Pajamų deklaravimo vajus: dar viena naujovė, kad trumpėtų eilės

Vakar prasidėjęs gyventojų turto ir pajamų deklaravimas – iššūkis Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI). VMI atstovai sako pasimokę iš praėjusių metų klaidų, o gyventojus ragina būti savarankiškesnius.

Praėjusiais metais VMI padaliniuose driekėsi eilės pajamas deklaruoti norinčių žmonių, tačiau šiemet to išvengta.<br>D.Umbraso nuotr.
Praėjusiais metais VMI padaliniuose driekėsi eilės pajamas deklaruoti norinčių žmonių, tačiau šiemet to išvengta.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gintarė Valentinaitienė

Mar 16, 2016, 11:01 AM, atnaujinta Jun 1, 2017, 2:18 PM

VMI duomenimis, pajamų ir turto deklaracijas jau užpildė beveik 75 tūkst. gyventojų.

Eilių išvengti pavyksta

VMI komunikacijos vadovas Darius Buta tikino, kad šiemet eilių mokesčių inspekcijose išvengta. „Praėjusiais metais ne visų apskričių padaliniai susitvarkė su gyventojų srautais. Dėl to šiemet buvo sudarytas eilių srautų suvaldymo planas, ir matome, kad panašių problemų nebekyla“, – pasakojo D.Buta.

Žinoma, žmonės į VMI eina ir čia jiems gali tekti palaukti kelias ar keliolika minučių, tačiau didelių eilių nėra. Greitai VMI pristatys ir dar vieną naujovę, kuri turėtų padėti suvaldyti gyventojų srautą.

„Greitai gyventojai galės parsisiųsti programėlę telefonams, kurią naudodami galės matyti, kiek šiuo metu VMI padaliniuose yra žmonių, ir efektyviai planuoti, kada jiems būtų patogiausia atvykti“, – naujovę pristatė D.Buta.

Vakar dėl gyventojų apgulties buvo trumpam sutrikęs elektroninis pajamų deklaravimas, tačiau daugiau nesklandumų kilti neturėtų.

Į padalinius bėgti nebūtina

Šiemet gyventojams suteikiama galimybė pajamas deklaruoti ir mobiliosiomis programėlėmis, o elektroninio deklaravimo sistemą bandyta padaryti dar paprastesnę.

Šiais pokyčiais siekiama kuo daugiau gyventojų paskatinti pajamas deklaruoti savarankiškai. Yra nemažai žmonių, kurie į VMI padalinius atvyksta vien tam, kad įsitikintų, ar tikrai turi pateikti deklaraciją, ar pasiteirautų apie galimybę susigrąžinti dalį sumokėtų mokesčių. Būtent dėl šių žmonių dažniausiai išsipučia eilės VMI padaliniuose

Per milijoną deklaracijų galima pateikti išmaniuoju telefonu, tai reiškia, kad jos yra visiškai suformuluotos. Gyventojams tereikia prisijungti prie sistemos ir jie gali matyti visą informaciją bei pajamas deklaruoti keliais mygtuko paspaudimais.

„Pirmiausia pabandyti prisijungti prie sistemos pačiam būtų labai gražus žingsnis kitų žmonių atžvilgiu, kurie į VMI vyksta, nes nežino, kaip tinkamai užpildyti deklaracijas, arba turi pateikti papildomų duomenų“, – sakė D.Buta.

Jis taip pat priminė, kad kiekvienas turėtų pasirinkti sau tinkamą laiką užpildyti pajamų deklaraciją – nėra būtina to padaryti pirmosiomis dienomis.

Dirba ir naktimis

Mokesčių inspekcija dirbo ir naktį. Buvo sprendžiami techniniai klausimai, kurie padėtų neapkrauti deklaravimo sistemos, kad trečiadienį viskas vyktų sklandžiai.

„Šitie pusantro mėnesio VMI yra kaip Kalėdos, Velykos ir visos kitos šventės, nes visi gyventojai prisimena savo pajamų deklaracijas, o darbuotojai staiga tampa labai reikšmingais žmonėmis visiems savo draugams ir artimiesiems“, – juokavo D.Buta.

Gyventojai savo pajamas galės deklaruoti iki gegužės 2 d. D.Buta teigia, kad nors didžiausi srautai būna deklaravimo pradžioje ir pabaigoje, VMI visu pajėgumu dirbs visą deklaravimo laiką.

„Dabar yra tas metų laikas, kai VMI dirbti turi susikaupusi 200 procentų ir darbas naktimis, savaitgaliais ar rytais tikrai nėra kažkas netikėto.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.