Organizatoriai šiurpsta: senjorai jau pešasi dėl kąsnių už dyką

Iš visos Lietuvos daugiau kaip savaitę į Kaziuko mugę sostinėje sugužėję tautodailininkai kraipė galvą: nejaugi Vilniaus senjorai taip blogai gyvena, kad tiesiog būriu aplimpa vietas, kur mugės dalyviai už dyką dalija sūrį, dešrą arba pilsto sriubą?

Senjorai dvi valandas laukė, kol buvo matuojamas rekordinis šaukštas ir į jį pilama sriuba, nes tikėjosi, kad viralas mugėje bus dalijamas nemokamai.<br>D.Umbraso nuotr.
Senjorai dvi valandas laukė, kol buvo matuojamas rekordinis šaukštas ir į jį pilama sriuba, nes tikėjosi, kad viralas mugėje bus dalijamas nemokamai.<br>D.Umbraso nuotr.
V.Urbai (kairėje) liūdna, kad sriubos pilstymas tapo ne pramoga, o kivirčais.
V.Urbai (kairėje) liūdna, kad sriubos pilstymas tapo ne pramoga, o kivirčais.
Daugiau nuotraukų (3)

Arūnas Dumalakas („Lietuvos rytas“)

2016-03-14 09:27, atnaujinta 2017-06-01 19:22

Kai Lukiškių aikštėje per Kaziuko mugę buvo matuojamas didžiulis šaukštas ir verdama žadėtoji antienos sriuba, daugiausia vargo renginio organizatoriai sulaukė dėl pensininkų.

Nors iš anksto skelbta, kad sriuba į 11,45 metro šaukštą bus pilama 14 valandą, kai kurie pagyvenę vilniečiai Lukiškių aikštėje būriavosi jau prieš porą valandų.

Teko įsikišti apsaugininkams

„Sakė, kad duos nemokamai. Šiandien per radiją girdėjau“, – naujienomis dalijosi kailiniais vilkinti pagyvenusi moteris, iš pažiūros neatrodanti nei suvargusi, nei badaujanti.

Ji su drauge svarstė, kur geriausia atsistoti, kad pirmosios gautų po dubenį garuojančio viralo.

Pradėjus matuoti šaukštą ir fiksuoti Lietuvos rekordą pensininkų kantrybė išseko.

Apgulę įspėjamąją juostą ją įtempė lyg stygą, tad apsaugininkams teko ilgai prašyti, kad sriubos valgytojai atsitrauktų.

Mat karšti purslai galėjo juos aptaškyti.

Nesutiko mokėti nė cento

Supylus 180 litrų sriubos į šaukštą pasigirdo nusivylimo šūksniai – už lėkštę jos reikėjo sumokėti po 1 eurą.

„Storaskūriai. Ir čia nuo pensininkų kailį lupate“, – piktinosi viena moteris. Jai pritarė pusamžis vyras sakydamas, kad sriubos už pinigus nepirks, nemokės nė cento.

Paaiškėjus, kad sriubos nemokamai niekas nedalys, viralo iš šaukšto susirinkusieji taip ir nesuvalgė. Jis šaukšto dugne teliūškavo dar ir mugei pasibaigus – antradienį.

„Sriubos dalybos atrodė neskaniai. Galvojome apie renginį, pramogą mugės lankytojams.

Pasirodo, kai kam svarbiausia buvo sriuba už dyką“, – apgailestavo Kaziuko mugės rengėjas Vytenis Urba.

Mugėje čiupo sausą duoną

Noras bent šį tą gauti nemokamai stebino ir kitus Kaziuko mugės prekeivius.

Duonos ir pyrago gaminiais prekiavęs Algimantas kelias riekes supjaustė ir gražiai nedidelius kubelius sudėliojo ant medinio padėklo. Manė, užteks visai dienai – tai bus tik iliustracija, kaip atrodo supjaustyta duona.

„Iš karto prišoko pagyvenusi dama ir susėmė tuos duonos kubelius į saują.

Susigrūdo į burną ir net nepadėkojusi nuėjo. Pirkti duonos ji net neketino“, – su „Sostine“ įspūdžiais dalijosi Algimantas.

V.Urba sutiko, kad šiųmetėje mugėje beieškančių ką nutverti nemokamai buvo ypač daug. „Nežinau, kodėl taip. Juk sunkmetis praėjo. Gal vilniečius šildymo kainos prismaugė?“ – svarstė Kaziuko mugės rengėjas.

Panašiai pagyvenę vilniečiai elgiasi ir turgavietėse. Jie prašo paragauti vieno, kito produkto, o paskui nieko nepirkę nueina.

Ėjo iš kavinės į kavinę

Buvęs meras Artūras Zuokas, prieš 15 metų sumanęs akciją „Iki pasimatymo prie kavos puodelio“, prisiminė, kad pradžioje kai kurie pensininkai net bijodavo įžengti į kavines.

