Britai nenori šelpti tūkstančio lietuvių vaikų

1215 vaikų, gyvenančių Lietuvoje, gauna pašalpas iš Didžiosios Britanijos. Tokią teisę jie turi, kai vienas iš tėvų dirba ir moka mokesčius toje šalyje. Per penkerius metus taip lietuviai susižėrė per 6 milijonus svarų. Tačiau tam atėjo galas, sako britai.

Emigrantai pluša Didžiojoje Britanijoje, bet už Lietuvoje likusius vaikus gauna pašalpas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Emigrantai pluša Didžiojoje Britanijoje, bet už Lietuvoje likusius vaikus gauna pašalpas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-02-22 12:20, atnaujinta 2017-06-07 02:22

Vaikų išlaikymui – pašalpa

Didžiojoje Britanijoje dirbantys lietuviai mėgsta sakyti, kad į šalį emigravo ne dėl pašalpų. Iš esmės taip ir yra – lietuviai nėra labai aktyvūs pašalpų prašytojai.

Tačiau jei yra galimybė gauti pašalpą vaikų išlaikymui, kodėl to nepaprašius? Tam pakanka tik legaliai dirbti Didžiojoje Britanijoje, būti registruotu ir tvarkingai mokėti mokesčius.

Organizacijos „Migrant Watch“ duomenimis, 1215 vaikų Lietuvoje gauna pašalpas iš Didžiosios Britanijos iždo. Prieš trejus metus jų buvo per 1700. Tai reiškia, kad bent vienas iš jų tėvų dirba ir moka mokesčius toje šalyje, nors jų vaikai yra Lietuvoje, greičiausiai, prižiūrimi senelių.

Remiantis statistika, pagal prašymus lietuviai vaikų išlaikymui nusileidžia tik lenkams. Per 13 tūkstančių lenkų vaikų, gyvenančių savo tėvynėje, gauna pašalpas.

Po jų rikiuojasi airiai (1231) ir lietuviai. Palyginimui, pašalpas gauna 787 latviai ir 45 estų vaikai. Rumunai ir bulgarai nė neprilygsta lietuviams – atitinkamai 230 ir 186 vaikai gauna pašalpas.

Susižėrė milijonus svarų

Per pastaruosius penkerius metus lietuviai tokiu būdu susižėrė per šešis milijonus svarų (7,7 mln. eurų). Tai, žinoma, nepalyginama su lenkų laimikiu – 116 milijonų svarų (148 mln. eur). Latviai savo vaikams išsikaulijo 3,3 mln. svarų (4,2 mln. eurų), o štai estų suma nesiekia nei milijono svarų.

Britų valdžia ir visuomenė jau daug metų piktinasi tuo, jog priversti šelpti emigrantų vaikus, kurie net negyvena šalyje.

Britai tai vadina pašalpų turizmu. Beje, tokią tvarką priėmė pati šalis. Tik trys ES valstybės šelpia emigrantų vaikus, kurie gyvena savo šalyse. Piktinamasi, kad kartais tėvai į Londoną atskrenda vien tik dėl pašalpų atsiėmimo.

„Nemanau, kad tai yra teisinga, todėl noriu pakeisti padėtį. Nemanau, kad mes turime mokėti už vaikų, kurie gyvena Lenkijoje, išlaikymą“, – yra sakęs Didžiosios Britanijos premjeras Davidas Cameronas.

Nori mokėti mažiau

Tačiau panašu, kad šiai sistemai iš tiesų ateina galas. Derybose su ES britai reikalauja, kad jiems būtų leista mokėti tokias pašalpas vaikams, kokios galioja jų tėvynėse.

Taigi lietuvių emigrantų vaikas, šiuo metu per savaitę gaunantis per 20 svarų, ateityje gali gauti tiek per visą mėnesį.

Lietuvoje likusiems emigrantų vaikams britai nori mokėti pagal mūsų šalies pragyvenimo lygį. Tiesa, šie apribojimai galios naujai į Didžiąją Britaniją atvykstantiems emigrantams. Tačiau sprendimas dėl vaikų išmokų bus peržiūrimas 2020 metais.

„Pagrindinis klausimas, kuris neduoda ramybės emigrantams, yra susijęs su išmokų apkarpymu. Iš tikrųjų, čia galima įžvelgti didžiulę grėsmę ir kelti isteriką, tačiau žinant, kaip ruošiami angliški įstatymai, nematau pagrindo nerimauti. Priėmę kokį nors įstatymą, britai atgaline tvarka jo netaiko.

Todėl tų žmonių, kurie į JK atvyko anksčiau, jokie apkarpymai ar apribojimai neturėtų paliesti“, – lrytas.lt sakė lietuvių bendruomenės Londone pirmininkė Zita Čepaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.