,47 euro

„Strepsis intensive“ (16 pastilių) 17,99 zloto (4,08 euro) 6,81 euro

„Neo-angin“ (24 pastilės) 11,99 zloto (2,72 euro) 5,11 euro

„Voltaren Emulgel“ (50 g) tepalas 13,99 zloto (3,17 euro) 8,40 euro

„Solpadeine“ (12 tablečių) 10,49 zloto (2,38 euro) 4,33 euro

„Humer“ jūros vanduo, 150 ml, 22,99 zloto (5,2 euro) 10,45 euro *Kainos pateiktos iš tinklalapių www.vaistai.lt ir www.doz.pl/apteca, valiutos kursas – 4,4 zlotai už eurą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.