Ekspertų patarimai: kaip atpažinti padirbtus 20 ir 50 eurų

Policija praneša, kad pastaruoju metu padaugėjo padirbtų eurų. Kaip skelbia Kauno policija, šiemet į miesto pareigūnų rankas pateko jau apie trisdešimt 50 eurų nominalo banknotų ir kelios suklastototos 20 eurų kupiūros. Dažnai suklastoti banknotai įbrukami turgavietėse arba parduotuvėse, kuriose nėra eurų patikrinimo aparatų. Lrytas.lt primena, kaip atpažinti klastotes.

Jei kyla įtarimų, paprasčiausias būdas patikrinti banknotą – palyginti jį su kitu to paties nominalo banknotu, kurio tikrumu neabejojate.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Jei kyla įtarimų, paprasčiausias būdas patikrinti banknotą – palyginti jį su kitu to paties nominalo banknotu, kurio tikrumu neabejojate.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė

Feb 25, 2016, 10:52 AM, atnaujinta Jun 6, 2017, 3:22 PM

Gyventojai atidžiau turėtų tikrinti 20 ir 50 eurų banknotus – būtent šių kupiūrų padirbiniai sudaro didžiąją dalį visų padirbtų eurų. Lietuvoje paplitę padirbti eurai turi keletą bendrų požymių, iš kurių galima iškart suprasti, kad banknotai netikri.

Tikrinant bet kurį euro banknotą, derėtų pirmiausia atkreipti į pagrindinės apsaugos priemones – banknoto paviršius turi būti gruoblėtas, aiškiai turi matytis vandens ženkliai, metalizuotos juostelės, holograminės juostelės ir fragmentai, juose besikeičiantys paveikslėliai.

Jei kyla įtarimų, paprasčiausias būdas patikrinti banknotą – palyginti jį su kitu to paties nominalo banknotu, kurio tikrumu neabejojate.

Kaip atpažinti padirbtus eurus, patarė Lietuvos banko ekspertizės skyriaus viršininkė Danguolė Liaugminienė.

Jei jūsų rankose 20 eurų banknotas, reikėtų atkreipti į du apsaugos požymius, kurių padirbinėtojai nesugebėjo imituoti taip tiksliai, kaip  ir tikruose euruose. Pagal tai ir galima atpažinti tuos padirbtus 20 eurų banknotus, kurie šiuo metu gana dažnai paplitę.

Derėtų atkreipti dėmesį į blizgančią auksinę perlamutrinę juostelę, kuri eina statmenai šio nominalo banknoto reverse (banknoto pusė su serijos numeriais) ir kurioje pavaizduotas skaičius 20 ir euro ženklas. Lietuvoje paplitusiuose padirbtuose 20 eurų banknotuose ši juostelė imituota – naudoti neblizgūs, nepermatomi, gelsvai pilki dažai, pati juostelė kreivoka ir aptrupėjusi.   „Jei gavote 20 eurų banknotą ir įtariate, kad jie netikri, gal piniginėje turite 5 ar 10 eurų pirmosios serijos, kurios vandens ženkluose – architektūros paminklai, banknotų? Tuomet galite palyginti gauto ir turimo banknoto juostelės blizgesio kokybę“, – mokė ekspertė D.Liaugminienė.

Antrasis požymis – pakėlus 20 eurų banknotą prieš šviesą pažiūrėti į banknoto averso kairiajame kampe esantį nominalo skaičių. Padėjus ant stalo toje vietoje tematyti skaičiaus 20 fragmentai ar atskiros dalys – tiek averse, tiek reverse. O pakėlus prieš šviesą šie fragmentai ar atskiros dalys suformuoja tikslų ištisinį skaičių 20.

Padirbtuose ir šiuo metu paplitusiuose mūsų šalyje euruose pakėlus prieš šviesą tos dalys tiksliai nesutampa.

„Tai tikrai nesunku pamatyti“, – pabrėžė ekspertė.

Jei dvejojate dėl 50 eurų banknotų, žinokite, kad padirbtus šio nominalo eurus vienija du apsaugos požymiai, kurių piktavaliai nesugebėjo imituoti tiksliai.

50 eurų banknoto reverse dešiniajame apatiniame kampe matyti nurodytas banknoto nominalas. Pasukant banknotą kampu skaičius 50 keičia spalvą nuo violetinės iki auksinės rudos. Paplitusiuose padirbtuose banknotuose šis skaičius spalvos nekeičia ir išlieka tik violetinė spalva.

Kitas požymis, kurio neįveikė padirbinėtojai, – apsauginis siūlelis, einantis statmenai per vidurį banknoto. Pakėlus tikrą banknotą prieš šviesą, siūlelis matyti. Tačiau padėjus ant stalo ar kito tamsesnio paviršiaus iš abiejų banknoto pusių siūlelis neturėtų būtų matomas paviršiuje nupaišytas lyg paprastu pieštuku. Tikrame banknote jis yra tarp banknoto popieriaus sluoksnių – viduje, o ne paviršiuje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.