Šią akciją jis sugalvojo pasižvalgęs po Paryžiaus kavines, kur visada pilna vyresnio amžiaus žmonių.

Šiais metais ši akcija vadinosi „Susitikim prie kavos puodelio“ ir joje dalyvavo 42 sostinės kavinės ir restoranai, sekmadieniais laukę garbaus amžiaus vilniečių.

Jų raginti jau nebereikėjo. Vienos kavinės šeimininkas pasakojo, kad pasitaikė ne vienas vyresnio amžiaus lankytojas, kuris buvo išsispausdinęs akcijoje dalyvaujančių užeigų sąrašą.

„Pats mačiau, kaip pasidėję ant stalo senoliai tą sąrašą nagrinėjo ir ginčijosi, kurią dar kavinę aplankyti.

Juk jos kavos senjorus kvietė skirtingu laiku. Regis, kad kai kas tuo naudojosi. Buvo graudu žiūrėti“, – prisipažino prašęs pavardės neskelbti kavinės savininkas.

Cepelinus valgo ir ne Agotos

Kiekvienais metais vasario mėnesį Šv.Agotos ir Pasaulinės cepelinų dienos proga „Agotos gryčios“ savininkas Egidijus Petrauskas visas Agotas vaišina nemokama cepelinų porcija.

Jis pastebėjo, kad valgyti cepelinų daugiausia ateina jaunos merginos.

Kai kurios jų – jau ne pirmus metus.

E.Petrauskui nesmagu, kad nemokamais cepelinais visada susigundo ne vien Agotos. Štai šiemet tarp devynių svečių buvo dvi turinčios kitokį vardą.

Degustacijas rengiančios bendrovės „Sorbum LT“ rinkodaros vadovė Beata Jakienė taip pat sakė, kad visada yra ragautojų, kurie ir po penkis kartus suka prie stendo. Tačiau dėl etikos sumetimų ji nenurodė, kokia tai žmonių grupė.

Svarbiau – pabendrauti?

Prozininkas ir scenaristas Aidas Puklevičius nesmerkia pensininkų, kurie vaikosi visko, kas nemokama.

„Jiems svarbu ne vyno taurė ar sumuštinis. Daug svarbiau tokiems žmonėms yra pabendrauti, pasižmonėti. Jiems jo tikrai trūksta.

Kartais parduotuvėje ar vaistinėje stebiu pagyvenusius žmones. Ten jie sugaišta gerokai daugiau laiko, negu reikėtų. Ir ne todėl, kad būtų lėtesni. Jie tarpusavyje pasišneka, aptaria reikalus“, – įsitikinęs A.Puklevičius.

Kita vertus, į parodos atidarymą ar kitą renginį užsukęs ir tam savo laiko paaukojęs žmogus mano turįs teisę pasivaišinti. O pagyvenusiam žmogui, anot A.Puklevičiaus, nors ir turinčiam marias laiko, atrodo, kad jo labai trūksta.

Šmėžuoja per įvairių parodų atidarymus

Dailės parodų rengėjai jau pažįsta nuolatinius lankytojus, kuriuos per atidarymus labiau domina ne menas, o vaišės.

Galerijos „Vartai“ įkūrėja Nida Rutkienė į tokius lankytojus žiūri atlaidžiau, nors anksčiau jie labiau piktindavo.

„Kai pakviečiame pasivaišinti, jie užima pirmąsias pozicijas, trukdo kviestiems svečiams pakelti vyno taurę. Kai kurie net agresyviai nusiteikę, paburba, kodėl nebeliko valgių ar gėrimų“, – pasakojo N.Rutkienė.

Galerijos darbuotojai kartais juos sudrausmina, kartais nufotografuoja, o nuotraukas saugo „Vartų“ istorijos albumuose.

Tiesa, kai būna susitikimai su galerijos mecenatais, tokie lankytojai nepatenka, nes į renginius įleidžiami tik kvietimus turintys asmenys.

„Gal tai mūsų kaukai? Tarpusavyje juokaujame, kad galbūt jie mums sėkmę neša“, – šypsojosi galerijos savininkė N.Rutkienė.

Anot Lietuvos fotomenininkų sąjungos pirmininko Jono Staselio, nuolatiniai lankytojai – tai tikrai ne benamiai iš gatvės. „Tiesiog pastebiu, kad yra žmonių, kurie dažniau eina pakeisti tuščios vyno taurės į pilną“, – kalbėjo J.Staselis.

Jo nuomone, smerkti šių žmonių tikrai negalima, apriboti jų lankymąsi parodų atidarymuose – taip pat. Jie juk netvarkos nekelia, kūrinių neliečia ir negadina.

J.Staselis iš veido pažįsta bent porą nuolatinių parodų atidarymų dalyvių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.